SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Halsizliğe ne iyi gelir? Halsizlik neden olur?



Halsizliğe ne iyi gelir? Halsizlik neden olur?

Halsizlik, genellikle yorgunluk ile birlikte ortaya çıkan ve kişinin fiziksel veya zihinsel olarak kendini tükenmiş hissetmesine yol açan bir durumdur. Yorgunluk ve halsizlik kendi başına bir hastalık değildir; birer semptomdur. Hamilelik ve çeşitli tıbbi sorunlar, tedaviler ve yaşam tarzı alışkanlıkları gibi birçok farklı nedeni olabilir.

Halsizliğe yol açan tıbbi sorunlar ise şunlardır:

Diyabet, KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) ve kalp, karaciğer, böbrek ve tiroid hastalıkları gibi kronik (uzun süreli) hastalıklar.

Tedavi edilmeyen ağrı ve fibromiyalji gibi hastalıklar.

Anemi.

Enfeksiyonlar.

Parkinson hastalığı.

Uyku apnesi ve diğer uyku bozuklukları.

Son zamanlarda felç.

Depresyon ve anksiyete gibi ruhsal bozukluklar.

Halsizlik neden olur?

Halsizliğin en yaygın nedenleri şunlardır:

Uyku eksikliği

Kişide enerji eksikliğine yol açan nedenlerden biri yeterli ve kaliteli uyku uyuyamamaktır.

Beslenme bozukluğu

Dengesiz beslenmenin yanı sıra demir, B vitamini, magnezyum gibi bazı vitamin ve minerallerin eksikliği halsizliğin nedenleri arasında sayılabilir.

Dehidrasyon

Gün içerisinde yeterli sıvı tüketmemek vücudun dengesini bozarak kişinin halsiz kalmasına neden olabilir.

Fiziksel aktivite eksikliği

Yürüyüş, koşu, yüzme veya bisiklet gibi aktivitelerin eksiliğine bağlı olarak enerji seviyelerinde düşüş yaşanır, bu da halsizliğe yol açar.

Stres ve psikolojik rahatsızlıklar

Kronik stres, depresyon, anksiyete halsizliğin nedenleri arasında sayılabilir.

Kronik hastalıklar

Diyabet, tiroid hastalıkları, kalp rahatsızlıkları halsizlik yapabilir.

İlaç ve tedaviler

Bazı ilaçlar ve tedavilerin yan etkisi olarak halsizlik görülebilir.

Anemi

Demir eksikliği anemisi yorgunluk ve halsizlik nedenidir.

Hormonal değişiklikler

Özellikle tiroid hormonlarındaki dengesizlikler halsizliğe yol açabilir.

Aşırı alkol ve kafein tüketimi

Aşırı alkol ve kafein, uyku kalitesini düşürebilir ve halsiz hissettirebilir.

Halsizlik neyin belirtisi olabilir?

Kronik yorgunluk sendromu veya anemi gibi durumlarda halsizlik ve yorgunluk bir arada görülür. Halsizlik genellikle uyku eksikliği, aşırı egzersiz, hareketsizlik, yetersiz beslenme, vitamin ve mineral eksikliği, stres ve depresyon gibi fiziksel ve zihinsel nedenlerle ortaya çıkar. Uyku apnesi, vücutta enfeksiyon, kansızlık, çölyak, kalp hastalığı, tiroid sorunları ve kanserler de tıbbi nedenler olarak sayılabilir.

Bacaklarda halsizlik neden olur?

Bacaklarda halsizlik yaşlılık, egzersiz eksikliği, kronik hastalıklar, uyku sorunları, yetersiz beslenme, vitamin ve mineral (Özellikle D vitamini, B12 vitamini, magnezyum ve potasyum) eksikliği, bacaklarda hissedilen güçsüzlükte büyük bir rol oynar. Sinir sistemi ve kas iskelet sistemindeki rahatsızlıklar halsizliğin ana nedenleri olarak sayılabilir.

Halsizlik nasıl geçer?

Halsizliğe yol açan birçok vakası stres, yetersiz uyku, kötü beslenme ve diğer yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklanır. Ancak, halsizlik altta yatan başka bir sağlık sorunundan da kaynaklanabilir. Yorgunluk ve bununla birlikte ortaya çıkan halsizlikle baş edebilmek için, düzenli kaliteli uyku, dengeli beslenme, bol su tüketimi, fiziksel aktivite, stresten uzak durma, demir, vitamin takviyeleri fayda sağlayabilir. Ayrıca, tahıllar, taze meyve, protein kaynakları ve sağlıklı yağların tüketimine dikkat edilmesi de önemlidir.

Halsizliğe ne iyi gelir?

Halsizlikle baş etmek için gerekli vitamin ve mineralleri düzenli kullanmak, dengeli ve sağlıklı beslenmek ve düzenli spor yapmak en iyi yöntemlerdendir. Muz, patates, yer elması, kayısı, badem, fındık, kabak çekirdeği, chia tohumu, yulaf ezmesi, su, ılık süt gibi besinler tüketmek ve kafeinden uzak durmak halsizliği azaltmaya yardımcı olur.

Halsizlik durumunda tüketebileceğiniz gıdalardan bazıları şunlardır:

Tam tahıllı yiyecekler

Tam buğday, yulaf, arpa, çavdar, karabuğday, kinoa, bulgur, sorgum, amaranth

Kuruyemişler

Badem, fındık, chia tohumu, ceviz, antep fıstığı, kabak çekirdeği

Kuru baklagiller

Mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya, bezelye, börülce, bakla, maş fasulyesi.

Taze meyve ve sebzeler

Havuç, kivi, portakal, ıspanak, muz, patates, yer elması, kayısı.

Diğer besinler

Yumurta

Peynir

Et, tavuk, balık

Yeşil çay

Oluşturma: 16.01.2025 10:07
Son Güncelleme: 26.02.2025 11:13
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
El ayak ve ağız hastalığı nedir? El ayak ve ağız hastalığı belirtileri ve tedavisi Gestasyonel diyabet nedir? Gestasyonel diyabet riskli gebelik anlamına mı gelir? Melatonin ne işe yarar? En doğal melatonin hangisidir? Haşhaşın faydaları nelerdir? Mavi haşhaş nasıl kullanılır? Antep fıstığı nelere iyi gelir? Antep fıstığının faydaları ve zararları nelerdir? Unutkanlık ne zaman ciddiye alınmalıdır? Aşırı unutkanlık neyin belirtisi olabilir? Sinir hastalığının belirtileri nelerdir? Sinir hastalığı iyileşir mi? Trakea nedir? Trakeanın görevleri nelerdir? Septum deviasyonu nedir? Burun kıkırdak eğriliği nasıl geçer? Karabiber neye iyi gelir? Karabiberin faydaları nelerdir? Doğum kontrol hapı nedir, nasıl korur? İlk kez doğum kontrol hapı nasıl kullanılır? Rota virüsü belirtileri nelerdir? Rota virüsünün geçtiğini nasıl anlarız? Gaz yapan yiyecekler nelerdir? En çok ne gaz yapar? Bromelain hangi hastalıklar için kullanılır? Kilo verdiren bromelain hangi durumlarda kullanılır? Baş dönmesi neyin belirtisi olabilir? Baş dönmesi için ne yapılmalı? Maydanoz kürü nelere iyi gelir? Maydanoz kürü nasıl yapılır? Düzenli yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoga nedir ne işe yarar? Fındığın faydaları nelerdir? Fındık hangi organlara iyi gelir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ağrısı nereye vurur? Göze iyi gelen besinler nelerdir? Gözün daha iyi görmesi için ne yemeli? Kırmızılahananın faydaları nelerdir? Sirkeli lahana neye fayda eder? Kolun uyuşması neyin belirtisidir? Kol uyuşması ne zaman tehlikeli? Anti HBs yüksekliği ne anlama gelir? Anti HBs değeri kaç olmalı? Steroid nedir? Steroid ne işe yarar? Laktoz intoleransı testi nedir? Laktoz hassasiyeti belirtileri nelerdir? K2 vitamini nelerde var? K2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Otizm nedir? Otizm teşhisi nasıl konur? Antiviral ilaç nelerdir? Antiviral ilaç reçetesiz satılır mı? Kan kusmak neye işaret eder? Ağızdan gelen kan tehlikeli midir? Tahin neye iyi gelir? Aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir? Tümünü Görüntüle