Domuz gribi, influenza A virüsleriyle oluşan bir hastalıktır. Influenza A virüsleri insandan başka domuzlarda, atlarda, ördeklerde, hindilerde hatta balinada hastalık yaptığı bulunmuş göçmen kuşların bu influenza virüslerini bütün dünyaya yaydığı gösterilmiştir. Hayvanlardan insana bu virüsün geçebileceği önce domuzda gösterilmiş; daha sonra kuşlardan da insana influenza A virüslerinin bulaşabildiği ( kuş gribi ) anlaşılmıştır.
Nasıl Bulaşır?
Influenza A virüsleri insandan insana burun boğaz salgıları ile solunum yolundan bulaşmaktadır. Ayrıca infeksiyona yakalanmış olanların öksürük hapşırık gibi reflekslerle çıkardıkları salgıların bulaştığı havlu ve eşyalara temasla da bulaşma olabilir. Tokalaşma öpüşme vb. yakın temas ile de bulaşma olabilir. Hastalığın kuluçka süresi 5-7 gündür.(mikrobun alınmasından hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına kadar geçen süre.)
Belirtileri nelerdir?
Başka bir nedenle açıklanamayan 38 dereceyi geçen ateş ( genellikle ani başlar ), yaygın vücut ağrısı, baş ve boğaz ağrısı, öksürük, hapşırık ve solunum güçlüğü gibi belirtiler görülür.
Riskli temas nedir?
Son 7 gün içinde domuz gribine yakalanmış bir kişi ile yakın temas veya son 7 gün içinde insandan insana bulaşmanın tespit edildiği bir ülkede bulunmak riskli temas sayılır. Riskli temasın yanı sıra yukarda bahsedilen hastalık belirtilerini taşıyan insanlar olası vaka kabul edilir bunlardan uygun numuneler alınarak ( boğaz kültürü, burun kültürü vb ) laboratuar tanıları konulur. Laboratuarda kesin tanı almış vakalar hastaneye yatırılarak tedavileri yapılır. Hastaneye yatırılması gerekmeyen olası vakalar evlerinde takibe alınabilir.
Tedavi
Tamiflu ve Relenza tedavide kullanılan antiviral ilaçlardır. Kesin vaka ile son 7 gün içinde yakın teması olan ancak klinik belirtileri olmayanlara koruyucu dozda 7 gün süre ile tedavi dozunun yarısı kadar ilaç verilir. Kesinleşmiş vakayı takip eden sağlık personeli ve laboratuar çalışanları da 6 haftayı geçmemek şartıyla koruyucu tedaviye alınır.
Korunma ve aşı
Kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak durma, el sıkışma, öpüşme vb. yakın temastan kaçınma, gerekirse maske takma, sık sık el yıkama ( en önemli önlemdir) başlıca önemlerdir. Aşı geliştirme çalışmaları sürmektedir. Bu virüsün (H1N1) bir Influenza A virüsü olması ve genetik yapısını değiştirebilme özelliğinin diğer Influenza virüslerinden daha baskın olması aşı geliştirme çalışmalarında bir zorluk oluşturmaktadır.
SİTE İÇERİSİNDE BULUNAN BİLGİLER BİLGİLENDİRİLMEK İÇİNDİR, BU BİLGİLENDİRME KESİNLİKLE HEKİMİN HASTASINA TIBBİ AMAÇLA MUAYENE ETMESİ VEYA TANI KOYMASI YERİNE GEÇMEZ