
Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden Prof. Dr. Eyüp Murat Ökten "Derin Ven Trombozu Nedir?" sorusunu sizler için yanıtlıyor:
Derin ven trombozu, özellikle son yıllarda toplumumuzda pandemi dönemi ile beraber gittikçe sayısı artan oranda görülen bir hastalıktır. Genellikle bu hastalığın ortaya çıkmasında bazı predispozan faktörler vardır.
En önemli nedenlerden biri, immobilizasyon dediğimiz hareketsizliktir. Özellikle toplumda son yıllarda insanlarımız gerçekten pandemi nedeniyle hareketsiz kalmışlardır. Bunun dışında, bazı ilaçlar da, özellikle bayanlarda oral kontraseptif dediğimiz doğum kontrol haplarının da alt ekstremite dediğimiz her iki ayaktaki ana toplardamarlarda pıhtılaşma yaratma potansiyeli de mevcuttur.
Genellikle hastalarımız bize ani gelişen bacaklarda ciddi ağrı ve şişlik şikayetiyle başvururlar. Genellikle tanı yöntemi olarak renkli Doppler ultrasonografi yöntemini kullanmaktayız ve tedavi yöntemlerimiz de yine perkütan girişimsel işlemler, kateter temelli işlemlerle oldukça konforlu ve güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Hastalarımızın sağlığına çok kısa bir süre içerisinde bu yöntemlerle kavuşması mümkün olabilmektedir.