SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Kaşıntı neden olur? Kaşıntıya neden olan hastalıklar ve tedavileri



Kaşıntı neden olur? Kaşıntıya neden olan hastalıklar ve tedavileri

Ciltte kaşıntıya yol açan en önemli etkenlerden biri hava koşullarındaki değişimdir. Özellikle kış aylarına girildiğinde hava sıcaklığının değişmesiyle birlikte yazın sıcak ve nemli hava yerini daha soğuk ve kuru havaya bırakır. Öte yandan egzema gibi cilt rahatsızlıkları ya da hormonal değişiklikler de kaşıntıya sebep olabilir. Kaşıntı tedavisinde en önemli nokta kaşıntıya sebep olan etkeni teşhis etmektir.

Kaşıntı sebepleri nelerdir?

Kaşıntı, yiyeceklere, böcek ısırıklarına, polenlere ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyon olabileceği gibi egzama, sedef hastalığı ve kuru cilt gibi cilt rahatsızlıklarından dolayı da olabilir. Ayrıca tahriş edici kimyasallar, kozmetikler ve diğer maddeler de kaşıntıya sebep olabilir

Gece kaşıntısı neden olur?

Geceleri kaşıntılı cildin birkaç olası nedeni vardır:

Otoimmün tepki

Vücudunuzun bağışıklık hücreleri, yabancı bir istilacı olduğunu düşünerek sağlıklı hücrelere saldırabilir, bu da iltihaplanmaya (şişmeye) ve kaşıntıya neden olur .

Vücut ısısı

Geceleri vücut ısınız yüksekse cildinizde kaşıntı olabilir.

Kuru cilt

Vücudunuz geceleri nemini kaybeder ve bu da cildinizin kaşınmasına neden olabilir.

Hormonal değişiklikler

Geceleri vücudunuz gündüz ürettiği kadar hormon üretmez ve bazı hormonlar iltihabı (şişliği) azaltır. Geceleri daha az üretilen hormonlar ciltte kaşıntıya sebep olabilir.

Sıcaklıklar

 Kışın sıcak ev ortamı gibi, düşük nem oranına sahip yüksek sıcaklıklar kaşıntının sebeplerindendir.

Kaşıntıya ne iyi gelir?

Nemlendirici kremler

Nemlendiricilerdeki kokular ve boyalar bazı kişilerde kuru ve kaşıntılı bölgeleri yatıştırmaktan çok daha fazla tahrişe neden olabiliyor. Bu nedenle doğal içerikli nemlendiricileri kullanmayı deneyin.

Ilık duş

Sıcak duş kaşıntının artmasına sebep olabileceği için duş alırken suyun ılık olmasına dikkat edilmelidir.

Soğuk pres

Soğuk, nemli bir bez veya havluya sarılmış bir buz torbası;  kaşıntıyı azaltarak egzama lekelerine veya kuru cilde faydalı olabilir.

Kortikosteroid kremler ve merhemler

Cildiniz kaşınıyorsa ve iltihaplıysa, doktorunuz etkilenen bölgelere ilaçlı bir krem ​​veya merhem sürmenizi önerebilir.

Ağızdan alınan ilaçlar

Bazı antihistaminikler ya da antidepresanlar, bazı uzun süreli kaşıntı türlerini hafifletmede yardımcı olabilir.  Doğru ilaca doktorunuz karar verecektir.

Işık terapisi (fototerapi)

Fototerapi, cildinizi belirli bir ışık türüne maruz bırakmayı içerir.

Sinirsel kaşıntı nedir, nasıl olur?

Stres cildinizin doğal savunmasını bozabilir, cildi koruyan faktörlerin (lipitler gibi) üretimini engelleyebilir ve hatta cildinizdeki kan akışını değiştirebilir. Bu değişiklikler ciltte kızarıklık, kuruluk ve pullanmaya; bunların hepsi kaşınmanıza neden olabilir.

Stres kaynaklı kaşıntı nasıl geçer?

Strese bağlı cilt kaşıntısı çekiyorsanız bu sorunu tedavi etmek yardımcı olacaktır. Sorunu ortadan kaldırmak için hem duygusal sıkıntıları hem de cilt sorunlarını aynı anda ele almak önemlidir. Yaşam tarzı değişiklikleri de stres kaynaklı cilt kaşıntısını yönetmede önemli bir fark yaratabilir. Nefes egzersizleri, kas gevşetme teknikleri veya en sevdiğiniz meditasyon biçimi gibi zihni sakinleştirici uygulamalarla rahatlayabilirsiniz. Vücudunuzu nemli tutmak, dengeli bir diyet yapmak ve iyi bir gece uykusu çekmek de sağlıklı bir cilde sahip olmak için hayati önem taşır.

Bacaklarda kaşıntı neden olur?

Cilt rahatsızlıkları, diyabet veya alerjik reaksiyonlar da dahil olmak üzere birçok faktör bacaklarda kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntılı cilt veya kaşıntı, vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilen yaygın bir durumdur. Tipik olarak bacaklardaki kaşıntı ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez.

Karın bölgesinde kaşıntı nedenleri nelerdir?

Kaşıntılı karın bölgesinin olası nedenleri genellikle kontakt dermatit, otoimmün durumlar, enfeksiyonlar, hamilelik, ilaç yan etkileri ve kanseri içerir.

Döküntüsüz kaşıntı neden olur?

Kuru cilt, döküntü olmaksızın kaşıntılı cildin yaygın bir nedenidir. Çoğu durumda kuru cilt, düşük nem, sıcak veya soğuk hava gibi çevresel koşullardan kaynaklanabilir. Bazen sıcak su ile banyo yapmak gibi ciltteki nemi azaltabilecek aktivitelerden de kaynaklanabilir.

Bu durumlarda, yılın kurak zamanlarında nemlendirici ve nemlendiricinin düzenli kullanımıyla kaşıntılı cilt tedavi edilebilir ve önlenebilir. Ayrıca cildinizi daha da kurutabilecek güçlü sabunlar veya temizleyiciler kullanmaktan kaçının.

Daha ciddi kuru cilt vakalarının nedenleri genetik olabilir veya altta yatan bir hastalıktan kaynaklanabilir ve bir dermatolog tarafından tedavi edilmelidir.

Yaşlandıkça kuru cilt daha sık görülür. Ayrıca egzama gibi bazı cilt rahatsızlıklarından da kaynaklanabilir.

Çok kaşıntı neyin belirtisi olabilir?

Kaşıntı her zaman belli bir hastalıktan kaynaklanmayabilir. Saçın yeniden çıkması, güneş yanıkları, böcek ısırıkları, kuru cilt veya iyileşen yaralar da şiddetli kaşıntıya neden olabilir.

Karaciğerden gelen kaşıntı nasıl anlaşılır?

Kaşıntınızın nedeni karaciğer probleminden kaynaklanıyorsa deride kızarıklık olmayacaktır. Ancak sürekli kaşınmak cilde zarar verebilir.

Hangi iç hastalıklar kaşıntı yapar?

Tüm vücutta meydana gelen kaşıntı, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, anemi, diyabet, tiroid sorunları ve bazı kanserler gibi altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir.

Kanser kaşıntısı nerelerde, nasıl olur?

Kanser nedeniyle kaşıntı, tümörün salgıladığı maddelerden veya vücudun tümöre tepki vermesinden kaynaklanabilir. Kaşıntı vücudun her yerinde olma eğilimindedir ancak bacaklarda ve göğüste daha kötüdür. Genellikle kanser tedavisi gördüğünüzde kaşıntı kaybolur.

Oluşturma: 23.11.2024 12:52
Son Güncelleme: 24.11.2024 20:09
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu