Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi bölümünden Doç. Dr. Hakan Bölükbaşı "Guatr Nedir?" sorusunu sizler için yanıtlıyor:
Guatr, halk arasında da daha çok guatr olarak geçmektedir. Guatr, tiroid bezinin büyümesi olarak isimlendirilmektedir. Tiroid bezi, boyunda ön tarafta, soluk borusu ve yemek borusu gibi hayati organların hemen önünde yerleşmiş hormon salgılayan bir bezdir.
Guatr, diffüz büyüme (yani tamamının büyümesi) ya da tiroid bezi içerisindeki bir alanın fokal olarak büyümesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Diffüz büyümesine guatrın diffüz guatr olarak isimlendirilmektedir. Endemik guatr, bir bölgede yaşayan halkın %10'undan daha fazla guatrı varsa buna endemik guatr diyoruz. Eğer %10'undan daha az ise daha nadir görülen seyrek görülen sporadik guatr olarak isimlendirilmektedir.
Özellikle 2000'li yıllardan sonra sofra tuzuna Türkiye'de iyot eklenmesiyle birlikte guatr görülme oranları büyük ölçüde azalmıştır. Ancak yine de hala ülkemizde endemik olarak guatrın görüldüğü bölgeler oldukça fazla olarak yer almaktadır.
Normal toplumda sofra tuzuna iyot eklenmesiyle birlikte guatr sıklığı azalmakla birlikte, özellikle gebelerde ve emziren annelerde dışarıdan iyot desteğine ihtiyaç hala duyulmaktadır ve bu desteği vermek durumundayız.