KURUMSAL HABERLER


+A A-

Şehir stresi cinsel işlev bozukluğuna neden olabilir



Şehir stresi cinsel işlev bozukluğuna neden olabilir


Cinsel İşlev Bozukluğu nedir?

Cinsel işlev bozukluklarının, yetişme koşullarından yaşanan psikolojik travmalara kadar geniş bir yelpazede değerlendirildiğini belirten Uzm. Dr. Kılıç.o. Kafalı bu konuda şunları söyledi: “Cinsel işlev bozukluklarının nedeni bedensel (organik) olabileceği gibi, psikolojik de olabilir. Bazen de bedensel hastalıklar veya bazı ilaçların (astım, tansiyon ve mide sorunlarında kullanılan ilaçlar gibi) kullanımı sonrasında ortaya çıkan cinsel işlev bozuklukları, stresle tetiklenen psikolojik sorunların eklenmesiyle daha da karmaşık bir hal alabilir. Doğuştan getirilen özellikler, yetişme koşulları, ailenin tutumu ve cinselliğe bakışı, eğitim, yaşanan psikolojik travmalar ve stres sağlıklı cinselliği etkiler. Ayrıca cinsellikle ilgili eksik ve yanlış bilgiler, abartılı beklentiler, eşler arasındaki iletişim sorunları da cinsel işlev bozukluklarına zemin hazırlar.”

“Her üç kişiden birinde cinsel sorun görülüyor”

Uzm. Dr. Kılıç.o. Kafalı, psikiyatri branşında en çok başvurulan cinsel sorunlardan da bahsetti: “Sanıldığının aksine cinsel sorunlar oldukça sıktır. Yapılan çalışmalar her üç kişiden birinin yaşamları boyunca cinsel işlev bozukluğu tanı kriterlerini karşılayan bir durumla karşılaştığını göstermektedir.

Toplumumuzda psikiyatri polikliniklerine başvuru nedeni olarak en sık görülen cinsel bozukluklar; sertleşme sorunları, erken boşalma, orgazm bozuklukları ve vajinismustur. (vajina kaslarının kasılması sonucu cinsel birleşmenin gerçekleşememesi).

Ekonomik sorunlar, bir yakının hastalığı veya yas süreci gibi kişide sıkıntı ve üzüntü yaratan olaylar ya da hayati önemi olan sorunlar cinsel isteği azaltabilirler.”

“Şehir stresi cinsel işlev bozukluğunu tetikliyor”

Büyük şehirlerde yaşamanın getirdiği stresin cinsel işlev bozukluğuna neden olabileceğini belirten Uzm. Dr. Kılıç.o. Kafalı, “Kentsel hayatın bir parçası olabilen kronik stres de cinselliğinizi etkiliyor olabilir. Akut stres kolayca fark edilebilirken,  kronik stres sinsice yerleşmiş olabilir. Böyle durumlarda salgılanan stres hormonları birçok organ sistemini etkiler, çeşitli bedensel ve cinsel işlev bozukluğunu da içeren ruhsal bozukluklara neden olurlar.

Kronik stres depresyon ve anksiyete bozuklukları gibi birçok psikiyatrik bozukluğa yol açabilir. Fakat sadece cinselliğinizi de etkilemiş olabilir. Peki, kronik stresin yol açtığı cinsel işlev bozukluğunu nasıl ayırt edebiliriz? Kronik stres göstergeleri olan bazı belirtiler cinsel işlev bozukluğunuzdan önce veya benzer zamanlarda başladıysa bunları dikkatte almalısınız.” dedi.

Kronik stres altında olduğunuzu nasıl fark edebilirsiniz?

Çözülemeyen stres durumlarında bir uzmana başvurulması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Kılıç.o.Kafalı, stresi fark etme ve çözüm bulma konusunda da önerilerde bulundu:

“Bir süredir devam eden ancak dikkatinizi verdiğinizde ancak sonradan fark edebildiğiniz belirtileri gözleyin. Bunlar:

    • İletişim kurmada isteksizlik
    • Sosyal ortamlardan kaçınma (sanal sosyal ortamlar dâhil)
    • Uyku ve yemek alışkanlığında değişiklik
    • Motivasyonda düşme
    • Konsantrasyon bozukluğu
    • Çabuk öfkelenme ve ya tahammülsüzlük
    • Şiddetli olmayan baş ağrısı
    • Bedensel gerginlik hissi ve
    • Artmış sigara ve alkol tüketimi gibi belirtilerinden bir veya birkaçı birlikte olabilir.

Herkes için kronik stres kaynakları farklıdır. Her bozuklukta olduğu gibi öncelikle yapılabiliyorsa nedenin tespit edilerek ortadan kaldırılması önemlidir. Nedeni kısa vadede ortadan kaldıramıyorsanız sorunlarınıza farklı bakış açılarından bakmayı deneyin. Bu sorunları eşiniz veya yakın arkadaşlarınızla paylaşın. Neye ihtiyacınız olduğunu anlayın ve ihtiyaçlarınızın karşılanması için küçük adımlar atın. Hobilerinize ve yakınlarınıza zaman ayırın. Ayrıca mümkünse açık havada ve düzenli olarak yapılan egzersiz de size iyi gelebilir. Uyku ve yemek düzenini yeniden sağlamaya çalışın. Ayrıca nefes ve gevşeme egzersizleri sizi rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Bütün bunlara rağmen stresle mücadelede zorlanıyorsanız ve cinsel işlev bozukluğunuz devam ediyorsa bir uzmana başvurmaktan kaçınmayın.”

Oluşturma: 22.02.2021 12:00
Son Güncelleme: 22.02.2021 10:12
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu