SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Mide kanseri: Belirtileri, teşhisi ve tedavisi



Mide kanseri: Belirtileri, teşhisi ve tedavisi

Mide, üst karın bölgesinin sol tarafında bulunan ve yiyecekleri sindiren bir organdır. Mide, ağızdan anüse kadar uzanan uzun, kıvrımlı bir tüpte birleşmiş bir dizi içi boş, kaslı organdan oluşan sindirim sisteminin bir parçasıdır. Sindirim sistemi, yenen yiyeceklerdeki besinleri işler ve atık maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Mide kanseri, midenin herhangi bir yerindeki hücreler anormal şekilde büyüyüp bölündüğünde gelişir. Mide kanseri belirtilerini erken safhada belirlemek zordur ancak; sebebi açıklanamayan kilo kaybı ve mide ağrısı yaygın belirtiler arasında sayılabilir.

Mide kanseri nedir?

Mide (gastrik) kanseri, mideyi kaplayan hücrelerde başlayan kanserdir. Mide kanseri vakaların yaklaşık %95'inde mide zarında başlar ve yavaş yavaş ilerler. Tedavi edilmediğinde kitle (tümör) oluşturabilir ve mide duvarının derinliklerine doğru büyüyebilir. Tümör karaciğer ve pankreas gibi yakındaki organlara yayılabilir. Açıklanamayan kilo kaybı ve mide ağrısı gibi yaygın mide kanseri semptomları genellikle erken evrelerde ortaya çıkmaz.

Mide kanseri türleri nelerdir?

Mide adenokarsinomu, midenin en iç tabakasındaki mukus üreten hücrelerde başlar. Mide kanserlerinin neredeyse tamamı adenokarsinomdur.

Gastroözofageal bileşke adenokarsinomu (GEJ), yemek borusunun mide kardiyasıyla birleştiği bölgede oluşan bir kanserdir.

Gastrointestinal nöroendokrin tümörler, gastrointestinal sistemi kaplayan nöroendokrin hücrelerde (sinir hücresi ve hormon üreten hücre gibi bir hücre türü) başlayan kanserlerdir. Nöroendokrin hücreler, sindirim sıvılarını ve yiyecekleri mide ve bağırsaklarda hareket ettirmede kullanılan kasları kontrol etmeye yardımcı olan hormonlar üretir.

Gastrointestinal stromal tümörler (GIST), mide ve diğer sindirim organlarının duvarında bulunan sinir hücrelerinde başlar. GIST, bir tür yumuşak doku sarkomudur.

Primer gastrik lenfoma, midede oluşan   bir Hodgkin dışı lenfoma türüdür. Primer gastrik lenfomaların çoğu, mukoza ilişkili lenfoid doku (MALT) gastrik lenfoma veya midenin diffüz büyük B hücreli lenfomasıdır.

Nadiren, skuamöz hücreli karsinom , küçük hücreli karsinom ve leiomyosarkom gibi diğer kanser türleri de midede başlayabilir. 

Mide kanseri evreleri nelerdir?

Evreleme, vücutta ne kadar kanser olduğuna ve ilk teşhis edildiğinde nerede olduğuna göre kanseri tanımlar veya sınıflandırır. Buna genellikle kanserin kapsamı denir. Testlerden elde edilen bilgiler, tümörün boyutunu, organın hangi kısımlarında kanser olduğunu, kanserin ilk başladığı yerden yayılıp yayılmadığını ve kanserin nereye yayıldığını bulmak için kullanılır. Doktorunuz tedaviyi planlamak ve sonucu (prognozunuzu) tahmin etmek için evreyi kullanır.

Mide kanserinin evrelenmesi  genellikle TNM evreleme sistemini kullanır. Patoloji raporunuzda kanserinizin bu evreleme sistemiyle tanımlandığını görebilirsiniz. TNM sonuçlarına göre kanserinize bir evre (I, II, III veya IV, ayrıca 1, 2, 3 veya 4 olarak da yazılır) atanır. Genellikle evre numarası ne kadar yüksekse kanser o kadar fazla yayılmıştır.

Mide kanseri neden olur?

Mide kanseri, mide hücrelerinin DNA'sında genetik bir mutasyon (değişiklik) olduğunda oluşur. DNA, hücrelere ne zaman büyüyeceklerini ve ne zaman öleceklerini söyleyen koddur. Mutasyon nedeniyle hücreler hızla büyür ve sonunda ölmek yerine yeni bir tümör oluşturur. Kanser hücreleri sağlıklı hücreleri ele geçirir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir (metastaz).

Mide kanserinde mutasyona neyin yol açtığı henüz bilinmemektedir. Ancak aşağıdaki bazı faktörlerin mide kanserine  yakalanma riskini artırdığı düşünülmektedir. Bunlar:

Ailede mide kanseri öyküsü

Helicobacter pylori (H. pylori) enfeksiyonu

Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH)

Gastrit

Epstein-Barr virüsü enfeksiyonu

Mide ülseri veya mide polipi öyküsü

Yağlı, tuzlu, tütsülenmiş veya salamura edilmiş gıdaların yoğun olarak tüketildiği bir beslenme şekli.

Çok fazla meyve ve sebze içermeyen bir diyet.

Kömür, metal ve kauçuk gibi maddelere sık maruz kalma

Tütün kullanımı

Çok fazla alkol tüketmek

Obezite

Otoimmün atrofik gastrit

Mide kanseri riskinin artmasıyla ilişkili bazı genetik durumlar ise şunlardır:

Lynch sendromu

Peutz-Jeghers sendromu

Li-Fraumeni sendromu

Ailevi adenomatöz polipozis

Kalıtsal diffüz mide kanseri

Yaygın değişken immün yetmezlik (CVID)

Araştırmacılar mide kanserinin, A kan grubuna sahip kişilerde daha sık görüldüğünü tespit etmişler; ancak bunun nedenini tam olarak bilmiyor.

Mide kanseri belirtileri nelerdir?

Mide kanserinin belirtileri arasında hazımsızlık ve mide ağrısı gibi yaygın durumlar yer alabilir. Mide kanserinin belirtileri şunlardır:

İştahsızlık

Yutma güçlüğü

Yorgunluk veya halsizlik

Mide bulantısı ve kusma

Açıklanamayan kilo kaybı

Mide ekşimesi ve hazımsızlık

Siyah dışkılama veya kan kusma

Yemekten sonra şişkinlik veya gaz hissi

Karın ağrısı, çoğunlukla göbek deliğinin üstünde.

Küçük bir öğün veya atıştırmalıktan sonra bile tokluk hissi.

Mide kanseri ilk belirtisi nedir?

Mide kanserinin birçok belirtisi olabilir, ancak bunları fark etmek zor olabilir. Kanser şüphesini güçlendirebilecek belirtilerden bazıları şunlardır:

Mide ekşimesi veya asit reflüsü

Yutma sorunları yaşamak (disfaji)

Hasta hissetmek

Hazımsızlık belirtileri, örneğin çok fazla geğirme

Ymek yerken çok çabuk doyma hissi

Diğer belirtiler arasında;

İştah kaybı veya kilo kaybı

Karnın üst kısmında bir yumru

Karnın üst kısmında ağrı

Yorgun hissetmek veya enerjinizin olmaması yer alır.

Mide kanseri 4. evre belirtileri nelerdir?

Mide kanseri 4. evre belirtileri şiddetli iştahsızlık, kilo kaybı, yutkunmada güçlük, kan kaybı, cilt renginde solma, baş dönmesi şikayetlerinde artış, kusmada kan olması, dışkının koyu renk olması, mide ve karın bölgesinde ele kitle halinde sertlik gelmesidir.

Mide kanseri teşhisi nasıl yapılır?

Üst gastrointestinal (GI) endoskopisi, mide kanserini teşhis etmek için kullanılan en yaygın testtir. Mide kanseri tespit edildiğinde, kanserin yayılıp yayılmadığını anlamak için başka testler de yapılabilir. Bu testler kanserin evresi hakkında bilgi sahibi olmayı sağlar. Mide kanserinin evresini bulmak için kullanılan testler ve prosedürler şunlardır:

Kan testleri

Mide ultrasonu

Görüntüleme testleri

Ameliyat

Mide kanseri nerelerde ağrı yapar?

Karnınızda (üst karın ) veya göğüs kemiğinizin arkasında (sternum) ağrı, mide kanseri riski olanların yarıdan daha fazlasında görülen en belirgin belirtilerdendir.

Mide kanseri nasıl tedavi edilir?

Mide kanseri için tedavi seçenekleri, kanserin mide içindeki konumuna ve evresine bağlıdır. Cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, hedefli tedavi, immünoterapi ve palyatif bakım mide kanserinin tedavisinde kullanılan yöntemlerdendir.

Mide kanserinden kurtulma şansı var mı?

Mide kanseri vakalarının çoğu tamamen tedavi edilemez, ancak kemoterapi ve bazı durumlarda radyoterapi ve cerrahi kullanılarak semptomları hafifletmek ve yaşam kalitesini artırmak mümkündür. Ameliyat mümkünse, kanserli dokunun tamamının çıkarılması mide kanserini iyileştirebilir.

Gastrit ve ülser kansere dönüşür mü?

Gastrit ve ülser hastalıkları, zamanında tedavi edilmezse, mide kanserine dönüşme riski taşırlar.

Mide kanseri tekrarlar mı?

Yapılan araştırmalar, mide kanseri hastalarının yaklaşık %70'inin ameliyattan sonraki 2 yıl içinde tanımlanan erken tümör tekrarlaması yaşadığını bildirmiştir.

Mide kanseri tekrarlaması genellikle üç farklı türe ayrılır:

Lokal tekrarlama: Kanserli hücrelerin orijinal tümörle aynı bölgede tekrar ortaya çıkması

Bölgesel tekrarlama: Kanserli hücrelerin orijinal tümör bölgesine yakın bir alanda, örneğin yakındaki lenf düğümlerinde tekrar ortaya çıkması

Uzak tekrarlama: Kanserli hücrelerin vücudun başka, uzak bir yerinde, orijinal tümörün bulunduğu yerden uzakta ortaya çıkması (genellikle akciğerler, karaciğer, kemik iliği veya beyin)

Belirli yaşam tarzı değişiklikleri, mide kanserinin tekrarlama olasılığını azaltmaya yardımcı olmak için önerilebilir. Bu değişikliklerden bazıları sağlıklı bir kiloyu korumak, dengeli bir diyet yapmak ve sigara ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmak olabilir.

Sigara ve mide kanseri arasındaki ilişki nedir?

Sigara içen kişilerde mide kanserine yakalanma olasılığı sigara içmeyen diğerlerine göre daha yüksektir. Tütün dumanındaki bazı kimyasallar mide zarındaki hücrelerde genetik değişikliklere neden olabilir. Bu da mide kanserinin gelişmesine yol açabilir.

Mide kanseri riski, sigara içilen yıl sayısı, günde içilen sigara sayısı ve sigaraya başlama yaşıyla artış gösterir.

Mide kanseri ağız kokusu yapar mı?

Mide kanseri ağız kokusunun ciddi bir nedenidir. Şişkinlik, sık geğirme ve ağız kokusu, mide kanserinin en önemli nedeni olan H. Pylori enfeksiyonunun belirtileri olabilir.

Oluşturma: 22.11.2024 23:32
Son Güncelleme: 23.11.2024 13:26
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu