Saç Ekimi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Saç Ekimi Nedir ve Nasıl Yapılır?



Saçlar Neden Dökülür?

Hormon bozukluğu, mevsimsel döngüler, demir veya vitamin eksikliği, genetik yatkınlık gibi çeşitli sebepler dolayısıyla saçlar dökülebilir. Yetişkin bireylerde günde yaklaşık 50-100 adet tel dökülmesi normal kabul edilmektedir. Belirli bir doğal döngüye sahip olan saç telleri her 4-6 yılda bir kendiliğinden dökülür ve akabinde saç köklerinden daha sağlıklı saçlar çıkar. Fakat, sürekli ve fazlaca dökülen saçlar ciddi birtakım hastalıkların habercisi olabilir. Aynı zamanda, kadın ve erkeklerde saç dökülmesinin nedenleri farklılık gösterebilmektedir. Erkeklerde, genellikle genetik faktörler ergenlik sonrası saç dökülmesinde rol oynamaktadır. Kadınlarda ise kronik stres, hormon bozuklukları, dengesiz beslenme, çeşitli deri problemleri, kullanılan kozmetik ürünler ve birtakım ilaçlar saç dökülmelerine neden olabilmektedir. Doğum, emzirme ve menopoz dönemlerinde kadınlarda saç dökülmesinde artış görülebilmektedir.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenebilir?

Saç dökülmesinin önlenmesinde dökülmeye sebep olan temel faktörlerin saptanması büyük önem arz etmektedir. Bir dermatolog gözetiminde planlanması önerilen tedavi sürecinde farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Saç derisiyle uyumlu şampuan, krem vb. kozmetik ürünlerin kullanımının yanında, doğru beslenme alışkanlıklarının edinilmesi ve vücuttaki eksik hormon veya vitaminlerin takviye edilmesi saç dökülmesini azaltabilir. Tiroid bozuklukları gibi kronik hastalıklar neticesinde gelişen saç dökülmelerinde ise öncelikle hastalığın tedavisine yönelik bir plan yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte, saç dökülmesinin şiddeti ile doğru orantılı olarak ilaç tedavisi, mezoterapi, PRP veya saç ekimi gibi alternatif tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Saç Ekimi Nedir?

Kişilerin farklı ihtiyaçlarına göre, saç dökülmesi için önerilen tedavi yöntemleri ve kapsamı değişkenlik gösterebilmektedir. Saç dökülmesine çözüm olarak sunulan bir tedavi yöntemi olarak saç ekimi, ense üstünde veya vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan saç köklerinin, açıklık ve seyreklik oluşan yerlere nakil edilmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Steril koşullarda, uzmanlar tarafından ameliyathanede yapılan bu işlemde, genellikle tepe ve alında oluşan açıklıklar daha güçlü bölgelerdeki saç köklerinin lokal anestezi yapılmasının ardından tek tek alınıp ihtiyaç duyulan yerlere ekilmesi ile tedavi edilir. Bu işlem acılı değildir ve ekim yapılacak bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak yaklaşık 4-6 saat sürebilmektedir. Uygulanan tekniğin doğru olması, yeni ekilen saçların saç derisine uyum sağlaması ve sağlıklı şekilde büyümesi açısından son derece önemlidir. Operasyonun ardından kişiye birkaç gün süre boyunca evde dinlenmesi ve dışarı çıkmaması önerilir. Saç ekiminden birkaç hafta sonra saçlar dökülecek, fakat saç kökleri yerinde kalacaktır. Dökülen bu saçların ardından, sağlıklı bir şekilde deriye yerleşen saç köklerinden yeni saçlar büyüyecektir.

Saç ekimi işlemi iki temel metot ile uygulanmaktadır:

FUT (Foliküler Ünite Transplantasyonu) Yöntemi

Oldukça eski bir yöntem olan FUT tekniği, enseden ince bir şerit şeklinde kesilen saç derisindeki köklerin gerekli bölgeye yerleştirilmesi şeklinde gerçekleşir. FUT tekniği cerrahi bir işlem olması dolayısıyla, ensede yaklaşık 8-15 cm arasında bir uzunlukta iz yara izi kalır.

FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) Yöntemi

Daha güncel bir teknik olan FUE yönteminde ise kesi işlemi yapılmaz ve dolayısıyla cerrahi iz oluşması önlenir. Ense bölgesinden tek tek alınan saç köklerinin ekilecekleri bölgede bulunan kanallara transfer edilmesi ile saç ekimi gerçekleşir.

Son dönemlerde daha yaygın olarak kullanılan bir diğer yöntem ise PRP (Platelet Rich Plasma)’dir. Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan hücrelerden üretilen solüsyon saç ekimi sürecinde kullanıldığında ekilen saç köklerinin güçlenmesini ve yeni saç çıkmasını sağlamaktadır.

Nihai tercihin kişinin saç ve cilt yapısı ile en çok uyumlu olacak şekilde belirlenmesi uygulanacak tedavi yönteminin başarısında büyük önem arz etmektedir.

Ameliyat Öncesi ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç ekimi operasyonu öncesinde;

  • Alkol, sigara kafein tüketimi iyileşme sürecini yavaşlatmaktadır.
  • Kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilecek ilaç vb. kullanılmaması gerekmektedir.
  • Saça jöle sprey vb. şekillendirici ürünlerin kullanılmaması gerekmektedir.


Saç ekiminden sonra ise;

  • Yatarken ekim yapılan bölgeye çok dikkat edilmesi gerekmektedir, sırt üstü yatılması tavsiye edilir. Saç ekimini takip eden 4. ve 15. günlerde kritik seviye son bulsa da risk devam etmektedir.
  • Ağır spor gibi terleten aktiviteler yapılmasından kesinlikle kaçınılması gerekmektedir.
  • Operasyon sonrası araba kullanılması kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
  • Operasyonu takip eden dönemde ödem ve ağrılar yaşanabilir, düzenli ağrı kesici kullanımı gerekebilir. Saç ekilen bölgenin ameliyat sonrasında korunması gerekmektedir. Saç yıkamasına ise ameliyattan sonraki üçüncü gün başlanması tavsiye edilir.
  • Operasyon neticesinde yeni saçların çıkması ilk üç ayda %30, altıncı ayda %60 ve bir yılda %100 başarıya ulaşabilmektedir. Ancak, bu sabır isteyen bir süreçtir. Yeni saçların uzama süresi yaş, genetik faktörler, hayat tarzı gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
  • Yeni çıkan saçlar bir müddet kesilip boyanmamalıdır, yeni çıkan saç derisinde kabuklanma yaşanması normaldir.
  • Sauna, hamam, solaryum gibi yerlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
  • Ekim yapılan bölge güneşten korunmalıdır.
  • Saç ekiminden sonraki bir ay içinde saçların kaynamaya başladığı görülebilir. Ameliyat bitiminde doktor tarafından tavsiye edilen saç ürünlerinin kullanılmaya devam edilmesi önemlidir.


Sağlıklı Saçlara Sahip Olmak için Neler Yapılmalıdır?

  • Saç dökülmesinin kişinin aşağıda belirtilen günlük alışkanlıkları ve ilişkili olduğu durumlarda, günlük rutinde yapılacak birtakım değişiklikler ile saç dökülmesi yavaşlatılabilir ve önüne geçilebilir:
  • Protein ağırlıklı, düzenli bir beslenme alışkanlığının edinilmesi,
  • Çinko, magnezyum, folik asit, B12 içeren gıdaların tüketilmesine dikkat edilmesi,
  • Stresten ve sigara, alkol gibi uyaranlardan mümkün olduğunca uzak durulması,
  • Rutin saç bakım ve temizliğinde saç derisine uygun, zarar vermeyen ürünlerin kullanılması,
  • Uyku düzenine azami dikkat edilmesinin sağlıklı saçlar üzerinde pozitif etkisi olduğu bilinmektedir.

Ancak, günde 50-100 telden fazla saç dökülmesi, saçlarda gözle görülür miktarda hacim kaybı ve incelme olması durumunda uzman bir doktor ile doğru tıbbi tedavi yönteminin saptanması şiddetle tavsiye edilir.


Saç Ekimi Nedir ve Nasıl Yapılır? Hakkında Sık Sorulan Sorular

Saç yıkamasına ameliyattan sonraki üçüncü gün başlanması tavsiye edilir.

Yaş genetik faktör hayat tarzı gibi etkenler ile uzmana süresi değişiklik gösterebilen saçların çıkmasında ilk üç ayda %30 altıncı ayda %60 ve bir yılda %100 başarı görülebilmektedir.

Oluşturma: 08.11.2020 03:25
Son Güncelleme: 11.01.2022 02:56
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-