KURUMSAL HABERLER


+A A-

Elinizi yıkayın, mikroplar elden ele geçmesin



El yıkayarak mikroplardan kurtulmak mümkün mü? Sadece su ile el yıkamak yeterli mi? Doğru el yıkamanın metotları neler?

Mikroplardan korunmada en etkili yöntemlerden biri el yıkamak.

El yıkamak deyip geçmeyin. Çok basit ve her gün yaptığınızı düşündüğünüz bu eylem, yeterli oran ve dikkatle yapılmadığında, pek çok hastalığın kapısını aralayabilecek riskler barındırıyor. Bazı kirler, renkleri, kokuları, kütleleriyle kolayca fark edilirken, mikroplar bütün görünmezlikleriyle tehlike oluşturmaya devam ederler. Çoğu enfeksiyon hastalığın temelini oluşturan mikroplardan korunmada en başta gelen yöntem ise bireysel temizliktir. Bireysel temizliğin temelini ise en etkili ve ucuz yöntem olan el yıkama oluşturur.

Mikropları Uzaklaştırır

Günlük hayatımızın içinde, ‘taşıyıcı’ olarak tanımladığımız; kendisi hasta olmadığı halde, başkalarını hasta edebilecek mikropları taşıyan pek çok insan var. Mikroplu hastalıkların kuluçka dönemleri, mikropların en fazla bulaştığı dönem olmasına rağmen, henüz hastalık belirtileri ortaya çıkmadığından, kişi hasta olduğunu fark etmeyebilir.

El hijyeninde amaç, zararlı mikropları uzaklaştırmaktır. Sadece su ile yapılan el temizliği etkili bir hijyen sağlamaz ve hatalıdır. Tam bir temizlik için su ile birlikte sabun veya alkol bazlı el antiseptiklerinin kullanılması gerekmekir. Özellikle kalabalık ortamlarda sıvı sabun tercih edilmelidir. Alkol bazlı el antiseptikleri suya ve/veya sabuna erişimin kolay olmadığı hallerde, su ve sabuna göre, daha kısa sürede temizlenebilme fırsatı vererek avantaj sağlayabilirler.

 Bu 8 Durumda Mutlaka Ellerinizi Yıkayın

    Yemek yemeden ve yemek yedikten sonra,

    Tuvaleti kullandıktan sonra,

    Çiğ et, tavuk, balık, yumurtaya ve benzeri gıdalara dokunduktan sonra,

    Bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra,

    Hapşırma ve öksürme sırasında ağzımızı ellerimizle kapattıktan sonra,

    Toplu taşıma araçları, para alış verişi, ortak telefon kullanımından sonra,

    Kedi, köpek ve diğer hayvanlara dokunduktan sonra,

    Okuldan ve işten eve geldikten sonra eller mutlaka doğru yöntemle yıkanmalıdır.

El Nasıl Yıkanmalı?

Su ve sabunla temizlikte önce eller suyla yıkanır; sonra sabun alınır. Sabun ellerin tüm yüzeylerine dağıtılır ve iyice köpürtülür. Alkol bazlı antiseptiklerle el hijyeninde, antiseptik avuç içine sıkılır.

Bundan sonraki işlem, ister su ve sabun, ister alkol bazlı antiseptik olsun; bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri en az 20-30 saniye  ovulur.  Bir elin başparmağının, diğer el parmaklarıyla kavranarak ovulması; diğer elin avuç içine sürtülerek parmak uçlarının temizliği ve iki elin parmak aralarının birbirine geçirilerek sürtülmesi kuralları ihmal edilmemelidir. 

Su ve sabunla temizlikte, ovmanın ardından, akan temiz suyla yeterli durulama yapılmalıdır. Durulamanın ardından, yeniden kirletmemek için özellikle umuma açık yerlerde, musluk elle kapatılmamalıdır.  Mümkünse tek kullanımlık kâğıt havluyla el iyice kurulanmalı; işi biten havlu yardımıyla el değmeden musluk kapatılmalı ve havlu kağıt çöpe atılmalıdır.

Uzun tırnaklar mikropların barınmasını kolaylaştırıp el temizliğini zorlaştırır. Mikropların bulaşmasının engellenmesi ve el hijyeninin etkili olabilmesi için tırnakların kısa olması gerekir. Küçük yaştan itibaren el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi ile hastalıklarla mücadele başlamış olur. Okul çağında da bu alışkanlığın devam ettirilmesi çok önemlidir. Çocuklar ilk olarak en yakın çevresini örnek alır. Aileler de çocuklarına el yıkamada iyi bir model olmalıdır.

Oluşturma: 07.10.2016 12:00
Son Güncelleme: 13.02.2021 09:44
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu