KURUMSAL HABERLER


+A A-

Yeni Yıl İçin Önerimiz: Ajandanızda Kanser Taramaları Olsun



Yeni Yıl İçin Önerimiz: Ajandanızda Kanser Taramaları Olsun

 

"Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olmakla birlikte erken tanı konulduğunda tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu nedenle her kadın, hiçbir şikayeti olmasa bile düzenli aralıklarla tarama (kontrol) yaptırmalıdır. Burada en önemli soru "ne zaman, hangi testin yaptırması gerektiği"dir. Öncelikle bilinmesi gereken; her kadının kendi meme dokusunu tanıması gerekliliğidir. Bunun için, 20 yaşından itibaren her kadın düzenli olarak her ay adet bittikten sonraki hafta içinde kendini muayene etmelidir.

 

 

Kendini muayene nasıl yapılır?

Kendi kendine meme muayenesinin birbirini izleyen iki prosedürle yapılmasını öneriyoruz. Ayna karşısında kollar sarkıtılmışken, el beldeyken veya baş üstü kaldırıldığında şişlik, renk değişikliği, meme başı değişikliği, kızarıklık vs olup olmadığına bakılmalıdır. Ardından yatarak, muayene edilecek tarafta kol baş altına alınmalı;  diğer elin üç parmağı ile meme derisi ile göğüs duvarı arasında meme dokusu hissedilmeye çalışılmalıdır. Başlangıçta meme dokusunu tanımadıkları için her ellerine gelen şeyi farklı lezyon olarak kabul edip korkabiliyor hastalarımız. Ancak birkaç aylık süreçte kişi kendini tanıdıktan sonra bu iş çok daha kolay oluyor.

 

Erken tanı için diğer bileşenler...

Kadınların meme kanserinin farkında olması, kendi kendini meme muayenesi, hekim muayenesi ve tarama mamografisi ancak birlikte olduğunda erken tanı başarılabilir. Kadınların 20 ile 40 yaş arasında 2-3 yılda bir hekim muayenesinden geçmesini öneriyoruz. 40 yaşından sonra ise her yıl hekim muayenesi ve mamografiyi düzenli olarak yaptırılmalılar...

 

Muayene sırasında hem muayene yapılmakta hem de meme kanseri açısından risk belirlenmektedir. Bu durumda riskli hastalarda Ultrasonografi, Magnetik Rezonans ve Genetik Danışmanlık gibi ek tetkikler yapılabilmektedir.

 

Mammografiyle barışın

Mamografi, meme kanseri taramasında altın standart yöntemdir. Günümüzde en gelişmiş ve en çok tercih edilen mamografi cihazı ise dijital tomosentez mamografidir. Bu cihazla çekim sırasında meme dokusu daha az sıkıştırıldığı için meme dokusunda acı ve ağrı hissi daha az olmaktadır. Ayrıca daha az radyasyon dozu kullanılmakta, kesitsel üç boyutlu görüntüleme yapılabilmektedir, çözünürlüğü daha iyi olduğu için tümör boyutları daha doğru değerlendirilmektedir. Bu yönü ile MR çekilemeyen hastalarda alternatif tanı yöntemi olabilmektedir.

 

Unutulmaması gereken en önemli husus şudur: Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır."

 

Oluşturma: 01.01.0001 12:00
Son Güncelleme: 20.09.2024 05:06
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu