Baş dönmesi, sersemlik, dengesizlik ve baygınlık hissidir. Bazen anlık yaşanırken bazen uzun zaman devam edebilir. Baş dönmesi kalp rahatsızlıkları da dahil olmak üzere birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Baş dönmesi farklı insanlar için farklı şeyler ifade edebilir. Bazı insanlar bunu baş dönmesi veya dengesizlik hissini tanımlamak için kullanır. Diğerleri ise çevrelerinin döndüğü hissini tanımlamak için kullanır.
- İçindekiler
- Baş dönmesi nedenleri nelerdir?
- Baş dönmesi hangi hastalıkların belirtisi olabilir?
- Sürekli baş dönmesi neden olur?
- Baş dönmesi ve mide bulantısı neden olur?
- Baş dönmesi ne zaman tehlikeli olur?
- Baş dönmesi nasıl geçer?
- Baş dönmesi için ne zaman doktora gidilir?
- Baş dönmesi için hangi doktora gidilir?
- Baş dönmesini evde tedavi edebilir miyim?
- Baş dönmesi yaşayanlar nelere dikkat etmeli?
Baş dönmesi nedenleri nelerdir?
Baş dönmesinin birçok olası nedeni vardır. Bunlara iç kulağı etkileyen durumlar, hareket hastalığı ve ilaç yan etkileri dahildir. Birçok kişi otururken veya uzanırken çok hızlı ayağa kalktığında sersemlik hisseder.
Baş dönmesinin nedenlerini başlıca şu şekilde sıralayabiliriz;
Düşük kan basıncı
Kan basıncında ani bir düşüş tehlikeli olabilir. Sadece 20 mm Hg'lik bir değişiklik bile başınızın dönmesine veya baygın hissetmenize neden olabilir. Oturduktan veya uzandıktan sonra ayağa kalkıldığında kan basıncında ani bir düşüş yaşabilir. Bu da baş dönmesine sebep olabilir.
Migren
Vestibüler migren, gerçek bir baş ağrısıyla birlikte veya baş ağrısı olmaksızın vestibüler veya denge semptomlarına neden olabilir.
Stres ve kaygı
Stres ve kaygı, dengenizi etkileyebilecek hormonları artırabilir.
Düşük kan şekeri
Düşük kan şekeri baş dönmesine, sinirliliğe, kafa karışıklığına ve diğer semptomlara neden olabilir. Hipoglisemi veya düşük kan şekeri sıklıkla diyabetle ilişkilidir. Ancak bu duruma sahip olmayan kişilerde de ortaya çıkabilir.
Sıvı kaybı
Susuz kalan kişilerde genellikle kan basıncı düşer veya kan hacmi düşer. Bu durumda kan beyninize olması gerektiği şekilde ulaşamayabilir. Bu, baş dönmesi veya baş dönmesi hissine yol açabilir.
Hareket hastalığı (Kinetosis)
Hareket hastalığı, hareket halindeyken, örneğin bir araçta yolculuk yaparken, hareketsiz otururken meydana gelen yaygın bir rahatsızlıktır.
Düşük demir seviyeleri (anemi)
Düşük demir seviyeleri sıklıkla anemiye yol açar. Anemisi olan kişiler diğer semptomların yanı sıra baş dönmesi de yaşayabilirler
İç kulak sorunları (Vertigo)
Baş dönmesi genellikle iç kulak sorunlarından kaynaklanır ve tedavi edilebilir.
Kalp sorunları
Düzensiz kalp atışına neden olan atriyal fibrilasyon, kalp krizi baş dönmesine sebep olabilir
Bazı ilaçlar
Bazı ilaçlar yan etki olarak baş dönmesine sebep olabilir.
Baş dönmesi hangi hastalıkların belirtisi olabilir?
Dolaşım sorunları, parkinson hastalığı gibi nörolojik durumlar, migren, hipoglisemi, iç kulak enfeksiyonu, meniere hastalığı gibi rahatsızlıklar baş dönmesine sebep olabilecek hastalıklar arasında sayılabilir.
Sürekli baş dönmesi neden olur?
Sürekli baş dönmesi dolaşım sorunlarından ya da nörolojik sebeplerden kaynaklanabilir. Baş dönmesine sebep olan rahatsızlık tedavi edilmeden baş dönmesi geçmeyebilir.
Baş dönmesi ve mide bulantısı neden olur?
Baş dönmesi ve mide bulantısı çeşitli nedenlerle bir arada ortaya çıkabilir. Bu semptomlar vertigo, düşük kan şekeri, hamilelik, anksiyete gibi durumlarla ilişkili olabilir.
Baş dönmesi ne zaman tehlikeli olur?
Baş dönmesine ek olarak kafa karışıklığı, konuşmada ve anlamada zorluk, geveleyerek konuşma, yüz, kol ya da bacakta uyuşma hissi varsa baş dönmesinin sebebi ciddi olabilir. Vakit kaybetmeden bir doktora görünmek faydalı olabilir.
Baş dönmesi nasıl geçer?
Baş dönmesi genellikle kendiliğinden düzelir veya kolayca tedavi edilir. Sık sık başınız dönüyorsa, nedenini bulmak için doktora başvurmalısınız. Baş dönmeniz sürekli ise tedaviye de bunun sebebini bulmakla başlanabilir. Örneğin, iç kulak enfeksiyonunuz olduğu için başınız dönüyorsa, doktorunuz enfeksiyonu tedavi edecektir. Başınızın dönmesine neden olan ilaçlar alıyorsanız, yine doktorunuz vücudunuz ilaca uyum sağlayana kadar aktivitelerinizi sınırlamanızı önerebilir.
Baş dönmesi için ne zaman doktora gidilir?
Baş dönmesi hissi yaşarken uyuşma ve ağrı gibi başka belirtiler de yaşıyorsanız mutlaka vakit kaybetmeden bir doktora danışın.
Baş dönmesi için hangi doktora gidilir?
Dahiliye doktoru muhtemel baş dönmesinin nedenini bulmaya yönelik tetkikler isteyecektir. Şikâyetlerinize ve tetkiklere göre sizi bir kulak burun boğaz ya da nöroloji doktoruna yönlendirecektir.
Baş dönmesini evde tedavi edebilir miyim?
Baş dönmesini evde tedavi edemezsiniz ama baş dönmesini yönetebilirsiniz. Başınız dönüyorsa, baş dönmesi geçene kadar uzanın. Ayağa kalktığınızda, yavaş ve dikkatli hareket edin.
Baş dönmesi yaşayanlar nelere dikkat etmeli?
Yeterince su içtiğinizden emin olun.
Mümkün olduğunca dinlenin.
Pozisyonları yavaşça değiştirin, özellikle yattıktan sonra ayağa kalktığınızda. Ayağa kalkmadan önce birkaç dakika oturmaya çalışın.
Başınızı aniden ve hızlı hareket ettirmeyin; örneğin çok hızlı bir şekilde yukarı veya etrafa bakmayın.