KURUMSAL HABERLER


+A A-

Bitti Sanılan Ama Etkinliği Hala Süren Bulaşıcı Hastalık: Verem



Bitti Sanılan Ama Etkinliği Hala Süren Bulaşıcı Hastalık: Verem

Medicana Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Güler Göğüş, ‘’Verem’in dünyada halen önemli bir halk sağlığı sorunu‘’ olduğunu belirterek, her yıl ortalama 1 milyondan fazla düzenli takip ve tedavisi yapılmayan hasta hayatını kaybediyor. Dünyada bütün ölümler içinde de onuncu sırada yer alan bu sinsi hastalığın değişken bulguları ve her hastalığı taklit edebilmesi sebebiyle atlanma ihtimalinin çok yüksek olduğunu ekledi.

Verem haftası her yıl olduğu gibi bu yıl da ocak ayının ilk pazar gününden itibaren kutlanıyor. ‘’Amacı, toplumu bir akciğer hastalığı olan tüberküloz (verem) konusunda bilinçlendirmek olan Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası sebebiyle düzenlenen etkinliklerde, tüberkülozun nedenleri, semptomları, tedavisi ve önlenmesi hakkında toplumu bilinçlendirmek amaçlanır.’’ diyen Medicana Kadıköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Güler Göğüş hastalık hakkında bilgiler verdi.

Verem, Mycobacterium tuberculosis adlı bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle akciğerleri etkileyen bir enfeksiyon olarak bilinir, ancak diğer organları da etkileyebilir. Verem, genellikle havadan damlacık yoluyla bulaşır, yani hasta kişinin öksürmesi veya hapşırması sonucu ortaya çıkan mikropların solunmasıyla yayılır. İnsanlar genellikle bu bakterileri soluduklarında enfekte olurlar, ancak bağışıklık sistemi güçlü olan birçok kişi bakteriyi kontrol altına alabilir ve hastalık ortaya çıkmaz. Dikkate almanız belirtileri sıralamak gerekirse;

Öksürük: En sık görülen belirtilerden biri, genellikle uzun süre devam eden öksürüktür. Özellikle sabahları daha belirgin olabilir.

Balgam: Öksürükle birlikte gelen balgam genellikle kan içerebilir.Ateş: Düzensiz ateş, vücudun bağışıklık sistemine karşı bir tepki olarak ortaya çıkabilir.

Zayıflık ve halsizlik: Verem, enerji düzeylerinde azalmaya ve genel halsizliğe neden olabilir.

İştah kaybı: Kişi kilo kaybına ve iştahsızlığa maruz kalabilir.

Gece terlemeleri: Özellikle uykudan uyanma sırasında yoğun terlemeler görülebilir.

Verem belirtileri genellikle hastalığın ilerleyen evrelerinde ortaya çıkar. Ancak, bazı insanlar hiçbir belirti göstermeyebilir ve latent (gizli) tüberküloz taşıyıcısı olabilir. Bu durumda, bakteriler vücutta uyku moduna geçer ve kişi hasta olmadan önce uzun bir süre geçebilir. Bağışıklık sistemi zayıfladığında veya stres altında olduğunda, latent tüberküloz aktif hale geçebilir.Tüberkülozun tedavisi genellikle antibiyotiklerle yapılır ve tedavi süreci uzun sürebilir. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın yayılmasını önlemeye ve komplikasyonları azaltmaya yardımcı olabilir. Eğer Verem belirtileri yaşıyorsanız veya şüpheleniyorsanız, derhal bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmeniz önemlidir.

Güler Göğüş
Profili Gör
Oluşturma: 14.03.2024 09:16
Son Güncelleme: 14.03.2024 09:16
Oluşturan: Güler Göğüş