KURUMSAL HABERLER


+A A-

Yumurta Rezervi Düşük Kadınlarda Umut Veren Tedavi: PRP



Yumurta Rezervi Düşük Kadınlarda Umut Veren Tedavi: PRP


PRP ile Yumurta Uyarılması Nedir?

Gerek doğal yolla hamileliğin elde edilmesinde gerekse tüp bebek tedavilerinde başarıyı etkileyen en önemli kriterlerden bir tanesini kadının yumurtalık rezervi ve yumurta kalitesi oluşturuyor. Bu sorunla sıklıkla karşılaştıklarını dile getiren Medicana Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Aydın, “35 yaş üzerindeki kadınlarda yumurtalık rezervi hızlı bir şekilde azalırken, bazı durumlarda ise çok daha genç yaştaki kadınlarda erken menopoza bağlı olarak yumurta sayısı yetersiz olabiliyor. Bu durumda tüp bebek tedavisini desteklemek için PRP tedavisinden yararlanıyoruz.” dedi. PRP, kişinin kendi kanından santrifüj yoluyla elde edilen bir ürün ve pıhtılaşma hücrelerinden zengin plazma, “Platelet Rich Plasma” anlamına geliyor. Bu plazmanın içerisinde bulunan büyüme faktörleri sayesinde   yumurtalık dokusunda bulunan  immatür hücreler harekete geçerek , olgunlaşma  evrelerini  tamamlamak üzere harekete geçiyor. Vücuttaki tüm dokularda olgun, sağlıklı hücrelere dönüşme kabiliyeti bulunan kök hücreleri uyarması nedeniyle PRP tekniği ortopediden spor hekimliğine, ameliyatsız tıbbi tedavi seçeneklerinden medikal estetik uygulamalarına kadar çok geniş bir yelpazede tıpta pek çok farklı alanda kullanılan bir tedavi alternatifi. “Hastalarımıza kendi kanlarından elde ettiğimiz PRP ile tedavi uygulayarak yumurtalıklardaki  yumurta öncülü hücrelerin , olgunyumurta hücrelerine dönüşmesini destekliyoruz.” dedi. Bu sayede PRP uygulamasının jinekolojide yumurtalık gençleştirme, kısırlık (infertilite) tedavisi, rahim iç zarı problemleri ve daha pek çok farklı başarılı sonuçlar vermeye başlayan umut verici bir yöntem olduğunun altını çizdi.

Yumurtalığa PRP Kimlere ve Nasıl Uygulanır?

PRP ile yumurtalığın uyarılması işlemi herhangi bir kanser öyküsü veya fizyolojik sağlık problemi bulunmayan ve bu işleme ihtiyaç duyan tüm kadınlara uygulanabiliyor. PRP ile yumurtalığın uyarılması kimler için uygundur sorusuna yanıt teşkil eden, PRP’nin önerildiği durumlardan bazıları arasında ise şunlar yer alıyor:

  • Yumurtalık rezervinin azalması
  • Erken yumurtalık yetmezliğinin söz konusu olması
  • AMH (Antimüllerian Hormon) düzeyinin düşük olması
  • İleri yaştaki kadınlarda hamilelik veya tüp bebek tedavisi planının bulunması
  • Rahim zarına ve endometrium kalınlığına ilişkin sorunlar
  • Yumurta kalitesinin düşük olması
  • Bir ya da birden fazla başarısız tüp bebek tedavisi öyküsünün bulunması
  • Enfeksiyon, küretaj veya rahim içi operasyonlardan kaynaklı jinekolojik sorunların varlığı

PRP ile yumurtalığın uyarılması işleminin iki aşamadan oluştuğunu belirten Prof. Dr. Aydın, “İlk olarak hastadan almış olduğumuz kanı özel cihazlar yardımıyla santrifüjden geçirerek tedavide kullanacağımız PRP’yi hazırlıyoruz. Ardından sedasyon adını verdiğimiz uygulama ile hastamızı kısa süreliğine uyuttuktan sonra transvajinal ultrason rehberliğinde elde ettiğimiz PRP’yi yumurtalıklara enjekte ediyoruz. PRP tedavisi, işlem için en uygun zaman olan adet kanamasının bitiminden hemen sonrasındaki süreçte gerçekleştiriliyor. Adet görmeyen kadınlar için ise hormon düzeylerinin takibi ile planlama yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

PRP ile Hamile Kalma İhtimali Nedir? Tedavinin Yan Etkileri Var mı?

İçerdiği yoğun büyüme faktörleri sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlayan PRP tedavisi kısa süre içerisinde ve vücuda yabancı bir kimyasal verilmeden yumurtalıklarda uyarılma sağlıyor. Özellikle başarısız tüp bebek denemeleri bulunan, ileri yaşa sahip, yumurtlama bozukluğu veya yumurta rezervine, kalitesine ilişkin sorunları bulunan hastalarımızda bir destek tedavisi olarak PRP’yi öneriyoruz. Yumurtalığın uyatılması haricinde rahim iç zarına ilişkin sorunlarda da endometrial PRP uygulamaları ile gebelik şansını artırabiliyoruz. Bu işlemin de desteğiyle birlikte tedavi alan, uzun süredir bekleyen birçok hastamızın gebe kaldığına şahit olduk.” dedi. Prof. Dr. Yavuz Aydın, “Kısırlık tedavisinde yeni bir uygulama olan PRP ile ilgili kesin bir başarı oranı vermek veya tek başına tedavi olarak uygulamak için henüz çok erken. Fakat mevcut tedavilerine veya tüp bebek sürecine ek olarak yumurtalığın uyarılması, rahim içi sorunları giderme gibi amaçlarla PRP desteğinin uygulanmasının gebe kalma şansını artırdığı görülüyor.” diyerek sözlerini noktaladı.

Oluşturma: 01.07.2021 12:00
Son Güncelleme: 01.07.2021 01:09
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu