SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz?



Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz?

Ramazan orucunun vücut ağırlığı, kan basıncı, glikoz seviyeleri ve lipitler gibi metabolik sendromun bileşenleri üzerinde yararlı etkilere sahip olabileceği sonucuna varmıştır. Ancak iftar ve sahur arasında geçen zamanda dengeli ve yeterli beslenmek çok önemlidir.

Ramazan ayında oruç tutmak fiziksel olduğu kadar zihinsel bir egzersizdir. Sahur ve iftarda doğru yiyecekleri yemek, aktif, susuz kalmamanıza ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.

Uzun bir oruç gününden sonra kendinize bir şeyler ikram etmek istemeniz normaldir, ancak yağlı ve şekerli yiyecek ve içecekleri sınırlı miktarda tüketmek önemlidir. Vücudun gereksinimlerinin karşılandığından emin olmak için dengeli bir öğün gereklidir.

İftarda nasıl beslenmeliyiz?

İlk orucu bozduğunuzda bol sıvı, düşük yağlı, sıvı açısından zengin yiyecekler ve enerji için bazı doğal şekerler içeren yiyecekler (hurma gibi) tercih edebilirsiniz.  Orucu kolay sindirilebilen yiyeceklerle açmak iyi ve sağlıklı bir seçenektir. Ramazan ayında, insanlar uzun saatler süren oruçtan sonra çok fazla yemeği çok hızlı bir şekilde yeme eğilimindedir. İftarda çabuk ve çok fazla yemek yemek, iftardan yaklaşık 30 dakika sonra kendinizi çok yorgun ve şişkin hissetmenize neden olur. Orucunuzu çorba, su, ayran gibi sıvı gıdalar açmalısınız. Ardından ana yemeği 10 veya 15 dakika sonra yiyebilirsiniz. Bu, size tokluk hissi vererek aşırı yiyecek alımını önleyecek ve bu da sindirim sisteminize yardımcı olacaktır.

Ana yemek için ızgara, haşlanmış veya buharda pişirilmiş et, tavuk veya sebze yemekleri iyi seçeneklerdir. Yemeğinizi iyice çiğneyerek ve iftardan bir veya iki saat sonra yürüyüşe çıkarak sindirim ve kardiyovasküler sistemlerinize yardımcı olabilirsiniz.

Ramazanda neler yenir?

Ramazan ayında uzun süre tokluk hissi sağlamak için yüksek lifli yemekler, elektrolit depolarını korumak için meyve ve sebzeler ve hidrasyonu korumak için bol miktarda sıvı tüketmek önemlidir. Bu süreçte kızarmış yiyecekler ve şekerli tatlılar kısıtlanmalıdır.

Ramazan boyunca yemek yenilen saatlerin kısıtlı olması nedeniyle vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve diğer gıdaların yeterli olduğundan emin olmak için aşağıdaki besinleri tüketmeye özen gösterebilirsiniz;

Tam tahıllar

Taze meyve ve sebzeler

Protein kaynakları

Sağlıklı yağ kaynakları

Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenme nasıl olmalı?

Yemek veya içecek tüketilmeyen oruç saatlerinde, vücut gece boyunca tüketilen yiyeceklerden gelen tüm kaloriler tükendiğinde enerji sağlamak için karbonhidrat depolarını (karaciğer ve kaslarda depolanır) ve yağını kullanır. Ramazan ayını sağlıklı ve dengeli beslenerek geçirmek için aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz;

Porsiyon büyüklüğü

Orucu bozarken yavaş yemek yemeyi ve bol sıvı ve düşük yağlı, sıvı açısından zengin yiyeceklerle başlamayı deneyebilirsiniz. Küçük porsiyonlar midenizi ve genel sağlık durumunuzu daha iyi hissettirecektir.

Susuzluk

Vücut suyu depolayamaz ve bu nedenle böbrekler idrarla kaybedilen miktarı azaltarak mümkün olduğunca fazla suyu korur. Bu nedenle yeteri kadar su içtiğinizden emin olun.

Tuzlu yiyeceklerden kaçının

Tuz susuzluğu tetikler ve bu nedenle çok fazla tuzlu yiyecek tüketmekten kaçınmak iyi bir fikirdir.

Besin çeşitliliği

Tam tahıllar, sebzeler, meyveler, yağsız protein, sağlıklı yağlar gibi besinler iftarda tüketilmeye özen gösterilmelidir. Bunların hepsi uzun bir oruç gününden sonra vücudunuza ihtiyaç duyduğu tüm besinleri vermek için önemlidir.

Oruçta beslenme nasıl olmalı?

Yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve gün içinde sıvı eksikliği bazı kişilerde kabızlık, şişkinlik ve benzeri mide sorunlarına neden olabilir. Yiyip içebildiğinizde, bol miktarda yüksek lifli tahıllar, kepek, meyve ve sebzeler, fasulye, mercimek, kuru meyve ve kuruyemişler tüketmek ve bol miktarda sıvı almak, iftardan sonra yürüyüşe çıkmak gibi hafif fiziksel aktiviteler yapmak rahatsızlığınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 13.03.2025 16:17
Son Güncelleme: 13.03.2025 16:18
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Mide spazmı nedir? Mide spazmı neden olur? Kimyon çayının faydaları neler? Kimyon çayı kilo verdirir mi? Pire ısırığı nasıl geçer? Pire ısırığının belirtileri nelerdir? Yüzmenin faydaları neler? Yüzme hangi hastalıklara iyi gelir? Üriner sistem nedir? Üriner sistem bozukluğu nedir? Menisküs yırtığı nasıl anlaşılır? Menisküs yırtığı nasıl tedavi edilir? Kekik çayının faydaları nelerdir? Kekik çayı mantara iyi gelir mi? Kırmızı ben neden olur? Kırmızı et beni tehlikeli midir? Vaskülit nedir? Vaskülitin (damar iltihabı) belirtileri nelerdir? Ahududunun faydaları nelerdir? Ahududunun kalorisi ve besin değeri Diş sıkma (bruksizm) nedir? İstemsiz diş sıkma nasıl geçer? Papatya çayı ne iyi gelir? Papatya çayı hangi hastalıklarda etkilidir? Askorbik asit (C vitamini) nedir? Askorbik asitin faydaları nelerdir? Kafein nedir? Kafeinin faydaları nelerdir? Mercanköşk nedir? Mercan köşkün faydaları neler? Pazının faydaları nelerdir? Pazının besin değerleri Kuyruk sokumu kayması nasıl geçer? Kuyruk sokumu kayması neden olur? Ağız kuruluğu nedir? Ağız kuruluğu neden olur? Palyatif tedavi nedir? Palyatif bakıma nasıl karar verilir? Patatesin faydaları nelerdir? Patatesin besin değeri ve kalorisi VDRL testi nedir? VDRL testi neden yapılır? Nargilenin zararları nelerdir? Nargile bağımlılık yapar mı? Karalahananın faydaları nelerdir? Karalahananın yan etkileri neler? Beyaz sirkenin saça ve cilde faydaları neler? Beyaz sirke neden yapılır? Salya akması nasıl geçer? Yetişkinlerde ve çocuklarda salya akmasının sebebi nedir? Anne sütü alerjisi nedir? Anne sütü alerjisi nasıl geçer? Kilo aldıran yiyecekler nelerdir? İştah açıcı yiyecekler nelerdir? 11 haftalık gebelik kaç aylık olur? 11 haftalık gebelikte bebek gelişimi nasıl olur? Palamutun faydaları neler? Palamutta hangi vitaminler var? Hamilelik belirtileri: Gebelikte ilk belirtiler ne zaman başlar? Tümünü Görüntüle