Baş Boyun Tümörleri (Kanseri) Nedir?
Baş-boyun tümörleri çok sık görülen kanserlerdir. Tüm vücut kanserlerinin %9’unu, kanserden yaşam kaybının da %4’ünü oluşturur. Sıklıkla tiroid, dudak, ağız içi, dil, yanak, dil kökü, gırtlak, geniz, yutak, tükürük bezleri, burun ve paranazal sinüsler bölgelerinde görülen bu kanser türleri, dünyada da her yıl yaklaşık 55.000 yeni vaka ile en önemli sağlık sorunlarından biri olarak gösteriliyor. Yapılan araştırmalara göre her yıl 10.000’in üzerinde gırtlak ve ağız kanseri vakası bildiriliyor. Çoğu yassı epitel hücresinden kaynaklanır. İleri evre tümörlerde kanser hücreleri boyundaki lenf bezlerine veya uzak organlara (akciğer, kemik, karaciğer) yayılabilir.
Baş Boyun Tümörleri (Kanseri) Belirtileri Nelerdir?
Baş-boyun tümörleri bu bölgelerdeki köken aldığı yerlere göre çeşitli belirtiler verebilir.
- Baş ve boyunda şişlik
- Dudak, dilde, ağız iç bölgesinde iyileşmeyen yaralar
- Ses kısıklığı
- Yutma güçlüğü
- Burun tıkanıklığı
- Kulak ağrısı
- İşitme kaybı
- Yüz felci
Baş Boyun Tümörleri (Kanseri Teşhis-Tedavisi Nasıl Yapılır?
Baş-boyun tümörleri teşhis için kapsamlı anamnez ve detaylı muayene, biyopsi, bilgisayarlı tomografi ve/veya MR, Pet-BT gibi metotlar kullanılır.
Tedavi cerrahi ve/veya radyoterapi ile yapılabilir. Tümörün yeri, hücre şekli, evresi, hastanın ve cerrahın tercihleri gibi faktörler uygulanacak tedaviyi belirler. Önemli noktalardan biri, cerrahi sırasında, köken aldığı organ ile birlikte bazen boyun lenf bezlerinin de çıkarılması gerektiğidir (boyun diseksiyonu). Bazı durumlarda ameliyat sonrasında tamamlayıcı radyoterapi ve/ya kemoterapi gerekebilir.