KURUMSAL HABERLER


+A A-

Kramp 10 Dakika Sürüyorsa Dikkat



Kramp 10 Dakika Sürüyorsa Dikkat

Genellikle ileri yaş döneminde, ergenlikte ve hamilelerde görülen kramplar, istemsiz ve ağrılı kasılmalardır. Çoğunlukla geceleri yaşanan ve sürekliliği durumunda yaşam kalitesini düşüren kramp ağrıları pek çok farklı sebepten kaynaklanıyor olabilir. Medicana Sağlık Grubu uzmanları kramp ağrılarını, nedenlerini ve tedavisini anlattı.

Kramp Nedir?

Kramp, istemli olarak çalışan kaslarımızın aniden istem dışı ve ağrılı bir biçimde kasılması durumudur. Kasta gözle de görülebilecek şekilde bir kasılma olur ve bir süre sertleşen kas kontrol altına alınamaz. Kramp en sık baldır, diz civarı, el ve ayak bölgesi kaslarında görülür. Krampın şiddeti değişebilir. Hafif ve ağrısız kasılmalar yaşanabileceği gibi, şiddetli ve çok ağrılı kasılmalar da görülebilir. Krampın süresi de değişkenlik gösterebilir. Sadece saniyeler süren kramplar olduğu gibi, saatlerce de süren ağrı ve sertleşmeler de olabilir. Ancak çoğu krampta süre birkaç dakikayı geçmez, eğer kramp on dakikayı geçiyorsa araştırılmalıdır. 

Kramp Neden Olur?

Kas kramplarının farklı pek çok sebebi olabilir.  Kramplar, başka bir hastalığın habercisi olabileceği gibi, basit bir vitamin eksikliği ya da yorgunluk sebebiyle de ortaya çıkabilirler. Bir kısım krampta ise herhangi bir sebep saptanamaz. Kasılmalar çoğunlukla gece krampları olarak ortaya çıkar ve hastayı uykusundan uyandıracak kadar ağrılıdır. Kramp, yoğun günlerden sonra ve soğukla tetiklenebilir. İstirahat halinde kasın kasılması ile kramp meydana gelir, ancak aktivite esnasında da krampla karşılaşılabilir.

Krampın En Sık Rastlanan Nedenleri

-Yetersiz sıvı alınması… 

-Temel mineraller olan magnezyum, potasyum, ve kalsiyum eksikliği… 

-Ağır egzersizler ve su kaybı… Kasların çok zorlandığı ağır sporlar, aşırı terleme, bulantı, kusma gibi su kaybı ortaya çıkan durumlarda kramp yaşanabilir. Çünkü vücudumuzun elektrolit dengesi bozulur. Magnezyum ve kalsiyum eksikliği nedeniyle kramplar ortaya çıkar. Kas yorgunluğu da bu durumu tetikler.

-Gebelik ve vücutta yarattığı değişiklikler… Özellikle son üç ayda gebeliğin vücutta oluşturduğu yük ve değişikliklerle kramplar ortaya çıkabilir. Bu dönemde de magnezyum eksikliği etkilidir. 

-Düztabanlık veya taban kavisinin aşırı olması… Bacak ve ayak kaslarını zorlayarak kas yorgunluğuna neden olur. Bu durum da krampa neden olabilir.  

- Bazı kas ve sinir problemleri… Kasın daha önce yaralanmış ya da çok yorulmuş olması sinir ile ilgili omurilik ve sinir sistemini tutan Multipl Skleroz gibi hastalıklar krampa sebep olabilir. Bel fıtığına bağlı sinir sıkışmaları da baldır ve ayak kaslarında krampa neden olabilir. 

-Soğuk suda uzun süre yüzmek… Soğuğun etkisi ve kasların yorulmasıyla da kramplar ortaya çıkabilir. 

-Adet dönemleri… Bu dönemin uzun sürdüğü durumlarda kramp şiddetinde de artış saptanmıştır.

-Sigara kullanımı… Sigara içenlerde bozulan kan dolaşımı nedeniyle, krampların daha uzun sürdüğü saptanmıştır.

-Siroz hastalığı, diyalize girmek ve idrar söktürücü kullanmak… Yapılan araştırmalar, bazı ilaçları kullanmanın krampları arttırdığını göstermiştir.

-Bazı hayvanların zehirli toksinleri, aşırı miktarda alkol de kramp ya da spazmı tetikleyebilir. 

-Yazı yazma esnasında yazıcı krampları ortaya çıkabilir... Bu durum daktilo kullanıcılarında ve piyanistlerde ve özellikle 20-40 yaş civarında görülür.


Bu tür sebeplerin saf dışı bırakıldığı durumlarda ve çok sık kramp yaşanması halinde, kan pıhtılaşması ile ilgili hastalıklar ya da kas hastalıklarının mutlaka araştırılması gerekir.

3 Maddede Kramp Nasıl Önlenebilir? 

-Krampın önlenmesinde yeterli sıvı ya da su tüketimi önemlidir. Erkeklerde 3 litre, kadınlarda ise 1-2 litre sıvı tüketimi önerilmektedir. Sıvı alımının en iyi göstergesi idrar rengidir, renksiz veya açık sarı renkli olması yeterince sıvı alındığına işaret eder. 

-Potasyum, kalsiyum ve magnezyum alımı arttırılmalıdır. Süt ürünlerini yeterli miktarda tüketmek kalsiyum, muz, kayısı, domates, buğday kepeği potasyum, soda ise magnezyum ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olacaktır. Bu tür gıdalar yeterince tüketilmelidir.

-Eğer kramp spor esnasında ortaya çıkıyorsa, yeterli ısınma hareketlerinin yapılıp yapılmadığından emin olunmalıdır. Kramp giren bölgedeki kaslar, ısınma ve germe hareketleri ile spora hazırlanmış olmalıdır. 

Kramp Tedavisi Nasıl Olmalıdır? Kramp Nasıl Geçer?

-Kramp sırasında, sertleşme yaşanan kasın üzerine kompres şeklinde sıcak uygulama yapılabilir.  

-Masaj yapılması, kramp ya da kas spazmının gevşemesi ve rahatlatılmasına yardımcı olabilir. 

-Isıtıcı etkisi olan krem ya da jeller kramp girmiş bölgeye uygulanabilir. Her üç yöntemin de etkisi bölgesel kan akımının arttırılması şeklindedir.


Oluşturma: 03.06.2016 00:00
Son Güncelleme: 11.04.2023 10:39
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu