KURUMSAL HABERLER


+A A-

Dinmeyen ve Farklı Baş Ağrısı Beyin Tümörü Belirtisi Olabilir!



Dinmeyen ve Farklı Baş Ağrısı Beyin Tümörü Belirtisi Olabilir!

Hastalığın tipi ve belirtileri kadar tedavisi de kişiden kişiye değişiyor. Baş ağrısı beyin tümörünün en büyük belirtisi olarak öne çıkıyor. Bazen migrenle karıştırılabilen beyin tümörleri hayati tehlikeye neden olabiliyor. Bu nedenle erken teşhis edilmesi gerekiyor. Medicana Sağlık Grubu Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanlarından Op. Dr. Levent Aydın, beyin tümörleri hakkında bilgi verdi.

Beyin tümörünün belirtilerinin beynin etkilenen kısmına bağlı olarak değiştiğine değinen Medicana International İstanbul Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Levent Aydın, şöyle devam etti:

“Beyin tümörleri çok farklı belirtiler oluşturabilir. Bunlardan biri de baş ağrısıdır. Bazen ağrılar migren ağrısı gibi çok şiddetli olabilir. Şiddetli baş ağrısı bu anlamda korkutucu hale gelebilir. Hekimler genelde ağrının tipini sorgular. Dinmeyen, şiddetli ağrılar sürekli tekrarlıyorsa beyin tümörü noktasında da irdelemek gerekebilir. Her baş ağrısının da beyin tümörü olmadığını bilmek gerekir. Hissedilen ağrı her zaman olan ağrıdan farklıysa veya şiddeti daha da artıyorsa hekime görünmek gerekmektedir.

Beyin Tümörü Belirtileri Göz ve Farklı Organlarda Görülebilir

Tümörün oluşum yerine göre de belirtiler değişmektedir. Örneğin beynin ön kısmında yerleşen tümörlerde kişilik değişiklikleri görülür. Tümör görme sinirine bası yapıyorsa görme problemi ortaya çıkar. Üst-orta kısımda olan tümörlerde kol ve bacaklarda güçsüzlük oluşabilir. Hipofiz adenomu olduğunda en belirgin belirti büyüme hormonunu da harekete geçirdiği için ellerde, burunda, kulaklarda anormal büyümeler görülür. Tümör, hayati noktalara bası yaparsa beyin dokusunu bozar, beyin sıvısının akışını engeller bu da hidrosefaliye sebep olabilir. Ne olursa olsun tümör mutlaka teşhis edilip, tedavi yoluna gidilmelidir.

Aile Öyküsü Önemli

Beyin tümörü teşhisinde MR, PET CT gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılmaktadır. Bu görüntüleme yöntemleriyle tümörün iyi ya da kötü huylu olduğu tespit edilir. Daha sonra da patolojik incelemelerle tümörün cinsi net olarak isimlendirilebilir. Ancak beyin tümörü riski yaşın ilerlemesiyle artar. Aile öyküsü de beyin tümöründe önemlidir. Ayrıca kimyasallar ve radyasyon maruziyeti de risk faktörleri arasında sayılabilir. Beyin tümörünün bazısı beynin kendi dokusundan kaynaklanır bazısı da başka yerden sıçrama nedeniyle olur. Kötü ve iyi huylu olarak ikiye ayrılan tümörlerden kötü huylu olanların alınsa bile nüksetme riski vardır. İyi huylu olanlar, başarılı cerrahi uygulanmış ve tümörün tamamı çıkarılmış ise genellikle nüksetmez, hastalar ömür boyu sağlıklı bir hayat sürdürür.

Beyin Tümöründe Ameliyat Tekniği Değişken Olabilir

Beyin tümörü tedavisi ameliyatı içerir. Beyin tümörü ameliyatı içinde amaç sağlıklı beyin dokusuna zarar vermeden tümörün tamamını ya da büyük kısmını çıkarmaktır. Tedavinin başından sonuna kadar ekstra hassasiyet önemlidir. Bel fıtığı prosedürlerinde her hastada aynı yöntemler uygulanabilirken tümör tedavisinde tümörün nerede olduğuna göre uygulanan cerrahi teknik değişir. Tedavi, tümörün nerede olduğu ve türüne göre değişmektedir. Cerrahi sonrasında bazı hastaların kemoterapi ve radyoterapi görmesi uygun bulunabilir.

Levent Aydın
Profili Gör
Oluşturma: 30.11.2023 12:00
Son Güncelleme: 30.11.2023 01:06
Oluşturan: Levent Aydın