Medicana Sağlık Grubu Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Kutlu, liposuction hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı. Estetik alanında en çok uygulanan işlemler arasında yer alan liposuction hakkında pek çok doğru bilinen yanlış bilgi bulunuyor. Halk arasında pek çok kişi tarafından liposuctionun kilo verdiren bir yöntem olarak bilindiğine dikkat çeken Medicana International İstanbul Hastanesi Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Kutlu, “Liposuction belli bölgelerinde diyet yapmalarına rağmen yağlanma olan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Normal kilolu insanlarda da belli bölgelerde yağlanma olabildiği için sadece kilolu insanlara uygulanan bir yöntem olarak görülmemesi gerekmektedir. Liposuction sayesinde bu tür bölgesel yağlanmalardan kurtularak vücut bölgelerinin uyumlu bir hal alması için fazlalıkların alınmasını hedeflenmektedir. Liposuction yöntemi hakkında unutulmaması gereken ve en çok yanlış bilinen konuların başında liposuction kilo verme yöntemi olarak görülmesi olmaktadır. Zayıflama için liposuction yöntemi kullanılmaması gerekmektedir” dedi.
Genel Anesteziyle Uygulanıyor
Üç çeşit yöntemle liposuction yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Necmettin Kutlu, “Bu yöntemleri kuru, ıslak ve şişirme olarak sıralamak mümkündür. Son dönemlerde en sık kullanılan yöntem şişirme yöntemidir. Yöntem genel anestezi altında yapılabilir. Uygulama yapılacak alana uyuşma yapması için alınması planlanan yağ miktarının 2-3 katı fazlasında serum yüklemesi yapılmaktadır. Şişirme yönteminde en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında gereğinden fazla uygulama yapılmaması gerektiği konusudur. Çünkü şişirme yöntemi ile yapılan emilme sırasında alınması istenen yağ dokusunun etrafındaki alanlardaki yağ dokularında da parçalanma yaptığı için fazla alınması sonunda çökmeler oluşabilmektedir” şeklinde konuştu.
Bir Hafta Sonra Spora Başlanabilir, Sıvı Almak İhmal Edilmemeli
Genel olarak 48 saat içinde uygulama yapılan bölge ve etrafında ödemlerin oluşmasının normal bir durum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kutlu, “Liposuction kanüllerinin giriş yapıldığı yerde 24 saat süre içinde sıvı sızıntıları oluşabilmektedir. İçeride bulunan fazla serumlar bu süre içinde dışarıya akarak çıkmaktadır. Operasyon sonrasında ilk 48 saat halsizlik ve yorgunluk hissi oluşabilmektedir. Bu tür şikayetlerin azalması için bol miktarda sıvı alınması tavsiye edilmektedir. Genelde hastanın sağlık durumuna göre engel oluşturacak bir durum olmadığında günlük 1,5-2 litre tuz-şeker karışımlı su içilmesi tavsiye edilmektedir. Liposuction uygulamasından sonra 4-5 gün fazla bir değişiklik beklenmemesi gerekmektedir. Çünkü operasyon şişliği olacağından dolayı uygulamanın etkisi ortaya çıkamamaktadır. Bazı durumlarda vücuda verilen serumun etkisi ile hastanın operasyon öncesindeki kilodan fazla kilo olma durumu oluşabilmektedir. Ancak bu etkiler geçicidir. Genelde 3 gün sonunda hastanın uygun korse ile günlük dolaşımları sağlanabilmektedir. Korse kullanımı sıkıcı gelse de 6-7 gün kullanılması tavsiye edilmektedir. Liposuction uygulamasından 7-8 gün sonra spor aktivitelerine başlanabildiği gibi uygun hareketlerin artısı da bulunmaktadır” dedi.
Beslenmeye ve Egzersiz Dikkat Edilmezse Yeniden Yağlanma Oluşabilir
Liposuction sonrası en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında solaryum ve güneş ışığından uzak durulması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kutlu, “Özellikle uygulamadan sonra 6-7 hafta solaryuma girilmemesi ve güneş altında fazla kalınmaması gerekmektedir. En çok merak edilen konuların başında uygulaması sonrası yağlanma konusu gelmektedir. Vücutta bulunan yağ hücreleri ergenlik çağından sonra gelişimi düşerek sabit bir duruma gelmektedir. Yağlanma durumu aslında erişkin insanlarda yeni yağ hücresinin oluşması ile değil aksine var olan yağ hücrelerinin gelişmesinden dolayı oluşmaktadır. Liposuction işleminden sonra bölgedeki yağ dokuları alınmasından dolayı tekrar oluşum olmamaktadır. Fakat ameliyat sonrası beslenme ve fiziksel aktivitelerin çok önemli bir unsur oluşturmaktadır. Bazı durumlarda bu tür unsurlara dikkat edilmemesi durumunda bölgede tekrar yağlanma oluşabilmektedir. Liposuction uygulaması yağ dokularının 18 yaşından önce tam oluşmadığından dolayı işlemlerin 18 yaşından sonra yapılmalıdır” diye görüş verdi.