SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri…



Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri…

Magnezyum, vücudun sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu bir besindir. Magnezyum, kas ve sinir fonksiyonlarını, kan şekeri seviyelerini ve kan basıncını düzenlemek ve protein, kemik ve DNA yapmak dâhil olmak üzere vücuttaki birçok süreç için önemlidir. Magnezyum eksikliğinin semptomları arasında iştahsızlık, mide bulantısı, kusma, yorgunluk ve halsizlik bulunur. Aşırı magnezyum eksikliği uyuşukluğa, karıncalanmaya, kas kramplarına, nöbetlere, kişilik değişikliklerine ve anormal kalp ritmine neden olabilir.

Magnezyum eksikliğinin belirtileri

Magnezyum, sağlıklı kaslar, sinirler, kemikler ve kan şekeri seviyeleri için gerekli bir mineraldir. Magnezyum eksikliğinin tıp dilinde tanımı, kanda düşük magnezyum seviyelerini ifade eden hipomagnezemidir. Normal magnezyum seviyesi 0,85 ile 1,1 mol/l arasındadır. 0,85 mmol/l'nin altındaki seviyeler magnezyum eksikliğini gösterir.  Magnezyum eksikliğine bağlı sağlık sorunları nadirdir, ancak vücudunuzda uzun süre düşük magnezyum seviyeleri varsa ortaya çıkabilir. Magnezyum eksikliğinin en yaygın nedenleri arasında, düşük magnezyum içeren beslenme, alkol tüketimi, böbrek hastalığı, diyabet, tiroid sorunları ve bazı ilaçların kullanımı bulunur. Ayrıca, yaşlılık ve hamilelik de magnezyum eksikliğine neden olabilir.

Magnezyum eksikliğinde belirtiler şunlardır:

İştahsızlık.

Mide bulantısı ve kusma.

Yorgunluk ve halsizlik.

Kas spazmları veya titremeler.

Çarpıntı ve düzensiz kalp atışı olarak ortaya çıkan kalp aritmisi.

Magnezyumun faydaları

Magnezyum, birçok temel bedensel işlevi düzenlemeye ve kolaylaştırmaya yardımcı olur. En önemli görevi ise sağlıklı enzim işlevini etkinleştirmesidir. Magnezyum, vücuttaki biyokimyasal reaksiyonları düzenlemeye yardımcı olan 300'den fazla farklı enzim aktivitesinde rol oynar.

 Magnezyumun sağlık açısından destekleyici yönlerinden bazıları şunlardır:

Kalp sağlığı

Kalp kası da dahil olmak üzere vücuttaki sinir ve kas fonksiyonlarını düzenler. Magnezyum kalbin sağlıklı bir ritim sürdürmesine yardımcı olur ve kan basıncı ve kolesterol üretiminin düzenlenmesinde rol oynar.

Kemik sağlığı

Normal kemik yapısı için hayati önem taşıyan magnezyum, yaşlandıkça hem kemik oluşumunda hem de kemik yoğunluğunun korunmasında kritik bir rol oynar.

Metabolik sağlık

Yağ asitleri ve proteinlerin sindirimini kolaylaştırır ve kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

Uyku

Sinir sistemini sakinleştiren ve beynin dinlendirici bir duruma geçmesini sağlayan belirli nörotransmitterleri düzenleyerek derin, dinlendirici uykuyu desteklemede önemli bir rol oynar.

Stres yönetimi

Vücuttaki stres hormonu kortizol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur.

Magnezyum takviyesini kimler almalı?

Yapılan bazı çalışmalar, magnezyum takviyelerinin özellikle yaşlılarda ve bu besin maddesinde eksiklik olanlarda egzersiz performansını iyileştirmek için faydalı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca, Gastrointestinal hastalıkları (Crohn hastalığı ve çölyak hastalığı gibi) olan kişiler, Tip 2 diyabet hastaları ve uzun süreli alkol bağımlılığı olanların magnezyum takviyesi alması gerekir.

Magnezyum eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir?

Magnezyum eksikliği, hipokalsemi, hipokalemi ve kardiyak ve nörolojik belirtiler (migren baş ağrıları) dâhil olmak üzere çok çeşitli sorunlara neden olabilir. Kronik düşük magnezyum, diyabet, hipertansiyon, koroner kalp hastalığı ve osteoporoz gibi pek çok kronik hastalıkla ilişkilendirilir.

Magnezyum vücutta nelere iyi gelir?

