SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz?



Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz?

Ramazan orucunun vücut ağırlığı, kan basıncı, glikoz seviyeleri ve lipitler gibi metabolik sendromun bileşenleri üzerinde yararlı etkilere sahip olabileceği sonucuna varmıştır. Ancak iftar ve sahur arasında geçen zamanda dengeli ve yeterli beslenmek çok önemlidir.

Ramazan ayında oruç tutmak fiziksel olduğu kadar zihinsel bir egzersizdir. Sahur ve iftarda doğru yiyecekleri yemek, aktif, susuz kalmamanıza ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.

Uzun bir oruç gününden sonra kendinize bir şeyler ikram etmek istemeniz normaldir, ancak yağlı ve şekerli yiyecek ve içecekleri sınırlı miktarda tüketmek önemlidir. Vücudun gereksinimlerinin karşılandığından emin olmak için dengeli bir öğün gereklidir.

İftarda nasıl beslenmeliyiz?

İlk orucu bozduğunuzda bol sıvı, düşük yağlı, sıvı açısından zengin yiyecekler ve enerji için bazı doğal şekerler içeren yiyecekler (hurma gibi) tercih edebilirsiniz.  Orucu kolay sindirilebilen yiyeceklerle açmak iyi ve sağlıklı bir seçenektir. Ramazan ayında, insanlar uzun saatler süren oruçtan sonra çok fazla yemeği çok hızlı bir şekilde yeme eğilimindedir. İftarda çabuk ve çok fazla yemek yemek, iftardan yaklaşık 30 dakika sonra kendinizi çok yorgun ve şişkin hissetmenize neden olur. Orucunuzu çorba, su, ayran gibi sıvı gıdalar açmalısınız. Ardından ana yemeği 10 veya 15 dakika sonra yiyebilirsiniz. Bu, size tokluk hissi vererek aşırı yiyecek alımını önleyecek ve bu da sindirim sisteminize yardımcı olacaktır.

Ana yemek için ızgara, haşlanmış veya buharda pişirilmiş et, tavuk veya sebze yemekleri iyi seçeneklerdir. Yemeğinizi iyice çiğneyerek ve iftardan bir veya iki saat sonra yürüyüşe çıkarak sindirim ve kardiyovasküler sistemlerinize yardımcı olabilirsiniz.

Ramazanda neler yenir?

Ramazan ayında uzun süre tokluk hissi sağlamak için yüksek lifli yemekler, elektrolit depolarını korumak için meyve ve sebzeler ve hidrasyonu korumak için bol miktarda sıvı tüketmek önemlidir. Bu süreçte kızarmış yiyecekler ve şekerli tatlılar kısıtlanmalıdır.

Ramazan boyunca yemek yenilen saatlerin kısıtlı olması nedeniyle vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve diğer gıdaların yeterli olduğundan emin olmak için aşağıdaki besinleri tüketmeye özen gösterebilirsiniz;

Tam tahıllar

Taze meyve ve sebzeler

Protein kaynakları

Sağlıklı yağ kaynakları

Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenme nasıl olmalı?

Yemek veya içecek tüketilmeyen oruç saatlerinde, vücut gece boyunca tüketilen yiyeceklerden gelen tüm kaloriler tükendiğinde enerji sağlamak için karbonhidrat depolarını (karaciğer ve kaslarda depolanır) ve yağını kullanır. Ramazan ayını sağlıklı ve dengeli beslenerek geçirmek için aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz;

Porsiyon büyüklüğü

Orucu bozarken yavaş yemek yemeyi ve bol sıvı ve düşük yağlı, sıvı açısından zengin yiyeceklerle başlamayı deneyebilirsiniz. Küçük porsiyonlar midenizi ve genel sağlık durumunuzu daha iyi hissettirecektir.

Susuzluk

Vücut suyu depolayamaz ve bu nedenle böbrekler idrarla kaybedilen miktarı azaltarak mümkün olduğunca fazla suyu korur. Bu nedenle yeteri kadar su içtiğinizden emin olun.

Tuzlu yiyeceklerden kaçının

Tuz susuzluğu tetikler ve bu nedenle çok fazla tuzlu yiyecek tüketmekten kaçınmak iyi bir fikirdir.

Besin çeşitliliği

Tam tahıllar, sebzeler, meyveler, yağsız protein, sağlıklı yağlar gibi besinler iftarda tüketilmeye özen gösterilmelidir. Bunların hepsi uzun bir oruç gününden sonra vücudunuza ihtiyaç duyduğu tüm besinleri vermek için önemlidir.

Oruçta beslenme nasıl olmalı?

Yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve gün içinde sıvı eksikliği bazı kişilerde kabızlık, şişkinlik ve benzeri mide sorunlarına neden olabilir. Yiyip içebildiğinizde, bol miktarda yüksek lifli tahıllar, kepek, meyve ve sebzeler, fasulye, mercimek, kuru meyve ve kuruyemişler tüketmek ve bol miktarda sıvı almak, iftardan sonra yürüyüşe çıkmak gibi hafif fiziksel aktiviteler yapmak rahatsızlığınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 13.03.2025 16:17
Son Güncelleme: 13.03.2025 16:18
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Akromegali nedir? Akromegali neden olur? Akran zorbalığı nedir? Akran zorbalığına uğrayan kişi ne yapmalı? Ani öfke patlaması neden olur? Öfke kontrolü için ne yapmalı? Topuk kanı neden alınır? Topuk kanı verilmezse ne olur? Tendinit ne demektir? Tendinit neden olur? Psikoloji cinselliği etkiler mi? Cinsel hayatın psikolojik etkileri nelerdir? Parapleji neden olur? Parapleji belirtileri neler? Pemfigus hastalığı nedir? Pemfigus hastalığı neden olur? Sinirsel ağrılar neden olur? Sinirsel ağrılar nasıl geçer? Kan tükürmenin nedenleri nelerdir? Kan tükürmek tehlikeli mi? Gözler siyah olur mu? İnsanlar göz rengini değiştirebilir mi? Cinsel isteksizlik olduğu nasıl anlaşılır? Cinsel isteği artırmak için ne yapmalı? Rahimdeki anormal kanama neden olur? Rahimdeki kanama neye işarettir? Göğüs ucu yarası neden olur? Göğüs ucu yarası nasıl geçer? Haşlanmış mısırın faydaları neler? Mısır hangi hastalıklara iyi gelir? Çiriş otu nelere iyi gelir? Çiriş otu hamilelikte kullanılır mı? Çocuklarda B12 değeri kaç olmalı? Çocuğa B12 vitamini verilir mi? Mideye iyi gelen bitkiler neler? En iyi doğal mide koruyucu nedir? Koyun yoğurdunun faydaları neler? Koyun yoğurdunun kalorisi ne kadar? Dil felci neden olur? Dil felci belirtileri neler? Artikülasyon ne anlama gelir? Artikülasyon bozukluğu nasıl düzelir? Prostat iltihabı neden olur? Prostat iltihabının belirtileri nelerdir? Nörofibromatozis nedir? Nörofibromatozis belirtileri nelerdir? Uyurgezerlik nedir? Uyurgezerlik neyin belirtisidir? Karaciğer yetmezliği neden olur? Karaciğer yetmezliğine ne iyi gelir? Kalp yetmezliği nedir? Kalp yetmezliği neden olur? Hava yutmak (Aerofaji) nedir? Hava yutmanın belirtileri nelerdir? Hipotiroid nedir? Hipotiroidin belirtileri neler? Stockholm sendromu nedir? Stockholm sendromu nasıl tedavi edilir? Patlamış mısır sağlıklı mı? Patlamış mısırın zararları neler? Tümünü Görüntüle