SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Hamilelik (gebelik) belirtileri: Hamileliği en erken nasıl anlarız?



Hamilelik (gebelik) belirtileri:  Hamileliği en erken nasıl anlarız?

Hamilelik belirtileri her kadın için farklıdır ve hatta bir hamilelikten diğerine bile farklı olabilir. Belirtiler farklı zamanlarda da başlar: Bazı kadınlar hamile kaldıktan bir veya iki hafta içinde erken hamilelik belirtileri hissederken, diğer kadınlar aylarca hamilelik belirtisi göstermeden yaşayabilir.

Hamilelik belirtileri nelerdir?

Çoğu insan için hamileliğin ilk belirtisi adet gecikmesidir. Ancak adet gecikmesi her zaman hamile olduğunuz anlamına gelmez. Diğer erken gebelik belirtileri şunlardır: 

Adet gecikmesi

Eğer normalde oldukça düzenliyseniz ve adetiniz geciktiyse, bu hamile olduğunuzun ilk ve en belirgin işareti olabilir.

Hassas veya şişmiş göğüsler 

Yaygın erken gebelik belirtilerinden biri, artan hormon seviyeleri nedeniyle hassas, şişmiş göğüslerdir 

Yorgun hissetmek

Gebeliğin ilk haftasından itibaren birçok kadın yorgunluk hissini hamileliğin bir belirtisi olarak gösterir.

Sık idrara çıkma

Hamile kaldıktan kısa bir süre sonra hormonal değişiklikler böbreklerinizdeki kan akış hızını artıran bir olaylar zincirini tetikler. Bu mesanenizin daha hızlı dolmasına neden olur, bu nedenle daha sık idrara çıkmanız gerekir.

Ruh hali değişimleri

Anne adayları sıklıkla duygu-durum değişimleri yaşarlar. Bazıları yüksek ve düşük seviyeler yaşayabilirken, diğerleri mutluluk ve depresyon veya kaygı durumları arasında gidip gelebilir.

Mide bulantısı ve/veya kusma

Sabah bulantısı gebe kalmanın üzerinden iki hafta kadar erken başlayabilir. Bu nedenle fark ettiğiniz ilk gebelik belirtisi olabilir. 

Yiyecek istekleri veya yiyecek tiksintileri

Hamile kadınların can attığı veya kaçınmaya çalıştığı yiyecekler çeşitlilik gösterir ve oldukça düzensizdir.

Yerleşme kanaması veya lekelenme

Hamileyseniz, adet döneminizde bir ara beklersiniz - bu nedenle lekelenme veya vajinal kanama görmek hoş olmayan bir sürpriz olabilir. Ancak nadir değildir: Yaklaşık 4 kadından 1'i ilk trimester sırasında lekelenme veya hafif kanama yaşar. Adetinizin olması gereken zamanda hafif lekelenme fark ederseniz, bu durum yerleşme kanaması olabilir. Bu, döllenmiş yumurtanın rahminizin astarına yerleşmesinden kaynaklanabilir.

Hamilelik belirtileri en erken ne zaman başlar?

Her kadının anneliğe giden kendi yolculuğu vardır, bu nedenle belirtiler ve zamanlamalar değişebilir. Bazı kadınlar gebe kaldıktan bir veya iki hafta sonra hamileliğin ilk erken belirtilerini fark etmeye başlayabilirken, diğerleri gebe kaldıktan dört veya beş hafta sonra belirtileri hissetmeye başlar. Bazı kadınlar adet dönemleri belirgin şekilde gecikene veya hamileliğin daha da ilerleyen zamanlarına kadar belirtileri hissetmeyebilir.

1 haftalık hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Çoğu insanda 1. haftada gebelik belirtileri görülmezken, bazılarında ise ilişkiden sonraki ilk 5-6 gün içinde yorgunluk, memelerde hassasiyet ve hafif kramplar gibi çok erken gebelik belirtileri görülebilir.

Adetten önce hamilelik belirtileri

Bazı kadınlarda adet dönemi gecikmeden önce hamilelik belirtileri görülür. Adetinizin gecikmesi, göğüslerin ağrıması veya hassaslaşması, daha yorgun hissetme ve mide bulantısı (sabah bulantısı) gibi durumlar erken hamileliğin yaygın belirtileridir.

Cinsel ilişkiden kaç gün sonra hamilelik belirtileri ortaya çıkar?

Cinsel ilişkiden sonra gebeliğin oluşması yaklaşık 2 ila 3 hafta arasında sürer. Bazı insanlar hamilelik belirtilerini hamileliğin başlamasından sonraki bir hafta kadar erken bir zamanda, yani döllenmiş bir yumurtanın rahmin duvarına yapıştığı anda fark ederler. Diğer insanlar hamileliklerinin birkaç ayına kadar semptomları fark etmezler.

Gebelik (Hamilelik) nasıl olur?

Döllenme, komplike bir süreçtir. Gebelik oluşumunu etkileyen pek çok etken bulunmaktadır. Düzenli ve korunmasız bir cinsel ilişki başta olmak üzere ilişkinin zamanlaması da önemlidir.

Kadın vücudu her ay adet döneminde kendini gebeliğe hazırlar. Periyodik yumurtlama dönemlerinde yumurtalıklarda bulunan olgunlaşmış yumurta folikülü çatlayarak döllenmeye hazır bir şekilde fallop tüplerine geçer. Bu esnada, aynı yumurta folikülünden östrojen hormonu salgılanır ve bu östrojen, döllenme sonucu meydana gelecek ve embriyonun rahime tutunmasını sağlayacak olan rahim duvarını kalınlaştırır. Fallop tüplerinde döllenmek için bekleyen yumurta sadece 24 saate kadar canlı kalabilir. Fakat, vajinadan geçip fallop tüplerine doğru yol alan spermin kadın vücudunda 72 saate kadar yaşayabildiği bilinmektedir. Bu sebeple, yumurtlama zamanının takip edilmesi gebelik oluşumunda oldukça önemlidir. Nitekim, gebe kalınma ihtimali özellikle bu dönemde düzenli cinsel ilişki yaşanması ile birlikte artış gösterir. Yumurtlama dönemi, genellikle yaklaşık olarak 28 gün süren adet döngüsünün 14. gününe tekabül eder. Bu zamanlama kişinin adet döngüsünün uzunluğuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Adet döneminin yakından takibi yumurtlama döneminin ne zaman olacağının daha kolay anlaşılmasını sağlar.

Gebelik nasıl hesaplanır?

Gebelik, genellikle 2 hafta sonra oluşan gebe kalma tarihi değil, kadının son adet tarihinin ilk gününden itibaren sayılır. Doğmamış bebek rahimde yaklaşık 38 hafta geçirir, ancak ortalama hamilelik süresi veya gebelik süresi 40 hafta olarak sayılır.

Hamilelik kanda ne zaman belli olur?

Genellikle gebelik döllenmeden yaklaşık 6 gün sonra gerçekleşir. HCG seviyeleri hızla yükselir ve her 2 ila 3 günde bir iki katına çıkar. Yumurtlamadan yaklaşık 7-10 gün sonra, evde yapılan bir gebelik testinden erken gebelik tespit edilebilir.

Ev tipi hamilelik testi ne zaman yapılır?

Evde yapılan gebelik testlerini yapmak için adet döneminizi kaçırdığınız ilk günü beklerseniz sonuçlar daha doğru olacaktır. Ayrıca idrarınızın daha yoğun olduğu sabahın erken saatlerinde testi yaparsanız, sonuçlar daha doğru olabilir.

Evde gebelik testi yapmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
•    Sabah ilk idrarınızı kullanın. Bu, HCG seviyelerinizin en yoğun olduğu ve kolayca tespit edildiği zamandır.
•    Testi yapmadan önce çok fazla sıvı içmeyin. Bu HCG seviyenizi seyreltebilir.
•    Testinizin son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olun.
•    Testin talimatlarını okuyun ve tam olarak uygulayın.

Gebelik testleri gebeliği doğrulamaya yeterli mi?

Gebelik testleri, adetiniz geciktikten sonra yapıldığında en doğru sonuçları verir. Gebelik testi, son kullanma tarihi geçmişse veya doğru şekilde kullanılmamışsa daha az doğru sonuç verecektir.  Gebelik testinin son kullanma tarihini kontrol ederek satın alınmalıdır. Ayrıca testin içinden çıkan talimatlar uygulanmalıdır.

Gebelikte bebek ultrasonda ne zaman görünür?

Hamileliğin altıncı haftası kadar erken bir zamanda ultrasonda bir embriyoyu tespit edebilir. Embriyo, hamileliğin sekizinci haftasında fetüse dönüşür.

Hamileliğin ilk haftasında kanama olur mu?

Hamileliğin erken döneminde "lekelenme" adı verilen zararsız hafif kanamalar yaşayabilirsiniz. Bu, gelişmekte olan embriyonun kendisini rahminizin duvarına yerleştirdiğinin göstergesidir

Doğum kontrol hapı kullanıyorsam hamile kalabilir miyim? 

Doğum kontrolünüzün ne kadar işe yaradığı, kullandığınız yönteme ve onu doğru kullanıp kullanmadığınıza bağlıdır.


 

Kadın Hastalıkları ve Doğum
Oluşturma: 15.11.2024 07:59
Son Güncelleme: 20.12.2024 12:34
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle