
Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Acil Servis bölümünden Uzm. Dr. Eren Gökdoğan "Zehirlenme Durumunda Neler Yapılır?" sorusunu sizler için yanıtlıyor:
Bu gibi durumlarda eğer birinin zehirlendiğini düşünüyorsanız maruziyeti kaldırmak en önemli hedefimizdir. Etrafta maruziyete yol açacak bir koku, bir ilaç, bir madde varsa ondan hastayı uzaklaştırmak gerekir. Ve eğer vaktiniz varsa hızlıca zehir danışmayı ve acil bir durum varsa 112 hızlıca aranmalıdır.
Hastanın bilinci yerinde değilse solunum problemi yaşıyorsa ya da çok şiddetli kusmaları ve istemsiz hareketleri varsa acilen 112 aranmalı ve sağlık müdahalesi gerekmektedir. Ağızdan alınan zehirlenmelerde hasta kesinlikle kusturulmamalıdır. Hastanın ağzında herhangi bir yabancısın varsa çıkartılmalıdır. Dilde temas eden zehirlenmelerde temas yüzeyi ortadan kaldırılmalı gerekirse hastanın kıyafetleri üzerinden çıkartılmalı ve zehir danışmaya veya 112'ye haber verilmelidir.
Bol suyla yıkanması da, uzaklaştırmak için etkili bir yöntemdir. Solunum yoluyla zehirlenmelerde eğer etrafta bir gaz kokusu varsa ve kendi güvenliğinizi tehdit etmiyorsanız hastayı açık temiz bir havaya çıkarmak en etkili yöntemdir. Ancak kendi güvenliğinizi tehdit edecek bir durum olduğunu düşünüyorsanız mutlaka 112'yi ve yetkili kişileri arayıp ona göre müdahale etmek gerekmektedir. Kazara zehirlenmeler beklediğimizden ve düşündüğümüzden çok daha sık meydana gelmektedir. Eğer sakin kalıp ve uygun şekilde hızlı bir şekilde müdahale edilirse zehir danışma ve 112 gibi sağlık birimleri aranırsa bu zehirlenmelerde kötü sonuçlar oluşmadan önüne geçilebilir.