Gırtlak kanseri, yutakta (boğazın arka kısmında) büyüyen kanserleri içerir. Gırtlak, soluk borusunun (trakea) girişinde bulunan boğazın bir parçasıdır. Nefes almanıza ve konuşmanıza yardımcı olmakta önemli bir rol oynar. Gırtlak kanserinin en önemli belirtisi 3 haftadan uzun süren ses kısıklığıdır. Ayrıca, kulak ağrısı veya boğaz ağrısı, boyunda yumru, yutma zorluğu, açıklanamayan kilo kaybı, öksürük, nefes darlığı ve boğazda bir şey takılı kalmış hissi gibi belirtiler de görülebilir.
Gırtlak (Larenks) kanseri nedir?
Larenks kanseri veya gırtlak kanseri, gırtlakta kanserli hücreler oluştuğunda ortaya çıkar. Ses kutusu olarak da bilinen gırtlak, ses tellerinizi kontrol eden boğazın bir parçasıdır. Kanser, gırtlağın üç ana bölümünden herhangi birinde gelişebilir:
Glottis
Ses tellerini içeren orta kısım.
Supraglottis
Ses tellerinin üstündeki bölge.
Subglottis
Ses tellerinin altında ve trakeanın (nefes borusu) üstündeki alan.
Gırtlak kanseri neden olur?
Gırtlak kanserine tam olarak neyin sebep olduğu bilinmemekle birlikte, bu hastalığa yakalanma riskiniz şu durumlarda artar:
Sigara ve tütün kullanımı.
Düzenli olarak aşırı miktarda alkol tüketmek.
Gırtlak kanseri geçirmiş aile üyelerine (ebeveyn, kardeş, kız kardeş veya erkek kardeş gibi) sahip olmak.
Meyve ve sebze açısından düşük sağlıksız bir beslenme düzenine sahip olmak.
Asbest, kömür tozu, sülfirik asit dumanları, formaldehit gibi belirli kimyasallara ve maddelere maruz kalma.
İnsan papilloma virüsü (HPV)
Gırtlak kanseri evreleri
1.ve 2. evre gırtlak kanserleri
Evre I ve II gırtlak kanserlerinin çoğu, gırtlağın tamamının çıkarılmasına gerek kalmadan başarıyla tedavi edilebilir.
3.ve 4. evre gırtlak kanserleri
Bu evrelerdeki kanserin tedavisinde ana seçenekler cerrahi, kemoterapi ve ardından kemoradyasyon veya radyasyonla kemoterapidir. Sadece radyasyon tedavisi (veya hedefli kanser ilaçları) daha yoğun tedavileri tolere edemeyen kişiler için bir seçenek olabilir. İmmünoterapi, evre IV kanserli bazı kişiler için başka bir seçenek olabilir.
Gırtlak kanseri belirtileri
Erken gırtlak kanseri hiçbir belirti göstermeyebilir. Ses tellerindeki küçük büyümeler ses kısıklığına veya öksürüğe neden olabilir ve bu da glottik kanserin erken teşhis edilme olasılığını artırır. Supraglottisin (ses tellerinin üstünde) erken kanseri, yutmayla daha da kötüleşebilecek ağrıya neden olabilir ve ağrı kulağı kapsıyormuş gibi hissedilebilir.
Orta ve ileri derecedeki gırtlak kanserinde belirtiler şunlar olabilir:
Yutma zorluğu veya ağrılı yutma.
Nefes almada zorluk.
Nefes aldığınızda hırıltılı bir ses.
Şiddetli ses kısıklığı.
Kanlı öksürük (hemoptizi).
Boyunda kitle veya büyüme.
Açıklanamayan kilo kaybı.
Bazı kişilerde ağız kokusu.
Yorgunluk.
Gırtlak kanseri tehlikeli midir?
Gırtlak kanserinin seyri, teşhis ve tedavi sırasında kanserin ne kadar yaygın olduğuna bağlıdır. Gırtlak kanserinin erken teşhisinde tedavi çoğunlukla başarıyla sonuçlanır.
Gırtlak kanseri tedavisi
Gırtlak kanserinin başlıca tedavi yöntemleri radyoterapi, cerrahi, kemoterapi ve hedefli kanser ilaçlarıdır. Gırtlak kanseri erken teşhis edilirse, radyoterapi veya cerrahi müdahale ile gırtlaktaki kanserli hücreler çıkarılarak çoğu kez tedavi edilebilir. Kanser ileri düzeyde ise gırtlağın bir kısmının veya tamamının çıkarıldığı cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi kombinasyonu kullanılabilir. Eğer gırtlağınız ameliyatla alınırsa, artık normal şekilde konuşamayacak veya nefes alamayacaksınız.
Bunun yerine boynunuzdaki kalıcı bir delikten (stoma) nefes alacaksınız ve iletişim kurmanıza yardımcı olması için ek tedaviye ve konuşma ve dil terapisine ihtiyacınız olacak. Bu, boğazınıza bir valf yerleştirilmesi veya ses üretmek için boğazınıza tuttuğunuz elektronik bir cihazın (elektrolarensk) kullanılması anlamına gelebilir.
Gırtlak kanseri tamamen iyileşir mi?
Gırtlak kanseri tedavi edilebilen bir kanserdir ve tedavisi büyük ölçüde kanserin evresine (yaygınlığına) bağlıdır. Ancak tamamen iyileşmenin olabilmesi için en önemli şart erken teşhis ve erken tedavidir.