Seminerinin açılış konuşmasını Bakırköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Mustafa Kemal Mısırlıoğlu yaptı. Medicana Ataköy Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Nilay Şengül ve Bakırköy Belediyesi Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burcu Uğur konuşma yaptı.
Doç. Dr. Nilay Şengül erken teşhisin önemine dikkat çekti.
’Kanser halk sağlığı problemidir. Ne kadar çok kişiyi bilinçlendirirsem o kadar çok mutlu oluyorum. Erken teşhis sayesinde iyileşme şansıda artıyor.’’
Gazeteci Işıl ve Ekrem Açıkel’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte; Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aydın Yıldırım ile Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Harun Arbatlı kalp sağlığıyla ilgili tüm soruları cevapladı. Kalp hastalıkları belirtilerini anlatan Prof. Dr. Aydın Yıldırım hasta ve yakınlarının dikkat etmesi gereken noktaları paylaştı.
Medicana Ataköy Hastanesi olarak, bu yılki Diyabet Günü'nde toplumu bilinçlendirmek ve diyabetle ilgili farkındalık oluşturmak adına standımızda hemşirelerimiz tarafından hastalarımıza diyabetle mücadelede sağlıklı yaşamı destekleyici bilgiler verilmiş, şeker ölçümleri yapıldı.
Barış Alper Yılmaz tek tek bütün odaları ziyaret etti ve imzalı forma hediye ederek hastalara moral verdi. Barış Alper Yılmaz ziyaret sonrası yaşadığı ziyaretten duyduğu mutluluğu hastane yönetimiyle paylaştı ve en yakın zamanda tekrardan bu ziyaretini tekrarlayacağını belirtti. Medicana Ataköy Hastanesi ise bu anlamlı ziyaret için kendisine teşekkür etti.
Bahar Çağlar Ökten, ‘’Kadın basketbolcu kavramının yanlış olduğu düşünüyorum. Sonuçta hepimiz sporcuyuz, sporda ve profesyonel hayatta cinsiyet ayrımı gerektiren kadın ya da erkek kavramlarının kullanılmasını doğru bulmuyorum’’ şeklinde konuştu.
Ökten şöyle devam etti: ‘’Başarıya giden yolun azim ve işini severek yapmaktan geçtiğini düşünüyorum. Ailemin desteğinin yanında spor hocalarım ve küçük yaşlarda elde ettiğim bilinç sayesinde kariyerimi şekillendirdim ve Milli Takım kaptanlığına kadar yükseldim.”
8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğine Medicana Ataköy Hastanesi çalışanları yoğun ilgi gösterdi.
Prof. Dr. Arbatlı, “Gençler biraz sakin, yaşlılar hareketli olsun” dedi.
10-16 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında Ataköy Medicana Hastanesi, ‘Kalbiniz için Bilinçlenin’ seminerine ev sahipliği yaptı. Gazeteci Işıl ve Ekrem Açıkel’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte; Medicana Bahçelievler Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Harun Arbatlı ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aydın Yıldırım kalp sağlığıyla ilgili tüm soruları cevapladı. Kalp hastalıkları belirtilerini anlatan Prof. Dr. Aydın Yıldırım bunların; göğüs ortasında, çenede, sol elin yüzük parmağında, sırtta ve midede yaşanan ağrılar olabileceğini, bunlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Konsere türk müziği severler büyük ilgi gösterdi.
Hastane çalışanları; koro ve solo eserlerden oluşan repertuarıyla ve sergiledikleri olağanüstü performans ile sanat alanında da başarılı olduklarını gösterdi.
Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Hakan Bölükbaşı meme kanserinde risk faktörlerini, düzenli kontrollerin önemini, erken tanı için neler yapılması gerektiğini anlatan bir seminer verdi.
Seminerde Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hakan Bölükbaşı kanser hakkında bilgilendirirken, Dyt. Sena Çelik kanserde beslenmenin önemine dikkat çekti.
Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerine yönelik düzenlenen sigara bırakma bilgilendirme toplantısında, sigaranın sağlık üzerindeki zararlı etkileri, bırakma sürecindeki zorluklar ve etkili bırakma yöntemleri ele alındı.
Konuyla ilgili sunum gerçekleştirilen Medicana International Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Nihal Başay, sigara kullanımının vücut üzerindeki zararlarından detaylı bir şekilde bahsederek tıp öğrencilerinin bu konuda hem kendi sağlıkları için bilinçlenmelerini hem de gelecek meslek yaşamlarında hastalarına daha etkili rehberlik edebilmelerini hedefledi. Ayrıca sigarayı bırakma sürecinde başvurulabilecek tedavi yöntemleri, destekleyici yaklaşımlar ve baş etme stratejileri hakkında önemli bilgiler sundu.
Sigaranın halk sağlığını tehdit eden en önemli faktörlerden biri olmaya devam ettiğini belirten Uzm. Dr. Nihal Başay konuşmasında, “Bu konuda tıp öğrencilerine düşen rol, toplumu sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri hakkında bilinçlendirmektir. Genç meslektaşlarımızın bu bilgileri kendi yaşamlarında uygulamaları ve sağlık savunuculuğu yapmaları çok değerlidir” dedi.
Etkinlikte son dönemde artış gösteren diyabet hastalığı ve korunma yöntemlerine vurgu yapıldı. Katılımcılara kan şeker ölçümünün de yapıldığı etkinlikte, diyabet hastalarına uygun gıda ürünleri ikram edildi.
Medicana International Ankara Hastanesi ve Etimesgut Belediyesi iş birliği ile düzenlenen ‘Diyabeti Tanı, Sağlığını Koru’ etkinliğinde son dönemde artış gösteren diyabet hastalığı ve korunma yöntemlerine dikkat çekildi. Katılımcılara kan şeker ölçümünün de yapıldığı etkinlikte, diyabet hastalarına uygun gıda ürünleri ikram edildi. Katılımcıların ilgi gösterdiği etkinlikte diyabet ili ilgili broşür ve tanıtım materyalleri gelen misafirlere dağıtıldı
Uzman Hekimler Halkı Bilgilendirdi
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mustafa Altay ve Beslenme ve Diyet uzmanı Dyt. Sena Nur Doğan tarafından bilgilendirme sunumu yapılan ve merak edilen soruların yanıtlandığı toplantıda, diyabet hastalarına özel tarifler uygulamalı olarak gösterildi. İş birliği çerçevesinde Etimesgut Belediyesi’ne teşekkür plaketi Genel Müdür yardımcısı Yurdagül Çağlayan tarafından verildi.
7Days Eurocup’ta yoluna başarılı bir şekilde devam eden TOFAŞ’ın 2019-2020 sezonu Euroleague One Team projesi etkinliklerine başladı. Euroleague’in sosyal sorumluluk programı One Team kapsamında kulüp bu yıl Medicana Bursa Hastanesi ve SosyalBen Vakfı’yla güçlerini birleştirirken, proje “Obeziteyi Basketbol ile Blok’luyoruz” mottosuyla gerçekleştiriliyor. Taşımalı eğitimin bulunduğu bölgelerdeki 7-13 yaş arası çocukların yeteneklerini keşfetmelerini ve geliştirmelerini amaçlayan; bu amaç doğrultusunda kişisel gelişimlerine katkı yapacak ulusal ve uluslararası düzeyde saha ve eğitim çalışmaları gerçekleştiren; çocuk ve gençlerin yaşadıkları dünyadan sorumlu yetişkinler olarak yetişmeleri için sosyal sorumluluk, girişimcilik ve gönüllülük bilinçlerini ve becerilerini güçlendirmeyi amaçlayan, çalışmalarını 18-25 yaş arası üniversite öğrencisi gönüllüleri ile gerçekleştiren bir sivil toplum kuruluşu olan proje partneri SosyalBen Vakfı’nın, yerelde yaptığı taramalar sonucunda, Bursa’nın dezavantajlı ve taşımalı eğitim gerektiren bölgelerinden belirlenen, obezite tehlikesi altındaki ve 8-13 yaşlar arasındaki 14 katılımcı projeye dahil edildi.
SosyalBen Vakfı’nın Bursa’daki gönüllü ekibinin de yer aldığı proje kapsamında katılımcılar, basketbol eğitimlerine başlamadan önce TOFAŞ Spor Kulübü’nün sağlık sponsoru Medicana Bursa Hastanesi’nde tam sağlık taraması, boy – kilo kontrolü ve kan testlerinden geçti. Yapılan tetkik ve taramalar sonucunda çocuklar için, Psikodiyet süreciyle desteklenecek bir sağlık programı planlandı. Bursa’da obezite farkındalığı ve tedavisi konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiren Medicana Bursa Hastanesi’nde yapılan kontrollerde projede yer alan çocuklara ve ailelerine Obezite hakkında eğitim verildi.
Projenin ilk basketbol eğitimi 21 Aralık Cumartesi günü Mustafa V. Koç Spor Tesisleri’nde Yeni Nesil Tofaş Proje Koordinatörü Kartal Önel idaresinde gerçekleştirilirken, parkeye ilk kez ayak basan çocuklar, oldukça eğlenceli vakit geçirdi. ‘Kendine güven’ temasının işlendiği ilk eğitim günü sonunda çocuklara sağlıklı besin ikramlarında bulunuldu. One Team programı kapsamında Tofaş Spor Kulübü tarafından ve 8 hafta sürecek antrenmanlarda katılımcılara; kendine güven, kararlılık, azim, motivasyon, özsaygı, karar verme, emek verme ve güvenirlik konularında eğitimler verilecek. TOFAŞ Basketbol Takımı Euroleague OneTeam ‘kulüp elçisi’ Berkan Durmaz’ın da yer alacağı proje boyunca çocukların kilo kontrolü, diyet takibi ve sağlık taramaları devam edecek.
Medicana International İstanbul Hastanesi tarafından düzenlenen buluşmada zayıflamada yeni yöntem mide botoksu, en güncel tedavi yöntemleri, ameliyat sonrası estetik, beslenme ve süreç takibi gibi konular ele alındı. Ameliyat olan hastalar deneyimlerini paylaşırken, Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, toplantıda protein ağırlıklı tarifler hazırladı ve hazırlanan tarifleri katılımcılarla paylaştı.
Etkinlikte açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, obezite cerrahisinin son zamanlarda giderek artan ameliyatlardan birisi olduğunu belirterek, “Hastalarım gelen sorulardan çok fazla sıkıntılı olan durumlar üzerinde duruyorlar. Oysaki abartıldığı gibi değil. Hiçbir zaman 5-6 ay boyunca aç kalmıyorsunuz. Yaklaşık 10 günlük bir sıvı döneminiz oluyor, 10 günlük püre döneminiz oluyor. Daha sonra normal gıdalara geçiyorsunuz. Tabi bu bireylere göre değişiyor. Ama hiçbir şey kilolar kadar hayat kalitenizi kötüleştirmez. Bu yüzden hastalar iki kere düşünsünler” dedi.
“Gerçekten hayat kalitelerinin düzeleceklerinden emin olabilirler”
Obezite cerrahisi olmuş hastalarla beraber sürekli takip içerisinde olduğunu vurgulayan Aksoylu, “Her zaman sağlıklı beslenmelerini öneriyorum. Mutlaka takipli gitsinler. Obezite cerrahisi olacak hastalar, gerçekten hayat kalitelerinin düzeleceklerinden emin olabilirler” ifadelerini kullandı.
“Obezite cerrahisini doğru hastada, doğru şekilde kullanırsak gerçekten sonuçları çok yüz güldürücü oluyor”
Etkinlikte hastalarla buluşan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Çipe yaptığı açıklamada, obezite cerrahisinin uzun yıllardan beri obezitenin önemli bir rol olduğunu söyleyerek, “Eğer kişilerde kilo hastaya zarar verebilecek düzeye geldiyse, mutlaka bunun tedavi edilmesi gerekiyor. Uzun yıllardan beri Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve ülkemizde Sağlık Bakanlığı bunun tedavisi ile ilgili önemli adımlar attı. Bunun birinci tedavisi diyet ve egzersizdir. Ama maalesef her zaman bunu yapmak mümkün olmuyor. Eğer bu mümkün olmuyorsa elimizde başka çözümlerimizde var. Çünkü kişilerin artık sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi hepimizin bir amacıdır. Bu nedenle eğer obezite kişilerin yaşam süresini kısaltıyorsa ve sağlıksız bir yaşam sürmesine neden oluyorsa, obezite cerrahisini doğru hastada, doğru şekilde kullanırsak gerçekten sonuçları çok yüz güldürücü oluyor. Kişinin hayat kalitesi artıyor ve birçok hastalıktan kurtuldukları gibi, ileride daha az yaşamalarına neden olan kalın bağırsak kanseri, kadınlarda meme ve erkeklerde prostat kanseri gibi birçok hastalığın çıkmasının önüne geçmiş oluyoruz” diye konuştu.