Magnezyum vücudun üretmediği bir mineraldir. Bu mineral; kan şekerinizi düzenler, kaslarınızı ve kemiklerinizi güçlendirir, sinirlerinizi çalışır durumda tutar ve kan basıncı seviyelerinizi korumaya yardımcı olarak, vücut için oldukça önemli görevler üstlenir.

Her gün magnezyum içersem ne olur?

Magnezyum enerji seviyelerini ve genel sağlığı korumak için önemli bir mineraldir. Günlük olarak yaklaşık 400 miligram magnezyum almak yeterlidir. Magnezyum doğal bir müshil olduğundan, takviyelerden çok fazla aldığınızda ishal ve kramp yaşayabilirsiniz. Kandaki yüksek magnezyum seviyeleri kan basıncınızı da düşürebilir. Magnezyum takviyeleri nedeniyle kan basıncında ani bir düşüş baş dönmesine, kafa karışıklığına ve bayılmaya neden olabilir.

Nadir de olsa magnezyum, takviyeler yoluyla aşırı yüksek dozlarda (günde 5.000 mg'dan fazla) tüketildiğinde toksik hale gelebilir. Toksisite belirtileri arasında baş dönmesi, mide bulantısı ve düzensiz kalp atışı bulunur.

En çok magnezyum içeren besinler nelerdir?

Enerjik ve sağlıklı kalmak istiyorsanız magnezyum açısından zengin besinler tüketmek çok önemlidir. Magnezyum sinirleri ve kasları güçlendirir ve kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı düzenler. Bu temel mineral ayrıca kemiklerinizi ve bağışıklık sisteminizi destekler.

Magnezyum tam tahıllar (yulaf, karabuğday, kinoa), kuruyemişler (badem, kaju, ceviz, fındık, yer fıstığı), tohumlar (kabak çekirdeği, keten tohumu, susam tohumu, chia tohumları, ayçekirdeği), fasulye (barbunya, kuru fasulye, soya fasulyesi), mercimek, nohut, yapraklı yeşillikler (lahana, ıspanak, tere, pazı, karalahana), muz, avokado, böğürtlen, kuru üzüm, elma, bitter çikolata, süt, yoğurt ve deniz ürünleri (somon, sardalya, on balığı, karides) gibi besinlerde önemli miktarlarda bulunur.

Oluşturma: 09.01.2025 09:34
Son Güncelleme: 26.02.2025 12:05
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Baş dönmesi neyin belirtisi olabilir? Baş dönmesi için ne yapılmalı? Maydanoz kürü nelere iyi gelir? Maydanoz kürü nasıl yapılır? Düzenli yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoga nedir ne işe yarar? Fındığın faydaları nelerdir? Fındık hangi organlara iyi gelir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ağrısı nereye vurur? Göze iyi gelen besinler nelerdir? Gözün daha iyi görmesi için ne yemeli? Kırmızılahananın faydaları nelerdir? Sirkeli lahana neye fayda eder? Kolun uyuşması neyin belirtisidir? Kol uyuşması ne zaman tehlikeli? Anti HBs yüksekliği ne anlama gelir? Anti HBs değeri kaç olmalı? Steroid nedir? Steroid ne işe yarar? Laktoz intoleransı testi nedir? Laktoz hassasiyeti belirtileri nelerdir? K2 vitamini nelerde var? K2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Otizm nedir? Otizm teşhisi nasıl konur? Antiviral ilaç nelerdir? Antiviral ilaç reçetesiz satılır mı? Kan kusmak neye işaret eder? Ağızdan gelen kan tehlikeli midir? Tahin neye iyi gelir? Aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir? Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nasıl yenilir? Siyah çayın faydaları nelerdir? Çayın zararları nelerdir? Su orucu nasıl yapılır? Su orucu kilo verdirir mi? Çarkıfelek meyvesinin tadı nasıl? Çarkıfelek ve Passiflora aynı mı? Tahtakurusu ısırığı belirtileri nelerdir? Tahtakurusu ısırığına ne iyi gelir? Öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir? Öksürüğe karşı en etkili doğal çözümler… Huzursuz bacak sendromu: Nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik neye iyi gelir? Beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirke nerelerde kullanılır? Anti TPO nedir? Anti TPO yüksekliği nasıl düşürülür? Akciğer kanseri neden olur? Akciğer kanseri: Belirtileri ve tedavisi Detoks suyu ne işe yarar? En etkili detoks suyu nasıl yapılır? Vücutta morarma neden olur? Morarma nasıl geçer? Cinsiyet ne zaman belli olur? Bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur? Tümünü Görüntüle