
Stres günümüz modern yaşamın adeta ayrılmaz bir parçası durumuna gelmiştir. Stres, vücutta adrenalin ve kortizol gibi hormonların üretimini artırabilir ve bu da kan basıncını yükseltir. Uzun süreli stres, çeşitli sağlık sorunlarına yol açarken yaşamı tehdit edici bir hale de gelebilir. Ancak stresin kendi başına uzun vadeli yüksek tansiyona neden olduğuna dair bir kanıt yoktur. Ancak strese sağlıksız yollarla tepki vermek tansiyonu yükseltebilir. Ayrıca, aşırı kilolu olmak, tuz oranı yüksek bir beslenme, sigara içmek, aşırı içki içmek ve yeterli fiziksel egzersiz yapmamak kan basıncınızı yükselten nedenler arasındadır. Stresi yönetmek, yaşam tarzı değişiklikleri, alkol ve sigara kullanımını sınırlamak ya da bırakmak, sağlıklı bir beslenme ve her gün düzenli egzersiz tansiyonu kontrol altında tutmaya ayrıca yüksek tansiyonun düşmesine de katkı sağlayabilir.
Sinirsel tansiyon ne demek?
Sinirsel tansiyon, strese bağlı olarak düşen ya da yükselen tansiyonu ifade eder. Stres, zor bir durumun neden olduğu endişe veya zihinsel gerginlik hali olarak bilinir. Kişi stres altındayken stres hormonları, kalp atış hızını yükseltir ve kan damarlarını daraltır, bu da kan basıncının yükselmesine neden olur. Geçmişte yaşanmış travmatik olaylar veya uzun süreli duygusal sıkıntılar, yoğun stres, duygusal çatışmalar, duygu durumunda ani değişimler, fiziksel sağlık problemleri gibi nedenler sinirsel tansiyonu tetikleyebilir. Sinirsel tansiyon, genellikle psikolojik etkilere bağlı olarak gelişir ve kişiyi etkiler.
Strese bağlı tansiyon belirtileri nelerdir?
Strese bağlı olarak gelişen tansiyon belirtileri, aniden ortaya çıkarak yoğun stres altında olan kişinin etkilenmesine neden olabilir. Strese bağlı tansiyon yükselmesi, çoğu zaman geçici olarak görülse de tedavi edilmediği durumlar sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Strese bağlı tansiyon belirtileri, baş ağrısı, kalpte çarpıntı, sinirli olma hali şeklinde kendini gösterir.
Strese bağlı tansiyon belirtileri şöyle sıralanabilir:
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Kulakta çınlama
- Yüzde kızarma
- Kalp çarpıntısı
- Göğüs bölgesinde sıkışma hissi
- Boyun ve sırt kaslarında ağrılar
- Terleme
- Halsizlik
- Uyku bozuklukları
- Mide sorunları
- Sinirlilik hali
Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir?
Stres kaynaklı tansiyon genellikle belirgin bir semptom göstermez. Ancak bazı kişilerde stresin tetiklediği tansiyon, bazı uyarılarla kendini gösterebilir. Vücut stres altındayken adrenalin ve kortizol gibi hormonları salgılar. Bu hormonlar kalbin daha hızlı atmasına ve kan damarlarının daralmasına neden olur. Bu eylemler bir süreliğine kan basıncını artırır. Psikolojik tansiyonda, sürekli gerginlik hali, huzursuzluk ve sinirlilik, sürekli endişeli olma, gelecekle ilgili kaygı ve kontrol edilemeyen stres yaygın belirtiler arasındadır. Ayrıca baş ağrıları, göğüs ağrıları, mide rahatsızlıkları, kas gerginliği, kalp çarpıntısı ve uyku bozuklukları psikolojik tansiyonun fiziksel belirtilerindendir.
Strese bağlı tansiyon neden olur?
Psikolojik tansiyonun birden fazla nedeni olabilir. Bunlar arasında şunlar yer alabilir:
- Yoğun stres
- Duygusal çatışmalar
- Geçmiş yaşamdaki travmalar
- Duygu durumda yaşanan inişler ve çıkışlar
- Mükemmelliyetçilik
- Fiziksel sağlıkla ilgili yaşanan sıkıntılar
Strese bağlı yüksek tansiyon nasıl düşürülür?
Strese bağlı yüksek tansiyon belirtilerini hafifletmek ve kontrol altına almak için uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazıları şunlardır:
Meditasyon, yoga, nefes egzersizleri
Stresle başa çıkmak için gevşeme tekniklerini, meditasyonu ve derin nefes almayı denemek önemlidir.
Düşük tuzlu ve dengeli bir diyet
Potasyum ve magnezyum açısından zengin gıdaları tercih etmek de önemlidir.
Günlük düzenli yürüyüş ve egzersiz
Haftada en az 150 dakika orta şiddetli aerobik egzersiz veya 75 dakika yoğun aerobik egzersiz yapmak kan basıncını düşürebilir.
Yeterli ve kaliteli uyku
Stres seviyelerindeki artış, uyku kalitesini etkileyebilir. Sürekli stres altında bulunan bireylerin uykuya dalmakta ve kaliteli bir gece uykusu almakta zorluk çektikleri araştırmalarda gösterilmiştir. Uyku kalitesinin artırılması tansiyon seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Profesyonel destek
Uzun süreli strese bağlı yüksek tansiyonu düşürmek için, bir danışmandan destek almak faydalı olabilir.
Strese bağlı tansiyon geçici mi?
Kişi stres altındayken adrenalin ve kortizol gibi hormonlar salgılar ve bu hormonlar da kalp hızını artırarak ve damarları daraltarak kan basıncını geçici olarak yükseltebilir. Bu durum kronik hale gelirse, kalıcı hipertansiyon gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir duruma dönüşebilir.
Tansiyon psikolojik olarak yükselir mi?
Psikolojik olarak üzüntü, sinirlenme, stres ve kaygı gibi unsurların da tansiyonu olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Ayrıca, stres yönetimi yetersiz kişilerde basit bir ruhsal travma, endişe, korku ve heyecan kan basıncını önemli ölçüde yükseltebilir. Stresin uzun süreli (kronik) olması daha tehlikeli sonuçlara da yol açabilir.