KURUMSAL HABERLER


+A A-

Sigara mesane kanseri riskini üç kat artırıyor!



Sigara mesane kanseri riskini üç kat artırıyor!


Mesane kanseri, mesanedeki hücrelerden kaynaklanan ve sık görülen bir kanser türüdür. Kanserin başlangıcı genellikle bu organın iç kısmındaki ürotelyal epitel olarak isimlendirilen hücrelerden kaynaklanır. Sigara kullanımının en büyük risk faktörü olduğunu açıklayan Medicana Bahçelievler Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Tolga Akman, mesane kanserinin seyri ve tedavi yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi.


Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Mesane kanserinin tipik belirtisi kişinin idrarını yaparken idrarında kanı fark etmesi ancak herhangi bir ağrı şikâyetinin eşlik etmemesidir. Bu belirti dışında halsizlik, kilo kaybı, kemiklerde hassasiyet gibi belirtiler de hastalığın ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkabilecek mesane kanseri belirtileri arasında yer alır.

Bunun dışında mesane kanseri ile oluşabilecek belirtileri Prof. Dr. Akman şu şekilde özetledi:

    Sık idrara çıkma

    İdrara sıkışma

    İdrar tutamama

    Alt karın bölgesinde veya sırt bölgesinde ağrı oluşması


“Tütün kullanan bireylerde risk fazla”

Sigara kullanımının mesane kanserine yakalanma riskini üç kat arttırdığını söyleyen Prof. Dr. Tolga Akman, risk faktörlerini şöyle açıkladı: “Mesane kanserinin oluşmasında tek bir mekanizmadan ziyade birçok farklı risk faktörünün bir araya gelmesi söz konusudur. Bazı çeşitli durumlarda bireylerin bu kanser türüne yakalanma ihtimalinde bir artış meydana gelir. Risk faktörleri olarak isimlendirilen bu durumların başında tütün kullanımı yer alır. Tütün kullanan bireylerde bu alışkanlığı olmayan kişilere göre mesane kanseri görülme riski yaklaşık olarak üç kat artar. Hem erkek hem de kadın bireylerden mesane kanserine yakalananlar incelendiğinde hastaların neredeyse yarısında görülen temel faktör tütün kullanımıdır. Sigara dumanında bulunan bazı zararlı kimyasallar kan dolaşımına geçerek mesanede idrar içerisinde birikebilir ve dolayısıyla kanser gelişimi tetiklenebilir. Tütün kullanımına ek olarak içme suyunda arsenik varlığı, iş ortamındaki zararlı kimyasallar, kullanılan çeşitli ilaçlar, susuzluk ve aile öyküsü gibi faktörlerin de mesane kanseri gelişiminde etkili olabileceğini belirten Prof. Dr. Akman, bu risk faktörleri göz önünde bulundurulduğunda mesane kanserinden korunmak adına çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri yapılmasının önemli olduğunun altını çizdi.”


Mesane Kanserinin Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

“Mesane kanserinin tanısı çeşitli risk faktörleri bulunan ve mevcut belirtiler ışığında mesane kanserinden şüphelenilen hastalarda uygulanabilecek çeşitli yöntemler ile gerçekleştirilebilir. Görüntüleme yöntemi (sistoskopi) ile mesane içinin incelenmesi mesane kanserine tanısal yaklaşımın başında gelen yöntemdir. Bu işlem sırasında hastanın mesanesinden biyopsi ile çeşitli doku örnekleri alınarak hücrelerin laboratuvarda incelenmesi sağlanabilir. İdrar tetkiki ve diğer çeşitli radyolojik tetkikler mesane kanseri tanısında önemlidir. Hastada mesane kanseri tespit edilmesi ile birlikte hastalığın evresine göre çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Cerrahi tedavi, kemoterapi, biyolojik tedavi yaklaşımları ve ışın tedavisi, mesane kanseri tedavisi için kullanılan temel yöntemlerdir.


TUR (Transüretral Rezeksiyon) adı verilen cerrahi prosedürde sistoskopi ile yapılan incelemeler sırasında sadece mesanenin iç kısmında kanser görülen olguların tedavisi gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında sistoskop içerisinde bir elektrikli tel vasıtası ile mesane içine ulaşılır ve ardından iç tabaka hücreleri yüksek enerjili elektrik akımı veya lazer ışınları vasıtası ile temizlenir. Bu işlemin üretradan girilerek yapılıyor olması nedeniyle operasyon sonrası vücudun herhangi bir bölgesinde ameliyat izi meydana gelmez. İleri evre mesane kanserinin cerrahi tedavi yöntemi olan radikal sistektomide ise alt karın bölgesine bir kesi yapılarak organın çıkarılması gerçekleştirilir.” Bu ameliyatın günümüzde laparoskopik olarak da gerçekleştirilebildiğini belirten Prof. Dr. Akman, radikal sistektomi sırasında sadece mesanenin değil çevrede bulunan lenf nodları, prostat, seminal vezikül, uterus veya over gibi diğer yapıların da çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi.”

Tolga Akman
Profili Gör
Oluşturma: 14.09.2021 12:00
Son Güncelleme: 14.09.2021 03:15
Oluşturan: Tolga Akman