Bel ağrısı veya alt sırt ağrısı çok yaygındır. Genellikle sırtınızdaki kas veya tendonların zorlanmasından (yaralanmasından) kaynaklanır. Diğer nedenler arasında artrit, yapısal sorunlar ve disk yaralanmaları bulunur. Ayrıca, mide, böbrek ya da karaciğer gibi çeşitli iç organlarında yaşanan rahatsızlıklar da bel ağrısına neden olabilmektedir. Ağrı genellikle dinlenme, fizik tedavi ve/veya ilaçla düzelir.
Herkes hayatının bir döneminde bel ağrısı yaşayabilir. Ağrı hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Bu durum çoğu kişi için geçicidir. Ancak uzun süreli (kronik) bel ağrısı da yaygındır. Örneği; omurganızın tabanındaki sinirler sıkışırsa veya iltihaplanırsa siyatik hastalığına neden olabilir. Siyatik, sırtınızda veya kalçanızda başlayan ve bacağınıza doğru yayılan bir ağrı türüdür.
- İçindekiler
- Bel ağrısı nerelerde ve nasıl hissedilir?
- Bel ağrısı neyin belirtisi olabilir?
- Eğilip kalkarken belde ağrı neden olur?
- Aniden bele giren ağrının sebebi nedir?
- Bel ağrısına ne iyi gelir?
- Bel ağrısı en çabuk nasıl geçer?
- Evde bel ağrısına ne iyi gelir?
- Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
- Bel ağrısı için hangi doktora gidilir?
- Bel ağrısı egzersizle geçer mi?
Bel ağrısı nerelerde ve nasıl hissedilir?
Bel ağrısı, kalçalarda veya kalçalardan bacaklara kadar uzanan ağrıyı da içerebilir. Ağrı keskin, donuk, sızlayan, yanan veya bunların hepsinin bir kombinasyonu olabilir. Sürekli, aralıklı veya aktiviteyle ilgili olabilir.
Bel ağrısı neyin belirtisi olabilir?
Omurilikte yırtılma, sıkışma tahriş veya kanser
Fıtıklaşmış disk
Siyatik
Artrit
Böbrek veya omurgada enfeksiyon.
Eğilip kalkarken belde ağrı neden olur?
Sırtınızın alt kısmında genellikle sadece beş omur bulunur. Ve bu omurlar en fazla ağırlığı taşıyan omurlardır. Bel bölgesi, omurganın pelvise bağlandığı ve vücudun üst kısmının ağırlığını taşıdığı yerdir. Bu alan çok fazla hareket ve stres yaşar, bu da aşınma, yıpranma ve yaralanmalara yol açabilir.
Bele henüz yayılmayan ağrı, genellikle kas gerginliği ve spazmdan kaynaklanır. Kalçaya ve bacaktan aşağıya doğru yayılan ağrı ise çıkıntılı bir diskin siyatik sinirlere baskı yapması nedeniyle meydana gelir. Omurilikten aşağı doğru pelvisteki çıkış noktasına kadar uzanması ve sinir liflerini siyatik sinire doğru itmesi ile ilişkili olabilir.
Keskin ağrılar ya da karıncalanma hissi, lomber disk hastalığına işaret edebilir. Gelip geçen, doruğa ulaşan ve birkaç dakika sessizleşen, ardından tekrar doruğa ulaşan bir ağrı, böbrek taşı gibi sırt ağrısının tamamen farklı bir nedeni olduğunu düşündürebilir.
Aniden bele giren ağrının sebebi nedir?
Akut bel ağrılarının pek çok sebebi olabilir ancak kas-iskelet sistemi kaynaklı olanlar temel sebep olarak sayılabilir. Belin aşırı zorlanması ya da beli destekleyen kas, tendon ve bağların uygunsuz gerilmesidir.
Ağır kaldırma
Uzun süre eğilerek ya da uzun süre aynı pozisyonda çalışma
Aşırı kilo
Stres
Birden fazla doğum gibi zorlamalar sonucu, omurlar arasındaki diskin koruyucu dış kısmının yırtılarak, diskin şeklinin değişmesi ve sinirleri sıkıştırması bel ağrısının aniden gelişmesine sebebiyet verebilir.
Bel ağrısına ne iyi gelir?
Dinlenme
Sıcak ve soğuk uygulamalar
Hafif egzersizler
Ağrı kesici ilaçlar
Fizik tedavi
Kas gevşeticiler
Bel ağrısı en çabuk nasıl geçer?
Sıcak ya da soğuk kompresler,
Sıcak banyo veya sıcak su torbası,
Zorlanmadan yapılacak tempolu yürüyüş,
Beli destekleyen yastıklar kullanmak,
Doğru duruş teknikleri.
Evde bel ağrısına ne iyi gelir?
Dinlenme
Sıcak-soğuk kompres uygulamaları
15 dakikalık sıcak banyo
Isı pedleri
Yürüyüş
Kasları gevşetmek ve ağrıyı hafifletmek için esneme hareketleri
Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
Dinlenme, sıcak-soğuk kompres uygulamaları, hafif egzersizler ve doğru duruş teknikleri ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Yine kasları gevşetmek ve ağrıyı hafifletmek için, esneme hareketleri yapılabilir. Ayrıca, bel destekleyici yastıklar kullanmak da faydalıdır.
Bel ağrısı için hangi doktora gidilir?
Bel ağrısı için Ortopedi ve Travmatoloji ve Fizik Tedavi doktorlarına görünmek gerekir.
Bel ağrısı egzersizle geçer mi?
Yürüme, yüzme veya hafif esneme gibi egzersizler iyileşmeyi destekler ve kan akışını artırır. Hiç hareket etmemek, omurganın etrafındaki kasları sertleşebilir veya zayıflayabilir, bu da bel ağrısını kötüleştirir.