Bahar Yorgunluğu Mu? Fibromiyalji Sendromu Mu?
Kas ve eklem ağrıları, sindirim sorunları, bitkinlik, güçsüzlük, yorgunluk, isteksizlik, huzursuzluk, keyifsiz ve sinirli hissetme, hafıza zayıflaması, konsantrasyon güçlüğü ve uyku bozukluklarına kadar uzanan sıkıntılar…
Bahar tüm coşkusuyla kendini hissettirirken siz bu coşkunun tadını çıkaramayacak kadar yorgun ve bezgin hissediyorsanız, aklınıza ilk gelen 'bahar yorgunluğu' olabilir. Ancak dikkatli olmak gerekiyor çünkü sürekli yorgunluk ve genel durum bozukluğu, insanın yaşam kalitesini ciddi derecede bozan başka hastalıklarla da karışabiliyor. Kas romatizması da denilen fibromiyalji sendromu işte bu hastalıklardan biri.
Modern insanı esir alan, çağın hastalığı 'fibromiyalji sendromu'nu, Medicana Konya Hastanesi Fizik ve Rehabilitasyon bölümünden Uzm. Dr. Mehmet Portakal anlattı.
Fibromiyalji Sendromu Nedir?
Tükenmişlik sendromu ya da kronik yorgunluk sendromu olarak da tanımlanan fibromiyalji, kronik bir ağrı sendromudur. En belirgin özelliği yaygın kas ağrılarıdır. Kişiye günlük yaşantısında büyük sıkıntılar yaşatan bu romatizma çeşidi; hem kendisinden çok şey beklenen, hem de çevresinden fazlaca beklentileri olan insanların hastalığıdır. Her yaş grubunda görülebilir ancak hastaların yüzde 70-80’ini, 20-50 yaş aralığındaki kadınlar oluşturmaktadır.
Fibromiyalji Sendromu Neden Olur?
Günümüz modern hayatının stresli koşulları, bu rahatsızlığın sayısını her geçen gün, hızla arttırıyor. İşyerinde daha iyi bir kariyere ulaşmak için çalışırken bir yandan da sosyal etkinlikler arasında mekik dokuyan, aynı zamanda evlerindeki tüm gereksinimleri eksiksiz karşılayıp, çok iyi bir eş, anne ya da baba olmak için de yoğun çaba sarf eden; yani her rolün üstesinden gelmeye çalışan, mükemmeliyetçi insanlarda ve özellikle kadınlarda daha çok görülüyor fibromiyalji...
Fibromiyalji Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
Fibromiyalji belirtilerinin başında ‘yorgunluk’ gelir. Yorulmayı gerektirecek bir faaliyet yapılmadığı halde özellikle sabahları daha belirgin olan yorgunluk akşama doğru normale döner.
Sabah tutukluğu sık görülür. Kas kaynaklı olan bu tutukluk, yorgunluk gibi gün içinde uzun süre devam eder. Yatağından hiç dinlenmemiş gibi zor kalkan bu kişiler, sabahları, gece yattıkları zamana göre daha yorgun gibidirler.
Uyku sırasında derin uykuya geçemedikleri, diş gıcırdattıkları ve istemsiz bazı hareketler yaptıkları görülür.
Baş ve yüzde ağrılar, karında gaz ve geğirme ihtiyacı, ishal, kabızlık, ani idrara çıkma hissi, adet öncesi aşırı gerginlik, göğüs, kalp ağrısı ve çarpıntılar görülebilir.
Uyuşma ve karıncalanmalar, kramplar, sebepsiz baş dönmesi, işitme kayıpları hissedilebilir.
İştah değişimleri, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği, psikolojik sorunlar, aşırı terleme, ağız ve göz kuruluğu sık tespit edilen belirtilerdir.
Fibromiyalji Hastalarının Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Fibromiyaljinin tek bir standart tedavisi yoktur. Bu sendromun tedavisi için multidisipliner bir program düzenlenmelidir. Bu program içinde ilaç tedavisinin yanı sıra egzersiz, masaj, fizik tedavi, ozon-oksijen tedavisi, hacamat-kupa tedavisi, kuru iğneleme, akupunktur, lokal enjeksiyonlar, yüksek enerjili lazer (hilterapi) ve biorezonans terapisi, termal su - kaplıca tedavisi gibi tedaviler yer alır. Hastaya, gerektiğinde, psikiyatrik destek verilmelidir. Kişi, hastalık hakkında bilgilendirilmeli, tedavi sürecine aile fertleri de dahil edilmelidir.
Fibromiyalji Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Hastanın, beslenmesine dikkat etmesi ve yoğun su içmesi gerekir. Fibromiyalji hastaları için omega 3 çok önemlidir. Haftada 3 gün balık, keten tohumu, ceviz, omega 3 yağ asit takviyesi, zeytinyağı, B-C ve D grubu vitamin yoğun yiyecekler tüketmeli, karbonhidrat tüketmesi gerekiyorsa bol tahıllı olanları tercih etmelidir.
Fibromiyalji; insanların dış görünüşünü hiçbir zaman değiştirmez, sakat bırakmaz ancak yaşam kalitesini bozabilir. Özellikle soğuk, rutubetli, kasvetli havalarda; stres ve aşırı aktivite durumlarında artış gösteren bu hastalık; işyerindeki gergin ortamdan tutun da, telefonla konuşmaya ve araba kullanmaya kadar pek çok nedenden etkilenebilir. Sıcak uygulamalarla, kişinin kendisini mutlu eden şeylerle uğraştığı zamanlarda ve tatildeyken ağrılar azalır. Bu tespit hastalığın en önemli tedavisinin stresten uzak durmak olduğunu göstermektedir.