Gastrik bypass ameliyatı olan Recep Akyıldırım, bu ameliyata 200 kiloyken girdiğini belirterek, “Bir yılda toplamda 120 kilo verdim. Bu 8 yıl içerisinde obezite cerrahisinden sonra hayatımda inanılmaz derecede olumlu şeyler oldu. Öncelikle kıyafet konusunda üstüme yakışanı giyebiliyorum. Önceden çuval gibi kıyafetler giyerken, şimdi üstüme yakışanı giyebiliyorum. Beslenme düzenim ve sağlığım yerine oturdu. Diyabet hastasıydım ve diyabetim bitti. Tansiyon hastalığım vardı, tansiyonum bitti. Daha kaliteli bir yaşama başladım” dedi.
“Koltukta daha rahat oturayım diye bana 4 tane kemer vermişlerdi”
Başından geçen bir hikayeyi anlatan Akyıldırım, “Adana’ya uçakla seyahat ederken, koltukta daha rahat oturayım diye bana 4 tane kemer vermişlerdi. Artık tek kemerle uçakla seyahat edebiliyorum” ifadelerini kullandı.
“Bu ameliyat inanın çok zor bir ameliyat değil”
Obezite cerrahisi hakkında ve ameliyat olmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Akyıldırım sözlerini şöyle tamamladı: “Bu ameliyat inanın çok zor bir ameliyat değil. Uzman ellerde çok basit bir operasyon. İnsanlar ölüm korkusu diye bir şey söylüyorlar ama 8 yıldır ben ölmedim. Ölen insanlarında nedenleri uzman bir ekip tarafından ameliyat yapılmaması”.
Bir diğer obezite cerrahisi ameliyatı olan Taha İpek, yaklaşık 2 sene boyunca 65 kilo verdiğini vurgulayarak, “65 kilo verdikten sonra iki yıl kilo vermem devam etti. Ama üçüncü senede kilo almaya başladım. Verdiğim kilonun 50 kilosunu geri aldım. Tekrardan 2018 yılında revizyon cerrahisi ameliyatı oldum. Toplamda 77 kilo verdim. Hastaya bağlı olarak uygulanabilecek tedavi yöntemleri çok önemli. İlk ameliyatım tüp mide ameliyatıydı. Benim şekere eğilimim vardı, uyku apnesi sorunum vardı. Yaklaşık 3 ay içerisinde şekere eğilimim ortadan kalktı. Uyku apnesi sorunum tamamen bitti. Şu anda 135 kilo ile hayatıma devam ediyorum. Vermem gereken 35 kilo daha var. Obezite cerrahisi hayat kurtaran şeylerden bir tanesi. Bundan sonraki süreçlerde insanlara önerebileceğim şey doktor tercihidir. Doktorunuzu iyi seçin” diye konuştu.
Daha önce meme kanserine yakalanan ve obezite cerrahisi ameliyatı geçiren Figen Fatma Durda da, 6 sene önce meme kanseri geçirdiğini söyleyerek, “Tedavim yeni bitti ve doktorumun izniyle 11 ay önce obezite cerrahisi ameliyatı oldum. Şu anda sağlığım yerinde. 35 kilo verdim ve yeniden sağlığıma kavuştum. Keşke daha önceden bu tedaviyi olabilseydim. Çok ciddi bir şekilde de bu tedaviyi tavsiye ediyorum” dedi.
Durda sözlerini şöyle tamamladı: “Ameliyattan önce yürümeye üşeniyordum, giyinmeye üşeniyordum. Kıyafet almak istemiyordum. Ama şimdi zevkle alışveriş yapıyorum. Yürüyorum, hareket ediyorum. Günde 5 kilometre yürüyorum ve yürümeyi istiyorum. Kendimi çok sağlıklı hissediyorum”.
Medicana Bahçelievler Hastanesi olarak 1-7 Emzirme Haftası kapsamında eğitim hemşiremiz Leman Recepoğlu, anne adaylarına ve hastanemizdeki çalışan annelere yönelik emzirme ve anne sütünün önemini anlattı.
Seminer de anneler kafasına takılan tüm soruları yanıtlayarak bilgilendirici bir seminer gerçekleşti.
Seminere katılan annelere promosyon ürünlerimiz dağıtıldı.
Medicana International Ankara Hastanesi'nde hasta, hasta yakını ve personele Ağız ve Diş Sağlığı ile ilgili farkındalık eğitimi verildi.