KURUMSAL HABERLER


+A A-

Stresten Uzak Durmak Saç Dökülmesini Önlüyor



Stresten Uzak Durmak Saç Dökülmesini Önlüyor

Bu 9 faktöre dikkat!

Saç dökülmesinin çok farklı sebeplerinin olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Ayşegül Alpay, 9 faktöre dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:

“Tıbbi olarak saç dökülmesi, saç köklerini tam olarak yıkıma uğratarak yani saçın yeniden çıkma şansı olmayan dökülmeler ve saçın tekrar uzama şansı olan dökülmeler olarak ikiye ayrılabilir. Saçın yeniden çıkma şansı olmayan dökülmeler; yanıklar, çok sık görülmeyen bir grup deri hastalığıdır ve çoğu kez saçlı deri içerisinde bölgesel dökülme alanları şeklinde görülür. Yeniden çıkma şansı olan dökülmelerde ise; dökülme nedeni ortadan kaldırılabilirse saçların tekrar çıkma olasılığı yüksektir.

 Saç dökülmesinde öncelikle dökülme tipi ve şiddeti belirlenir, gerekli ise altta yatan nedenler araştırılır. Bundan sonra kişiye özgü bir tedavi protokolü oluşturulur. Yetişkin bir insanın kafasında ortalama 100.000 ila 150.000 saç bulunur. Bu saçlardan günde 100 tanesine kadarını kaybetmek normaldir. Eğer bu sayıdan daha fazla dökülüyorsa, banyo yaparken ele gelen saç miktarı artmışsa ya da yıkanmış kurulanmış saçı elle çektiğimizde elimize 3-5 adet saç teli geliyorsa bu durumun ciddiye alınması gerekir. Saç dökülmesinin çok farklı nedenleri olabilir.

1- Genetik Faktörler

2-Deri Hastalıkları

3- Yanlış Beslenme Alışkanlıkları

4- Vitamin ve Mineral Eksiklikleri

5- Hormonal Sorunlar

6- Bazı İç Hastalıkları ve İlaç Kullanımı

7- Doğum ve Kemoterapi Süreci

8- Kozmetik Etkenler

9- Stres

Önemli olan bu nedenin saptanması ve uygun tedavinin yapılmasıdır.”

“Saç dökülmesinde doğru tanı önemli”

Saç dökülmesine yol açan kaynakları tespit etmenin önemli olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Alpay, tedavinin buna göre planlandığını belirtti:

“Saç dökülmesi tedavisinde öncelikle tanı doğru yapılmalıdır. Öncelikle saç dökülmesinin nedenlerini ve dökülme tipini öğrenmek gerekir. Dermatoloji uzmanı muayenesi ile dökülmeye yol açan faktörler belirlenerek uygun tedavi planlanır. Saç dökülmesi yaşayan kişilerin saça ve saç derisine zarar verebilecek saç bakim ürünlerinden kaçınmaları gerekir. Özellikle proteinden zengin bir beslenme düzenine geçilmeleri çok önemlidir. Dökülme, vitamin eksiklikleri nedeniyle oluştuysa mutlaka eksik vitamin yerine konulmalıdır. Tiroit ya da farklı bir hastalığa bağlı oluşan saç dökülmelerinde ise öncelikle hastalığın tedavisine yönelik bir yol izlenmelidir.”

Saç dökülmesinde tedavi yöntemleri nelerdir?

Uzm. Dr. Alpay, saç dökülmesi tedavisi hakkında şunları söyledi:

“Saç dökülmelerinde birçok farklı tedavi uygulanabilmektedir:

1- İlaç Tedavileri: Topikal ya da sistemik olarak uygulanabilen dökülme şiddeti ve tipine göre tedaviler mevcuttur.

2- Saç Mezoterapileri: Saçlı deriye vitamin kombinasyonları ve protein yapıtaşı olan çeşitli aminoasitlerin enjeksiyon şeklinde uygulanması yoluyla yapılmaktadır. Saçın korunmasını, dökülmenin engellenmesini ve artışını sağlamaya yöneliktir.

3- PRP: Saçlı deriye hastanın kanının alınarak büyüme faktörlerinden yoğun kısmının cihazlar yardımı ile ayrıştırılarak enjeksiyon şeklinde uygulanması yoluyla yapılır. Saçın korunmasını, dökülmenin engellenmesini ve artışını sağlamaya yöneliktir.

Saç dökülmelerinde hızlı ve etkin yanıt alabilmek için genelde bu tedavi yöntemleri kombine olarak uygulanmaktadır.

4- Saç Ekimi: Özellikle ileri evre androgenetik alopesisi olan erkek ve bayan hastalarda tercih edilmektedir.”

Ayşegül Alpay
Profili Gör
Oluşturma: 09.08.2022 12:00
Son Güncelleme: 09.08.2022 05:05
Oluşturan: Ayşegül Alpay