KURUMSAL HABERLER


+A A-

Solunum Güçlüğü Kalp Yetmezliğinin Belirtisi Olabilir



Solunum Güçlüğü Kalp Yetmezliğinin Belirtisi Olabilir

 Solunum Güçlüğü Her Zaman Akciğer Hastalıklarına Bağlı Ortaya Çıkmaz

Uzm. Dr. Naser Can, solunum güçlüğünün sadece akciğer hastalıklarında değil, kalp yetmezliği durumunda da ortaya çıkabildiğini belirtti. Uzm. Dr. Naser Can konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Özellikle 65 yaş üzeri hastalarda hastaneye yatışın en önemli sebebi kalp yetmezliğidir. Bu yüzden kalp yetmezliğinin daha erken yaşlarda teşhis edilmesi hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Nefes darlığı şikayeti de kalp yetmezliği olan hastalarda sık görülen semptomlardan birisidir. Genellikle hastalar nefes darlığının akciğer hastalığına bağlı olarak geliştiğini düşünseler de kalp kaynaklı da oluşabilmektedir. Özellikle zaman içerisinde artarak devam eden nefes darlığı durumunda kalp ile ilgili bir sorun olabileceği akla gelmelidir.” Uzm. Dr. Naser Can, solunum güçlüğü çekilmesinin nedeninin kalp yetmezliğine bağlı olabileceğini ifade ett: “Pandemi sürecinde nefes darlığı çeken hastalar, uzun süren nefes darlığı olması durumunda bile şüphe sebebi ile COVID-19 testi yaptırmaya gidebiliyorlar.” diyen Uzm. Dr. Naser Can, test sonucunun negatif çıkması durumunda özellikle yaşlı veya risk grubunda olan kişilerin kalp yetmezliği açısından kontrole gitmelerini önerdi.

Kalp Yetmezliğinde Solunum Güçlüğü Neden Görülür?

“Kalp, akciğer ile ilişkisi çok fazla olan bir organdır.” diyen Uzm. Dr. Naser Can, kalp yetmezliğinde akciğer fonksiyonlarında azalma oluştuğunu ve bunun sonucunda da havayolunda direncin arttığını belirtti. Kalp yetmezliğinde akciğerlerdeki kapiller basınç etkilenmekte bu da nefes alış verişi ve oksijenin kana geçişinde olumsuz etkilere yol açmaktadır. “Kalpten çıkan kan miktarının etkilendiği kalp yetmezliğinde karbondioksit miktarında artış oluşmaktadır.” şeklinde konuşan Uzm. Dr. Naser Can, buna bağlı olarak solunum sistemindeki kasların etkilendiğini ve sonucunda hastalarda solunum güçlüğü görüldüğünü ifade etti. Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Naser Can şunları belirtti: “Kalp yetmezliğinde kalbin pompaladığı kanın azalması sonucu nefes alış verişine yardımcı olan kaslar da etkilenmektedir. Bu kaslara yeteri miktarda kan gitmemesi ve akciğer damarlarından dönen kanda yeteri oksijenin olmaması sonucu kaslar görevini yerine getirememektedir. Bunun sonucunda solunum güçlüğü ya da nefes darlığı dediğimiz durum oluşmaktadır.”

Kalp Yetmezliği Kimlerde Görülür?

Kalp yetmezliği her insanda görülebilmektedir, ancak kalp yetmezliğine yatkınlığı artıran bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Bu risk faktörlerini Uzm. Dr. Naser Can şu şekilde açıkladı: Daha önce kalp krizi geçiren, stent takılan hastalarda kalpte oluşan hasarlara bağlı olarak kalp yetmezliği riski de yükselmektedir. Atriyal fibrilasyon gibi kalpte ritim bozukluğuna sebep olan hastalıklar kalp yetmezliği için risk oluşturmaktadır. Hipertansiyon sonucu kan basıncında oluşan değişiklikler de kalp yetmezliğinin oluşmasına neden olabilmektedir. Kalp kapak hastalıkları, kalp kapaklarında darlık veya kaçak görülmesi durumunda kalp yetmezliği oluşabilmektedir. Grip, soğuk algınlığı, nezle gibi enfeksiyonlar kalp kasını zorlayarak kalp yetmezliğine neden olabilmektedir. Aşırı alkol tüketimi veya madde kullanımına bağlı olarak kalp yetmezliği riski de artış göstermektedir. Özellikle gençlerde görülen kalp yetmezliği genetik veya doğuştan oluşan kalp hastalıklarına bağlı olabilmektedir. Uzm. Dr. Naser Can, bu risk faktörlerinin olması ve solunum güçlüğü, yorgunluk, egzersiz intoleransı gibi kalp yetmezliği belirtilerinin görülmesi durumunda mutlaka bir kardiyoloji hekimine danışılması gerektiğini belirtti.

Oluşturma: 19.01.2022 12:00
Son Güncelleme: 19.01.2022 02:24
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu