SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Pankreas kanseri belirtileri, evreleri ve tedavisi…



Pankreas kanseri belirtileri, evreleri ve tedavisi…

Pankreas, karnınızın üst kısmında bulunan bir organdır. Yiyeceklerinizin sindirimine yardımcı olur ve insülin gibi hormonların üretilmesini sağlar. Pankreas kanserlerinin birçoğu yaşam tarzınızla da bağlantılıdır. Bu nedenle dengeli ve düzenli beslenme son derece önemlidir. Hastaların aşırı kilo almamasına, aynı zamanda psikolojik sağlığını korumasına da dikkat edilmelidir.

Birçok kanser hastalığının erken teşhis edilmesi sayesinde, hastaların ameliyat ile normal yaşamlarına dönmeleri mümkündür. Fakat kanser hücrelerinin yayılması ve üst evrelere geçilmesi ameliyatı etkisiz hale getirebilir. Böyle durumlarda da daha farklı tedavi yöntemlerine başvurulur.

Yazımızdan pankreas kanseri belirtileri, teşhis için yaptırmanız gereken testler ve tedavi süreçleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Pankreas kanseri şüphesindeyseniz vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalısınız. 

Pankreas kanseri nedir?

Pankreas kanseri, pankreastaki anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmeye ve büyümeye başlaması ve bir tümör oluşturmasıdır.

Pankreas kanseri neden olur?

Bazı yaşam tarzı faktörleri, kalıtsal kanser sendromları ve bazı tıbbi durumlar pankreas kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle;

Fazla kilolarınızı vermeye çalışın,

Düzenli ve sağlıklı beslenmeye odaklanın,

Alkol tüketimini sınırlayın,

Sigarayı bırakın. 

Pankreas kanseri türleri

Pankreas adenokarsinomu, pankreas kanserinin en yaygın türüdür. Pankreas tümörlerinin ekzokrin ve nöroendokrin tümörler olmak üzere iki ana türü vardır.

Pankreas kanseri evreleri ve belirtileri

1. evre pankreas kanseri ve belirtileri

İlk evrede kanser sadece pankreas ile sınırlıdır ve erken teşhis edildiğinde ameliyat ile alınabilir. Pankreas kanserinde erken dönemde kendini gösteren ilk belirtilerden biri genelde sarılıktır. Sarılık önce gözlerde görülür. Daha sonra cildin çeşitli bölgelerine yayılır. 

2. evre pankreas kanseri ve belirtileri

İkinci evrede, hastalık organ dışına çıkmaya başlar ve yakın dokulara ve lenf düğümlerine kadar yayılma görülebilir. Bu aşama da ameliyat yapılabilir. Pankreas kanserinin ikinci evresinde ilk evrede oluşabilecek olan karın bölgesindeki ağrı, sırta kadar vuran bir şiddetli ağrılara dönüşür.

3. evre pankreas kanseri

Üçüncü evrede kanser hücreleri, yakınlarda bulunan tüm kan damarlarına sıçrama gösterir. Bu durumda ameliyat her zaman kesin sonuç vermeyebilir. 

4. evre pankreas kanseri

Son evre olan dördüncü aşamada ise akciğer ve karın organlarını saran hatlar boyunca kanser hücreleri yayılmış olur.

Pankreas kanseri nasıl belli olur?

Pankreas kanserinin tanısının konulabilmesi için Ultrasonografi, Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans Görüntüleme, Pozitron Emisyon Tomografisi (PET Taraması), Pozitron Emisyon Tomografisi (PET Taraması) Endoskopik Retrograd Kolanjio Pankreatikografi (ERCP) gibi bir takım uygulamalar yapılmalıdır.

Pankreas kanseri belirtileri

Pankreas kanserinin belirtilerine birçok farklı hastalık sebebiyet verebileceği için zaman zaman teşhisi güçleştirebilir. 

Birçok kişide görülen ortak pankreas kanseri belirtileri şunlardır:

Gözlerde ve ciltte sararmalar,

İştahsızlık ve aşırı kilo kayıpları,

Midede oluşan ve sırta vuran ağrılar,

Depresyon,

Kan pıhtılaşması,

Halsizlik,

Şişkinlik ve hazımsızlık

Pankreas kanserinin ilk belirtisi nedir?

Pankreas kanseri belirtilerini ilk evrelerde fark etmek her zaman mümkün değildir. Kanser yayıldıkça midede başlayıp sırta doğru yayılan bir ağrı görülür. Ayrıca sarılık, mide bulantısı, iştahsızlık, kilo kaybı ve yorgunluk gibi belirtiler de eşlik edebilir. 

Pankreas kanseri kimlerde görülür?

Pankreas kanserinde sigara içmek, diyabet, kronik pankreatit veya pankreas iltihabı ve ailede pankreas kanseri öyküsü bilinen risk faktörleridir.

Pankreas kanseri tedavisi

Ameliyat

Tedavi yollarının ilki ve en verimlisi ameliyattır. Birinci ve ikinci evrede olan hastalıklarda bu yöntem son derece iyi sonuçlar verir. Kanserin durumuna göre pankreasın tamamı ya da sadece tümörlü olan kısmı çıkarılır. Aynı zamanda, bu evrede yapılacak ameliyatta, yine hastalığın yayılım durumuna göre onikiparmak bağırsağı ve lenf nodları da çıkarılabilir. 

Radyoterapi

Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili X ışınları kullanır.

Kemoterapi

Kemoterapi ilaç tedavisidir ve kanserli hücrelerin yok edilmesini amaçlar. Aynı zamanda bu hücrelerin büyüme yeteneklerinin yok olmasına da yardımcı olur.

Pankreas kanserinde radyoterapi işe yarar mı?

Radyoterapi, pankreas kanserinin tedavisinde uygulanan farklı bir yöntemdir. Bu yöntem, bazen kemoterapi ile birlikte de uygulanabilir. Her iki yöntemin birlikte kullanılması, sıklıkla tümörün daha da küçülmesini sağlar ve ameliyat ile kolayca çıkarılmasına imkân tanır. 

Pankreas kanseri kurtulma şansı var mı?

Birçok kanser türünde olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir. Hastanın öyküsü de tedavi sürecini doğrudan etkileyebilir. Sigara kullanımı, beslenme ve yaşam tarzı da tedavi sürecinde önemlidir.

 Pankreas kanseri ultrasonda çıkar mı?

Ultrason ile pankreas üzerinde herhangi bir kitlenin olup olmadığı, varsa kitlenin boyutu, bu kitlenin etrafına olan yakınlığı, yayılma derecesi, damarlara olan yakınlığı gibi konular detaylı şekilde saptanabilir.

 

 

 

Gastroenteroloji Medikal Onkoloji Radyasyon Onkolojisi
Oluşturma: 22.12.2024 11:04
Son Güncelleme: 23.12.2024 02:45
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle