SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir?



Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir?

Keten tohumları, keten bitkisi Linum usitatissimum'dan elde edilir. Keten tohumu bitki bazlı lif, protein ve yağ asitleri gibi önemli vitaminler ve besinlerle doludur. Altın ve kahverengi olmak üzere iki farklı keten tohumu bulunur.

Keten tohumu özetle, omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit, lif ve lignanlar (hücre hasarına ve iltihaplanmaya karşı koruma sağlayan antioksidanlar) içerir.

Keten tohumu nasıl elde edilir?

Keten tohumu MÖ 3000'den beri öncelikle giyim ve keten için lif üretmek için kullanıldı.  Günümüzde keten tohumu ve keten tohumu yağı, kabızlık, ishal ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi mide ve bağırsak şikayetleri de dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar için kullanılıyor.

Keten tohumu, keten bitkisinden gelir. Keten tohumları kapsülden dövülerek çıkarılır ve elenerek temizlenir.

Keten tohumu nasıl tüketilir?

Keten tohumu çeşitli sağlık ve endüstriyel alanlarda kullanıldı. Genellikle bütün, öğütülmüş keten tohumları ya da keten yağı olarak bulunur.  Tek başına yenebilir veya keten tohumu yağı çıkarmak için ezilip soğuk preslenebilir. Keten tohumu salatalara, sebzelere, yulaf ezmesine ve smoothielere eklenebilir. Öğütülmüş keten tohumu kurabiye, kek, ekmek ve diğer fırınlanmış yiyeceklere eklenebilir. Baskın bir tadı olmadığı için hazırlanan yiyeceğin tadını değiştirmez.

Ayrıca diğer lif kaynakları gibi keten tohumu da bol su veya diğer sıvılarla alınmalıdır.

Keten tohumunun faydaları

Keten tohumu besin açısından zengindir ve çok çeşitli faydaları bulunur.

Keten tohumunun faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

Antioksidan bakımından zengindir.

Kolesterolü iyileştirir.

Bağırsak sağlığını destekler.

İltihabı azaltmaya yardımcı olur.

Bitki bazlı omega-3 içeriği sayesinde kalp sağlığını destekler.

Menopoz semptomlarını hafifletir.

Kemik sağlığını güçlendirir.

Kan basıncını düzenler.

Keten tohumu neye iyi gelir?

Keten tohumunun, kalpten bağırsaklara kadar etki sağlayacak birçok faydası vardır. Keten tohumları, sindirim sağlığını iyileştirmeye yardımcıdır. Keten tohumları yüksek kaliteli, bitki bazlı proteinin harika bir kaynağıdır. Keten tohumu düzenli olarak yendiğinde sadece iç besinsel faydalarla dolu olmakla kalmaz, aynı zamanda doğrudan cilde uygulandığında da fayda sağlar. Ayrıca keten tohumları kan şekeri seviyelerini düşürmeye ve insülin duyarlılığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Yoğurtlu keten tohumunun faydaları nelerdir?

Keten tohumu yoğurtla birleştiğinde sindirim problemlerinin yanı sıra metabolizma ile ilgili şikayetlere de fayda sağlar.

Keten tohumu ile yoğurt tüketmenin başlıca faydaları şöyle sıralanabilir;

TİP 2 diyabet hastalarında risk faktörlerini azaltabilir.

Vücudu toksinlerden arındırarak kilo vermeye yardımcı olur.

Metabolizmayı hızlandırır.

Sindirimi destekler.

Keten tohumunun zararları nelerdir?

Her besinde olduğu gibi keten tohumu da fazla tüketilmemelidir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte fazla keten tohumu tüketmek bağırsak hareketlerinin sayısını istenmeyen düzeyde artırabilir. Ayrıca şişkinlik, gaz, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi yan etkilere de neden olabilir. Çiğ veya olgunlaşmamış keten tohumlarını tüketilmemelidir.

Öte yandan hamileler keten tohumunun hormonal etkilerinden dolayı, tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Her gün keten tohumu tüketilirse ne olur?

Keten tohumları yüksek oranda çözünür lif içerir, bu da tok hissetmenize yardımcı olur. Düzenli keten tohumu tüketmek sindirim sisteminizin sağlıklı çalışmasına yardımcı olurken kilo vermenizi de sağlar. Ayrıca kalp sağlığını koruyarak, diyabete karşı da fayda sağlar.

Keten tohumu östrojeni artırır mı?

Kadınlarda östrojen seviyesini artırmanın birçok yolu vardır. B ve D vitaminleri östrojen seviyelerini artırmak için en iyi vitaminlerdir. Keten tohumundaki lignanlar östrojen metabolizmasını değiştirebilir. Menopoz döneminde de etkilidir. Keten tohumları sağlıklı hormonal dengeyi korumaya yardımcı olabilir.

Oluşturma: 06.01.2025 08:39
Son Güncelleme: 06.01.2025 08:40
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle