Çocuk Psikolojisi Nedir?
Çocuk psikolojisi; çocuğun zihinsel, ruhsal ve davranışsal olarak sosyal hayata uyum sağlama ve zihinsel olarak sağlıklılık durumunun incelenmesi olarak tanımlanabilir. Bu uyumun sağlanamaması durumunda ise uyum bozukluğunun nedenlerinin araştırılması gerekmektedir. Zihinsel, ruhsal ve davranışlar üzerindeki bütün davranış karakterleri psikolojinin çalışma alanı içerisindedir.
Geleneksel adı ile ruh bilimi olan günümüzde ise kısaca davranış bilimi olarak tanımlanan psikolojinin çalışma alanları çok çeşitlidir. Ancak çocuk psikolojisi bunların içerisinde en önemli olanıdır. Çocukluk döneminde var olan bir sorunun zamanında tespit edilerek tedavisinin sağlanması mümkündür.
Çocuk Psikolojisi Birimi Hangi Hastalıklara Bakar?
Çocuk psikolojisi biriminin ilgilendiği konular arasında;
- Dikkat eksikliği
- Okuma bozukluğu
- Öğrenme güçlüğü
- Konuşma bozukluğu
- Kekemelik
- Yeme bozukluğu
- İletişim eksikliği
- Öfke kontrol sorunları
- Uyku bozuklukları
- Altını ıslatma
- Tırnak yeme
- Obsesif kompulsif bozukluklar gibi rahatsızlıklar bulunmaktadır.
Bu gibi rahatsızlıkların tümü çocuk psikolojisi biriminin çalışma sahasına girmektedir.
Zihinsel ve ruhsal nedenlerden dolayı yaşanan sıkıntılar çocuk psikolojinin çalışma alanlarıdır. Her aile çocuğunu en iyi ve donanımlı şekilde hayata hazırlamak istemektedir. Ancak bu durum her zaman kolay olmayabilir. Ebeveynler çocuklarında herhangi bir zihinsel ve davranışsal sıkıntı gözlemlediklerinde bir çocuk psikologundan yardım istemelidir. Gözlemlenen sıkıntıların sebeplerinin neler olabileceği ve bunlarla nasıl baş edileceği konusunda yardım almak çocuğun bu konudaki rahatsızlıkların giderilmesine büyük katkı sağlayacaktır.