SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir?



İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir?

İdrardaki kana hematüri denir. İdrar kırmızı veya pembe olduğunda bu, idrarda kanla ilişkilendirilebilir ve buna "brüt" veya "görünür" hematüri denir. Bazen, idrarda kan vardır ancak çıplak gözle görülmez ve yalnızca mikroskop altında görülebildiği için buna "mikroskopik" hematüri denir. İdrarda kanın birçok nedeni vardır. Çoğu endişe verici değildir, ancak bazıları doktorunuz tarafından kontrole ihtiyaç duyabilir. İdrarda kan böbreklerinizdeki veya idrar yolunuzun diğer bölümlerindeki bir sorundan kaynaklanıyor olabilir. Örneğin: Mesane veya böbrek kanseri. Mesane, böbrek, prostat veya üretra enfeksiyonu.

Hematüri (idrardan kan gelmesi) ne anlama gelir?

İdrarda kan yani hematüri, ağır egzersiz, enfeksiyon, böbrek taşı veya idrar yolunda travma gibi nedenlerle ortaya çıkan yaygın bir rahatsızlıktır. Ancak hematürinin genellikle mesane veya böbrekte tümör gibi kanserin tek belirtisi olduğunu bilmek de önemlidir. İki tip hematüri vardır:

Brüt hematür

İdrarınızda kan görüldüğünde.

Mikroskobik hematüri

İdrarda kan görülmediğinde ancak mikroskop altında görülebildiğinde veya idrar tahlilinde.

İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir?

İdrarda kan görülmesinin birçok olası nedeni vardır.

İdrarda kan böbreklerdeki veya idrar yolunun diğer bölümlerindeki bir sorundan kaynaklanıyor olabilir, örneğin:

Mesane veya böbrek kanseri.

Mesane, böbrek, prostat veya üretra enfeksiyonu.

Mesane, üretra, prostat veya böbreğin iltihabı (glomerülonefrit).

Mesane veya böbrek yaralanması.

Böbrek veya mesane taşları.

Çocuklarda idrarda kan görülmesinin yaygın bir nedeni olan streptokok enfeksiyonu sonrası böbrek hastalığı (post-streptokokal glomerülonefrit).

Böbrek yetmezliği.

Polikistik böbrek hastalığı.

Kateterizasyon, sünnet, cerrahi veya böbrek biyopsisi gibi yakın zamanda geçirilmiş idrar yolu işlemleri.

Böbreklerinizde, idrar yollarınızda, prostatınızda veya genital organlarınızda yapısal veya anatomik bir sorun yoksa doktorunuz kanama bozukluğunuz olup olmadığını kontrol edebilir. Nedenler şunları içerebilir:

Kanama bozuklukları (hemofili gibi).

Böbreklerde kan pıhtısı.

Kan sulandırıcı ilaçlar (aspirin veya varfarin gibi).

Orak hücre hastalığı.

Trombositopeni (trombosit sayısının düşük olması).

İdrarda olduğu sanılan kan aslında başka kaynaklardan geliyor olabilir, örneğin:

Vajina (Kadınlarda)

Boşalma, çoğunlukla prostat probleminden kaynaklanır (erkeklerde).

Bir bağırsak hareketi.

İdrarın rengi bazı ilaçlardan, pancardan veya diğer yiyeceklerden dolayı da kırmızıya dönebilir.

Erkeklerde idrardan kan gelmesi

Erkeklerde idrarda kan görülmesi ciddi bir durumdur ve ciddiye alınması gereklidir. İdrarda kan görülmesinin nedeni enfeksiyonlar, böbrek taşları, böbrek hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları ve idrar yolu kanserleri olabilir. Ayrıca idrarda kan, genetik hastalıklar, ilaçlar, prostatit, yaralanma ve yoğun egzersiz gibi nedenlerle de ortaya çıkabilir.

Kadınlarda idrardan kan gelmesi

Kadınlarda idrarda kan görülmesi, idrarın renginde kırmızı veya pembe renkte değişiklikler olarak ortaya çıkan ve ciddiye alınması gereken bir sağlık sorununa işaret edebilir. Mutlaka doktora başvurmak gereklidir. Enfeksiyonlar, böbrek veya mesane taşları, idrar yolu enfeksiyonları ve üretra veya mesanede meydana gelen hasarlar bu duruma neden olabilir.

İdrarda kan ne zaman tehlikeli?

İdrarınızda parlak kırmızı kan fark ederseniz veya idrarınız pembe, kırmızı veya kahverengiye dönerse, baş dönmesi, idrar yapamama veya aşırı ağrı gibi semptomlar yaşıyorsanız, hemen bir doktora görünün. İdrarda kan, diğer adıyla hematüri, kolayca tedavi edilebilir, ancak, kanser gibi ciddi bir soruna da işaret edebilir.

İdrardan kan gelmesi nasıl tedavi edilir?

İdrarınızdaki kan için birçok farklı tedavi vardır. Tedavi nedene bağlı olarak planlanabilir. İdrarınızda kan görülmesinin bazı nedenleri herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymaz. Tedavi, enfeksiyon için antibiyotik kullanımını içerebilir. Bazı kişilerin nefrolog (böbrek hastalıkları konusunda uzmanlaşmış doktor) veya ürolog (üriner sistem konusunda uzmanlaşmış doktor) gibi bir doktora görünmesi gerekebilir. Doktorunuzla düzenli takipler yapmanız önemlidir ve tekrar idrar testleri önerilebilir.

Böbrek yetmezliğinde idrardan kan gelmesi

İdrarda sadece laboratuvarda görülebilen kan, glomerülonefrit adı verilen bir böbrek hastalığının yaygın bir belirtisidir. Bu hastalıkta, böbreklerdeki kandan atıkları temizleyen küçük filtreler iltihaplanır.

Oluşturma: 05.01.2025 07:29
Son Güncelleme: 05.01.2025 07:31
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle