KURUMSAL HABERLER


+A A-

Tiroid Hastalığı En Çok Kimleri Vuruyor?



Ses kalitesinde değişiklik ve boyunda baskı hissi tiroid kanseri belirtisi olurken, hızlı kilo kaybı, ellerde titreme, aşırı terleme, açıklanamayan genel durum bozukluğu (özellikle yaşlılarda), gözlerde fırlama ve kanlanma ile görme bozukluğu hipertiroidi (zehirli guatr) belirtileridir.

Tiroid bezine yönelik cerrahi tedavi ancak tiroid bezinde kanser saptandığında veya şüphesi olduğunda, tiroid bezinin çok büyüyerek çevre organlara bası yaptığında veya tıbbi yöntemlerle tedavi edilemeyen hipertiroidi (zehirli guatr) olgularında uygulanmaktadır.

Tiroid bezindeki nodüllerde kanser tanısı ameliyat öncesi yapılacak iğne biyopsisiyle konmaktadır. Ancak kanser tanısı almış kişiler ameliyat edilmelidir. Uygun tedaviyle tiroid kanserleri hastanın yaşam süresini etkilemez. İğne biyopsi sonucunun selim çıkmasına karşın tiroidteki nodüllerin  çapının 1 yıl içinde % 50’nin üzerinde büyümesi veya bası bulguları vermesi cerrahi tedavi için neden olabilmektedir. Ya da tüm diğer bulgular nodülün selim olma ihtimalini artırıyor ise nodüle 1-3 ay içerisinde tekrar iğne biyopsisi yapılması düşünülebilir.

Tiroid bezi, boyun ön duvarındaki çok önemli damar ve sinir yapıları ile komşuluk içindedir. Ameliyatın bu yüzden büyük bir dikkatle yapılması gerekir. Önemli sinirlerle komşuluk içinde olduğu için bu sinirlerin kesilmesi ya da yaralanmasıyla hastalarda ameliyat sonrasında nefes darlığı, ses kısıklığı, çatallaşması veya ses yorgunluğu görülebilir. Sinir zedeleme riskini azaltmak amacıyla artık ameliyatlarda sinir izleme aleti kullanılmaktadır.

   

Tiroid Hastaları Nasıl Beslenmeli ve Nelere Dikkat Etmelidir.

‘’Troid hormonu metabolizmanın çalışmasını kontrol eder ve yaşamsal fonksiyonlar için gerekli olan tiroit hormonları eğer düzensiz salgılanırsa ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu hormonun normal değerlerden daha fazla salınmasıyla metabolizma hızlanır ve hipertiroidi hastalığı gelişir. Eğer daha az salınırsa da hipotiroidi denir, metabolizma hızı azalır, bazı sağlık problemleri ile beraber, kilo artışı, aşırı sinirlilik hali oluşabilir. Hastanın kandaki T3, T4 ve TSH hormonlarının düzeyi hastalığın tanısı ve medikal tedavisinin düzenlenmesini ve beslenmesinin önemi hakkında bilgi sağlar. Bu durum bize hastanın tedavisinin düzenli takibi ve kilo kontrolünün sağlanması gerektiğini gösterir’’ diyen Medicana Çamlıca Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yavuz Çelik  Tiroid hastalarının nasıl beslenmesi  gerektiğine değindi.

Beslenme boyutunu ele aldığımızda; Troid hastalarının kilo kontolünü normal kişilerden daha çok özen göstermesi gerekmektedir. Çünkü hormon salınımındaki düzensizlik kilo kazanmayı daha kolay zayıflamayı çok daha zor hale getirebilmektedir. 

Öncelikle yeterli dengeli beslenme, beslenme kuralları, Yeterli sıvı tüketimi, elzem minerallerin yeterli tüketimi . yiyecek seçimi, temel besin gereksinimleri, Yiyecek pişirme hakkında sağlı seçimler gibi konularda doğru kaynaklardan doğru bilgiler edinme gerekirse danışma gibi çabalar sarfetmelidirler. 

Tiroid hastalarının dikkat etmesi gereken yiyecek guruplarını sıralarsak; 

Omega 3 içerikli beslenme

Lip ( Posa ) içeriği yüksek besinler

Yeterli sıvı alımı

E Vitamin içeriği zengin besinler

İyot alımı

Çinko ve selenyum içerikli besinler

Mümkün olduğunca 3 ana öğün ve birkaç tane ara öğünlere yer verme doğru beslenmenin ilk adımı olabilir.

Oluşturma: 07.01.2016 12:00
Son Güncelleme: 25.07.2017 10:34
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu