Boğaz ağrısı yılın her döneminde ortaya çıkan, çeşitli enfeksiyonların neden olduğu bir semptomdur. Boğazda yanma, kaşıntı (gıcıklanma), yutkunmada güçlük gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Boğaz ağrısı iki çeşittir: viral ve bakteriyel. Boğaz ağrısının bilinen en yaygın sebebi grip ya da soğuk algınlığı viral enfeksiyondur ve genellikle kendiliğinden geçer. Özellikle ateş, baş ağrısı, mide ağrısı veya döküntü ile birlikte görülen boğaz ağrısı ise bakteriyel boğaz enfeksiyonuna işaret edebilir.
- İçindekiler
- Boğaz ağrısı neden olur?
- Boğaz ağrısına ne sebep olur?
- Boğaz ağrısı nasıl tedavi edilir?
- Yutkunma zorluğu yaşanan boğaz ağrısına ne iyi gelir?
- Boğaz enfeksiyonu evde nasıl geçer?
- Boğaz ağrısını anında kesen doğal besinler neler?
- Boğaz ağrısında limon ve bal kullanımı
- Boğaz ağrısı ne kadar sürer?
- Boğaz ağrısı için ne zaman doktora başvurulmalıdır?
Boğaz ağrısı neden olur?
Boğaz ağrısı pek çok nedene bağlı olarak gelişen bir semptomdur. Boğaz ağrısının en önemli nedenlerinden biri gribe yol açan virüslerdir. Virüslerin yanı sıra nadir de olsa bakteriyel enfeksiyonlar (streptokok enfeksiyonu) boğaz ağrına yol açabilir. Viral ve bakteriyel faktörlerle birlikte; çevresel faktörler, Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GERD), su çiçeği ve kızamık, Genore (bel soğukluğu), Klamidya, bağırma ile birlikte ses tellerinin zorlanması, alerjiler ve tahriş edici maddeler de (sigara dumanı, kuru hava) boğazda tahrişe neden olarak ağrıya yol açabilir.
Boğaz ağrısına ne sebep olur?
Bakteriyel enfeksiyon
Boğaz enfeksiyonu ve bakteriyel sinüs enfeksiyonları gibi durumlar boğaz ağrısına neden olabilir.
Bademcik İltihabı
Bademcikleriniz enfekte olduğunda ve iltihaplandığında bademcilerinizde iltihap gelişebilir.
Alerjiler
Polen, toz akarları, evcil hayvanlar veya küften kaynaklanan alerjik reaksiyonlar, burnunuzdan gelen mukusun boğazınızın arkasına damlamasına neden olabilir. Bu, boğaz ağrısına yol açabilir.
Asit reflü
Mide ekşimesi olarak adlandırılan ağrının sürekli tekrar etmesi boğazda yanma ve ağrı hissine sebep olabilir.
Aşırı zorlama veya tahriş ediciler
Bağırarak veya çığlık atarak boğazınızı zorlayabilirsiniz. Ayrıca baharatlı yiyecekler yerseniz, sigara içerseniz veya çok sıcak sıvılar içerseniz boğazınız ağrıyabilir.
Ağızdan nefes alma
Uyurken burnunuz yerine ağzınızdan nefes alırsanız boğazınız ağrıyabilir.
Tümörler
Boğaz ağrısı nadiren kanser anlamına gelse de, boğaz kanseri veya iyi huylu (kanserli olmayan) büyümelerin potansiyel belirtilerinden biridir
Yutkunma güçlüğü veya zorluğu boğazda meydana gelen şişlikler olabildiği gibi nörolojik nedenler, kanser ve birçok hastalığın sebep olduğu bir belirtidir. Bu şişlikler; grip, soğuk algınlığı, bronşit, kızamık, kızamıkçık, larenjit, farenjit gibi virüslere bağlı olarak gelişebilir. Bununla birlikte, bakteriler de boğaz şişliğine neden olan diğer faktörlerden biridir. Bu durum bademcik iltihaplanmaları ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan bazılarıdır. A grubu beta hemolitik streptokoklar özellikle bademcik enfeksiyonuna ve dolayısıyla boğaz şişliğine neden olur.
Yutkunma zorluğuna bir başka örnek ise Disfajidir. Yutkunurken, birçok kas ve sinir yiyecek veya içeceği ağzınızdan midenize taşımak için birlikte çalışır. Bu çalışmada bir sorun meydana geldiğinde, yutma refleksi yavaş ve zorludur. Su, yiyecek hatta kendi tükürüğünüzü yutmaya çalıştığınızda, boğulma hissi, nefes alma güçlüğü gibi sorunlarla karşılaşılabilirsiniz. Bu duruma yutkunma zorluğu yani Disfaji adı verilir. Disfajinin nedenleri arasında; Amyotrofik lateral skleroz (ALS), Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), beyin tümörleri, beyin felci, demans, Multipl skleroz (MS), Parkinson hastalığı, ağız kanseri veya yemek borusu kanseri yer alır.
Boğaz ağrısı nasıl tedavi edilir?
Boğaz ağrısını hafifletmek ve süresini kısaltmak için aşağıdakileri yapabilirsiniz:
• Tuzlu suyla gargara yapmak
• Bol bol su içmek
• Ilık ve boğazı tahriş etmeyecek yiyecekler tüketmek
• Sigara içmemek veya sigara içilen ortamlardan uzak durmak
• Buz küpleri, dondurma veya boğaz pastili emmek
• Dinlenmek
• Bulunduğunuz ortamı (özellikle gece uyurken) nemlendirmek
Ayrıca nane, zencefil, papatya, ıhlamur gibi bitki çayları içmek boğaz ağrısını hafifletmekte işinize yarayabilir.
Yutkunma zorluğu yaşanan boğaz ağrısına ne iyi gelir?
Boğaz şişliğine bağlı yutkunma zorluğu grip, soğuk algınlığı, bronşit, kızamık, kızamıkçık, larenjit, farenjit gibi virüslere bağlı olarak gelişebilir. Viral enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı, beş ila yedi gün sürer ve antibiyotik gerektirmez. Bakteriyel enfeksiyonlar ise genellikle reçeteli antibiyotiklerle tedavi edilir.
Boğaz enfeksiyonu evde nasıl geçer?
Boğaz şişliği, eğer bakteriyel kaynaklı değilse evde doğal yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu süreçte hastanın alacağı tedbirler şişliğin azaltılmasında etkili olur.
Boğaz şişliğini azaltmak için şunları deneyebilirsiniz;
• Sıvı tüketimini olabildiğince artırmak
• Ilık yiyeceklerin tüketilmesi
• Boğazda tahrişe neden olabilecek kola, kahve gibi içeceklerin tüketilmemesi
• Baharatlı ve katı yiyeceklerden uzak durmak
• Sigara ve tütün ürünleri ile birlikte sigara dumanına maruz kalmamak
• Özellikle C vitamini olmak üzere vitamin ve mineral oranı yüksek yiyecek-içecekleri tercih etmek
• İstirahat etmek
• Boğazın kurumasını önlemek için ortamın havalandırılması ve uyurken nemlendirilmesi
• Doktorunuza danışarak kullanabileceğiniz bazı parasetamol grubu ağrı kesiciler de hem boğaz şişliğinin azaltılmasında hem de yutkunmanın kolaylaşmasında etkin rol oynar.
Boğaz ağrısını anında kesen doğal besinler neler?
Yine evde yapılabilecek bazı içecekler ve bitki çayları da boğaz şişliğine iyi gelen doğal yöntemler arasında yer alır.
Evde yapılabilecek bitki çaylarına örnek olarak aşağıdakiler sıralanabilir;
Meyan kökü, (kullanmadan önce doktora danışılmalıdır)
Hatmi çiçeği
Kaygan karaağaç (kullanmadan önce doktora danışılmalıdır)
Papatya
Adaçayı
Zencefil
Boğaz ağrısında limon ve bal kullanımı
Özellikle boğaz ağrısı ile beraber öksürüğünüz veya tıkanıklığınız varsa. Limon suyu tıkanıklığı kesmeye yardımcı olur ve bal boğazı yatıştırır. Bal ve limon çayınıza taze zencefil de ekleyebilirsiniz. Limon suyu içmek mukusu parçalamaya yardımcı olur ve ağrıyı hafifletir. Limonda bol miktarda C vitamini bulunur ve bağışıklığı güçlendirmeye ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur.
Boğaz ağrısı ne kadar sürer?
Boğaz ağrısının süresi ona neyin sebep olduğuna bağlıdır. Akut boğaz ağrısı bir hafta kadar sürebilir ve kendi kendine düzelebilir. Kronik boğaz ağrıları devam edebilir ve altta yatan nedene yönelik tıbbi müdahale gerektirebilir.
Boğaz ağrısı için ne zaman doktora başvurulmalıdır?
Boğaz ağrısı doktora gitmenin en yaygın nedenlerinden biridir. Eğer sadece soğuk algınlığı veya grip belirtileriniz varsa boğaz ağrınız muhtemelen birkaç gün içinde geçecektir. Geçmezse, bir doktora görünmeniz gerekecektir. Şiddetli ağrısı ve/veya diğer semptomları (ateş, aşırı yorgunluk gibi) olan kişiler hemen görülmelidir.