Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez ve Medicana Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt sağlık alanında önemli bir ortaklığa imza attı. 2010 sonunda açılması planlanan 70 milyon dolarlık yatırım değeri bulunan Medicana Samsun Hastanesi, Karadeniz Bölgesi’nin sağlık üssü olmayı hedefliyor.
Medicana Hastaneler Grubu’nun mevcut yönetim kapasitesi, bilgi teknolojileri altyapısı, kalite/akreditasyon gücü ve medikal turizmde almış olduğu mesafe Samsun hastanesinin bölgede lider sağlık kuruluşu olma sürecini hızlandırıp güçlendirecek. 30 bin metrekare kapalı alan üzerine inşa edilen ve 220 yatak kapasitesi bulunan Medicana Samsun Hastanesi olarak 2010 yılı sonunda 610 çalışanıyla faaliyete geçecek.
Medicana Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dt. Hüseyin Bozkurt yatırımlarıyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Medicana Hastaneler Grubu olarak var olan tüm hastanelerimizde tıbbın tüm alanlarında hizmet veriyoruz. Yeni yatırımlarımızda da ilgili illerde bu hizmetlerin tümünü verebileceğimiz hastane konseptinde yatırımlar planlıyoruz. Yatırımlarımızda öncelikli olarak düşündüğümüz iller, büyükşehir statüsünde ve bölgesinde merkez olan illerimiz. Yöresel sağlık ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ağırlıklı hizmet alanları da oluşturacağız.”
En son tıp teknolojisi ve konforuyla donatılacak olan Karadeniz Bölgesi'nin en büyük özel hastanesi Medicana Samsun Hastanesi, Samsun, bölge illeri ve çevre ülkelere, Türkiye'nin alanlarındaki uzman doktorlarıyla en üst düzeyde sağlık hizmetleri sunmayı hedefliyor. Kuruluşundan beri, sadece Samsun'a değil, bölge iller ve çevre ülkeleri göz önünde tutularak hayata geçirilen bu proje; Medicana Sağlık Grubu birleşmesiyle ‘sağlık turizmi’nin Samsun'da gelişmesinin de öncüsü olmayı hedefliyor.
Uluslararası standartlarda sağlık hizmeti sunan Medicana Sağlık Grubu, 2010 büyüme stratejisi doğrultusunda yatırımlarına Anadolu’da devam edecek.
Medicana Sağlık Grubu, Türkiye’de 20 yılı aşkın bir süredir uluslararası standartlarda yaygın sağlık hizmeti sunuyor. (JCI) Uluslararası Akreditasyon Belgesine sahip olan grup, özellikle erişkin - çocuk kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi, onkoloji, organ nakli ve tüp bebek alanlarındaki başarısını sürdürüyor.
Toplam 6 hastanesi olan Medicana Sağlık Grubu’nun 2008 yılında faaliyete geçen iki büyük hastane yatırımı dünyanın sayılı sağlık yatırımları arasında sayılıyor. Mevcut çalışan sayısı 3500 kişi olan grubun, 2010 yılı içerisinde çalışan sayısının 4500-5000 kişi civarında olacağı öngörülüyor. Grup 2011 yılı başında toplam 8 hastaneyle hizmet veriyor olacak. Medicana Sağlık Grubu’nun bu yatırımlarla birlikte toplam yatırım bedelinin 400 milyon dolar olması hedefleniyor.
Medicana Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dt. Hüseyin Bozkurt yatırımlarla ilgili “2008 yılında kadar enerji ve sağlık sektörü Türkiye’de yabancı yatırımcının yoğun ilgisini çeken sektörler oldu. O dönemde Medicana Sağlık Grubu olarak yabancı yatırımcılarla ve fonlardan yoğun talep aldık. 2009 yılında tüm dünyayı etkileyen global ekonomik kriz yabancı talebini önemli ölçüde azalttı. Ancak 2010 yılı itibariyle ivme tekrar tersine dönmeye başladı. Grubumuza güç katacak, dünyaya entegrasyonumuzu hızlandıracak bir yabancı ortakla stratejik partner olmayı önemsiyoruz ve görüşmelerimizi bu çerçevede sürdürüyoruz.” dedi.
“Türkiye coğrafi avantajı yanı sıra JCI ve diğer bağımsız akreditasyon kuruluşları tarafından denetlenmiş hastaneleri, cihaz altyapısı ve başarılı hekimleri ile global sağlık turizminde yıldız olmaya aday ülkelerin başında yer alıyor. Özellikle son beş yılda hızlı bir gelişme gösteren sağlık sektörü bugün artık dünyada önde gelen hastanelerle boy ölçüşecek sağlık yatırımları yapmaya başladık. 2008 yılında Medicana International İstanbul ve Medicana International Ankara Hastanesi ile dünyanın sayılı sağlık yatırımları arasında gösterilen iki hastaneye imza attık.”diye sözlerine devam etti.
Bozkurt konuyla ilgili açıklamalarına şöyle devam etti: “Biz de yatırımlarımızı yaparken yeni gelişmekte olan ülkeleri gözlemliyoruz. Romanya, Rusya, Bulgaristan, Balkan ülkeleri, Suriye, Irak, Cezayir ve Libya gibi ülkeler hala medikal alanda gelişmesini tamamlamamış ülkelerdir. Bu ülkeler Türkiye’nin 25 seneden beri geçmekte olduğu süreçlerden geçmek zorundalar. Biz de bu süreci hızlandırmak ve bu ülkelere yardımcı olmak görevine talibiz. Yerel ortaklıklar kurarak bu ülkelere destek vermek amacındayız.”
Dünyada 60 milyar dolarlık bir pazara sahip olan sağlık turizmi Türkiye için bir fırsat
Cerrahi tedavi için yurtdışına gitme dünyada oldukça yeni gelişen bir trend. Bugün dünyada 60 milyar dolarlık bir pazara sahip olan sağlık turizminin 2010'da 80-100 milyar dolarlık bir hacme sahip olması bekleniyor. Türkiye’nin 2020’li yıllarda 1 milyon hasta ile 8 milyar dolarlık bir sağlık turizmi gelirine sahip olacağı öngörülüyor.
Dünyada sağlık turizmi hacminin her yıl yüzde 15-20 civarında artması bekleniyor. Son dönemlerde ABD’de sağlık giderlerinin artması sağlık çözümlerini yurtdışında arayışını hızlandırdı. 2007 yılında 750 bin Amerikalının sağlık çözümleri için dünyanın çeşitli ülkelerine seyahat ettiği belirtiliyor. Bu sayının 2010 yılında 1 milyonu bulacağı düşünülüyor. Son zamanlarda sağlık turizmi için ülkemize gelen hastalar arasında ABD'liler de yer almaya başladı.
Medicana Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dt. Hüseyin Bozkurt, sağlık turizmi ile ilgili görüşlerini “Dünyada yaşlanan nüfusun artması, tedavi giderlerinin Türkiye’de birçok Avrupa ülkesinin üçte bir fiyatına ve yüksek kalitede sunuluyor olması ülkemize yabancıların ilgisini artırdı. Türkiye; Hindistan, Singapur, Tayland, Malezya gibi Asya ülkelerinin arasından sıyrılıp bölgenin “sağlık üssü” olma konusunda önemli avantajlara sahip. Özellikle Avrupa yoğun tıp maliyetlerinden dolayı ve yaşlanan nüfusu sebebiyle Türkiye’ye büyük hasta kaynağı olmaya devam ediyor.” diye belirtti.
Bozkurt ayrıca “Türkiye coğrafi avantajı yanı sıra JCI ve diğer bağımsız akreditasyon kuruluşları tarafından denetlenmiş hastaneleri, cihaz altyapısı ve başarılı hekimleri ile global sağlık turizminde yıldız olmaya aday ülkelerin başında yer alıyor. Türk sağlık sektörü artık tıp alanında bilgisini ve deneyimini gelişmekte olan ülkelere ihraç eder konumdadır. Tüm bu özellikleri göz önüne alındığında Avrupa ve Amerika Türk sağlık sistemi içerisinde vatandaşlarının sağlık sorunlarını çözmek ve aynı zamanda yatırım amacıyla ülkemizde olanaklarını değerlendirmeye devam edecekler.” dedi.
Medicana Sağlık Grubu, yeni hastane yatırımlarının da uluslararası kalitede olmasını önemsiyor. Bu nedenle bina yapılanmasında kendi teknik ekibi ile projeyi inceliyor, planlıyor ve uzman ekipleriyle çalışıyor. Bölgenin sağlık ihtiyacı, nüfus vb faktörleri de yatırım fizibilite çalışmalarında mutlaka değerlendiriyor.