Uzun süre araba kullanımı, heyecanlı bir sinema filmi izlemek, bilgisayarda uzun süre çalışmak gibi dikkat gerektiren durumlar göz kırpma sıklığımızı azaltır. Göz kırma sıklığımızın azalması da kornea üzerindeki göz yaşının kurumasına neden olur. Bu da göz kuruluğuna neden olur. Göz kuruluğu da gözlerde kızarıklık, yanma, kaşıntı ve gözlerimizin erken yorulması gibi semptomlara neden olur. Hatta gözlerimizi kapatma ihtiyacı duyarız bu durum uykumuzun erken gelmesine bile yol açabilir.
Bilgisayar Kullanıyorum ve Başım Fena Ağrıyor...
Uzun saatler boyunca aynı pozisyonda bilgisayar kullanımına bağlı gözümüz sürekli aynı noktaya fokuslanmaktan dolayı bir süre sonra uyum spazmına girebilir. Sürekli uyum yapan göz nedeniyle baş ağrıları, göz çevresinde ağrılar oluşabilir. Bu durumu önlemek için başımızı monitörden çevirip 15-20 dk da bir uzaklara bakmamız gerekmektedir. Bunları yapmamıza rağmen hala baş ağrılarımız devam ediyorsa o zaman bir göz bozukluğumuz olabilir. Gözlük veya lens ile tedavi edilmemiş göz bozuklukları baş ve göz çevresinde sürekli ağrıya neden olur. Bu sebeple eğer böyle bir durumla karşı karşıya isek derhal bir göz muayenesi yaptırmalıyız...
Bilgisayar Monitörleri Radyasyon yayar mı?
Bilimsel çalışmalarda ve araştırmalarda bilgisayar ve tablet ekranlarında göze zararı olabilecek düzeyde iyonizan veya non iyonizan bir radyasyon tesbit edilememiştir.
İdeal bir monitör kullanımı nasıl olmalıdır?
Bilgisayar monitörü normal okuma mesafesinden (yaklaşık 40 cm) biraz daha uzakta (yaklaşık 65 -70 cm) olmalıdır. Mönitörün üst kenarı göz hizasında veya biraz altında olmalıdır. Çalışma odamız aşırı aydınlık olmamalıdır. Bilinçli bir şekilde göz kırparak gözlerimizin kurumasını azaltabiliriz. Eğer buna rağmen gözlerde kuruma şikayetleri devam ediyorsa Suni Göz Yaşı Damlaları kullanabiliriz. Göz bozukluğunun tesbit edilip uygun gözlük ve lens kullanımıyla da baş ağrısı ve diğer göz şikayetleri de giderilebilmektedir.