Omega-3 yağ asitleri, vücudun yiyeceklerden elde ettiği çoklu doymamış yağın bir biçimidir. Omega-3 yağ asitleri EPA, DHA ve ALA adı verilen yağ asitleridir. Vücudumuzun işlevlerini yerine getirebilmesi bu yağlara ihtiyacı vardır.
Birçok fiziksel ve nörolojik rahatsızlığın tamamlayıcı tedavisi için omega-3 yağ asidi önemlidir. Bu nedenle beslenmenize deniz ürünlerini dahil etmek sağlıklıdır.
Omega-3 yağ asitleri, vücutta yağ moleküllerinde üretilen bazı maddelerin sentezlenmesi açısından kritik öneme sahiptir. Örneğin, vücudun herhangi bir yerinde iltihap görülen durumlarda hücrelerin vücudu koruması için gerekli olan prostaglandinlerin üretilebilmesi için omega-3’e ihtiyaç duyulur.
Omega-3 yağ asitleri, vücuttaki bir dizi işlev için önemli olan bir grup çoklu doymamış yağ asididir. Vücut sağlığı için çok önemli bazı maddelerin üretilmesini sağlamak amacıyla birtakım yağ asitlerinin dışarıdan alınması gerekir. Bu maddeler, esansiyel yağ asitleri olarak adlandırılır. Esansiyel yağ asitleri temelde Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri olarak iki farklı gruba ayrılır.
Balıklarda bulunur
Balıklarda bulunur
Bitkisel gıdalarda bulunur.
Omega-3'ün bebeklikte beyin gelişimini destekleme, iltihap ve kan pıhtılaşmasını önleme, kolesterol, trigliserit seviyeleri ve kan basıncını düşürme gibi birçok faydası bulunur. Bu yağ asitleri ayrıca diyabet, romatoid artrit, astım, iltihaplı bağırsak hastalığı, bazı kanserler ve zihinsel gerileme gibi diğer rahatsızlıkların risklerini ve semptomlarını azaltabilir.
Omega-3 açısından zengin besleme kolesterolünüzü ve trigliseritlerinizi düşürerek kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olur.
Omega-3 yağ asitleri, iltihaplı bölgeyi etkileyerek ve bazı iltihaplı proteinlerin düzeylerini azaltarak vücuttaki iltihabın düzenlenmesini sağlar.
Omega-3'ler romatoid artrit, lupus ve crohn hastalığı gibi çeşitli otoimmün hastalıkların semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Omega-3 almak depresyon belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Omega-3 yağ asitleri nörolojik sağlık için gereklidir ve beyin gelişimi ve fonksiyonunda önemli rol oynar. Beyin gelişimi ve gelecekteki düşünme ve muhakeme becerileri için önemlidir.
Her gün yaklaşık 1-1,5 gram omega-3 yağ asidi tüketebilirsiniz. Bunun takviyelerden ziyade yiyeceklerden gelmesi en iyisidir.
Beslenmenizde yeterli miktarda omega-3 almazsanız, cildinizde sertleşme, pullanma veya kırmızı, kaşıntılı döküntüler meydana gelebilir. Ancak bu belirtiler başka bir hastalığın da göstergesi olabilir.
Omega-3 yağ asitlerinin dışarıdan yeteri miktarda alınamadığı durumlarda görülebilecek belirtiler şu şekildedir;
Ciltte kuruluk ve yaygın döküntü
Saç dökülmesi
Tırnaklarda kırılma
Halsizlik ve yorgunluk
Konsantrasyonda güçlük
Uykusuzluk
Eklem ve kas ağrıları
Kalp-damar problemleri
Kadınlarda adet düzensizliği
Deniz ürünleri ile beraber bitkisel omega-3 kaynakları bulunmaktadır. Ayrıca kapsül olarak da tüketilebilir.
Somon
Uskumru
Sardalya
Ton balığı
Yeşil yapraklı sebzeler (Kale, ıspanak vb.)
Brüksel lahanası
Keten tohumu ve keten tohumu yağı
Hardal yağı
Ceviz
Fasulye
Kanola yağı
Soya yağı
Chia tohumları
Yaban mersini
Kırmızı mercimek
Kış kabağı
Omega-3 takviyeleri genellikle EPA ve DHA'yı şu kaynaklardan sağlar:
Somon veya sardalyadan elde edilen balık yağı kapsülü
Krill adı verilen minik deniz kabuklularından gelir.
Morina balığının karaciğerinden elde edilir.
Deniz mikroalglerinden elde edilir ve bu özelliğiyle tek vegan DHA ve EPA kaynağıdır.
Yaşınıza, sağlık durumunuza ve diğer etkenlere(gebelik gibi) göre değişiklik gösterse de günlük yaklaşık 1-1,5 gram omega-3 yağ asidi tüketebilirsiniz. Doktorunuz tarafından daha yüksek bir doz önerilmediği sürece, günde iki gramı aşan omega-3 takviyesi dozları almamalısınız. Yüksek dozlarda, omega-3 takviyeleri kan pıhtılaşmasını engelleyebilir.
Her gün düzenli kullanılan omega-3 takviyesi vücudunuzda iltihabı azaltmaya yardımcı olur, sağlıklı gebelik ve bebek gelişimini destekler, beyin sağlığını güçlendirir, depresyon ya da anksiyete belirtilerini hafifletir, gözlerinizi nemli tutar.
Omega-3 yağ asitlerinin yutulması öğrenmeyi, hafızayı ve beyindeki kan akışını artırır.
Karaciğeriniz bir miktar yağ depolamalıdır, ancak bu yağ karaciğerinizin toplam ağırlığının %10'undan fazla olmamalıdır. Omega-3 karaciğeriniz için de tüketmeniz gereken sağlıklı yağlar arasındadır. Hatta omega-3 takviyesi karaciğer hastalığının görülme sıklığını azaltabilir.