KURUMSAL HABERLER


+A A-

Her Yıl 18 Bin Kadına Meme Kanseri Tanısı Konuluyor



Her Yıl 18 Bin Kadına Meme Kanseri Tanısı Konuluyor

Meme kanseri, tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen kadın kanseri olup her yıl yaklaşık 18.000 kadına meme kanseri tanısı konulmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü 2004 yılında, meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla, Ekim Ayı’nı “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak belirlemiştir. Ayrıca 15 Ekim “Dünya Meme Sağlığı Günü”, 26 Ekim ise meme kanserini temsil eden “Pembe Kurdele Takma Günü” olarak tanımlanmıştır. Meme kanserinde değiştirilebilir ve değiştirilemez risk faktörleri konusunda bilgi veren Medicana International İstanbul Hastanesi Radyasyon Onkolojisi klinik sorumlusu Prof. Dr. Evrim Metcalfe,  kadınların fazla kilolu olmaktan sakınmaları gerektiğini belirtti.

 

Meme Kanseri Yüzde 1  Erkeklerde de Görülmekte!

Yeterli fiziksel aktivitede bulunmanın yanı sıra, alkol ve sigaradan kaçınmanın da meme kanserinden korunmada önemini vurgulayan Prof. Dr. Metcalfe, 12 yaşından önce adet görmenin ve 55 yaşından daha geç menopoza girmenin de meme kanseri riskini arttırdığından bahsetti. Ailede birinci derece yakınlarda (anne, kız kardeş, kız çocuk) meme kanseri öyküsünün olması, bazı kalıtsal genleri taşımak (özellikle BRCA1, BRCA2), daha önce meme kanserine yakalanmış olmak gibi değiştirilemez faktörlere sahip kadınların meme kanseri tarama programlarından faydalanmak üzere, en yakın sağlık kuruluşundan danışmanlık almalarının gerekliliğini belirten Dr. Metcalfe, “Her 100 kadına karşılık, bir erkek bireyde de meme kanseri görülmektedir. Bu nedenle erkeklerin de bu konuda farkındalığını arttırmak gerekmektedir,” dedi.

 

Multidisipliner Bir Onkoloji Ekibi Tarafından Tedavinin Yönetimi Çok Önemli

Memede ağrısız, zamanla büyüyen kitle, meme ucunda çekilme, tek taraflı meme ucundan akıntı, koltuk altında ele gelen kitle, meme cildinde portakal kabuğu görünümü, bir memenin tamamının veya bir kısmının şişmesi, meme veya meme ucunda ağrı varlığının meme kanserinin en sık belirtileri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Evrim Metcalfe, “Erken tanı almak hem tedavinizin daha kolay şekillenmesine, hem de yaşam sürenizin uzamasına katkı sağlar. Meme kanseri tarama ve tanısında altın standart olan mamografi tetkikini 40-69 yaş aralığında tüm kadınlarımızın 2 yılda bir çektirmesini öneriyoruz. Kendi kendine meme muayenesinin ise, 20 yaşından itibaren kişinin her ay düzenli yapmasının erken tanıyı arttırdığı unutulmamalıdır. Tedavi kararında tümörün boyutu, evresi, hormon ilişkisi, hastanın yaşı, menopoz durumu, eşlik eden hastalıkların durumu ve bir çok faktör etkilidir. Meme kanserinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi), hormonoterapi ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri birlikte kullanılmakta olup bu konuda uzmanlaşmış multidisipliner bir onkoloji ekibi tarafından tedavinin yönetimi çok önemlidir,” diye belirtti.

Oluşturma: 01.01.0001 00:00
Son Güncelleme: 20.09.2024 16:48
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu