KURUMSAL HABERLER


+A A-

Doktoruyla konuşarak beyin pili ameliyatı oldu



Doktoruyla konuşarak beyin pili ameliyatı oldu

Doktoruyla konuşarak beyin pili ameliyatı oldu

Özel Medicana Bursa Hastanesinde lokal anestezi yöntemiyle, uyutulmadan doktorlarla sohbet ederek uyanık beyin pili ameliyatı gerçekleştirildi.

Cezayir’de parkinson hastalığı nedeniyle yıllardır gördüğü ilaç tedavisinden sonuç alamayan 54 yaşındaki Abdelkader Chıkhı, lokal anestezi yöntemiyle, uyutulmadan doktorlarla sohbet ederek beyin pili ameliyatı oldu.

Yeniden eski sağlığına kavuştuğunu belirten Abdelkader Chıkhı , ‘Hiç acı duymadım. Doktorlarla sohbet ederek ameliyat oldum’ dedi.

Cezayir’de yaşayan 54 yaşındaki Abdelkader Chıkhı, ellerindeki titreme, konuşamama ve yürüyememe gibi nedenlerle Özel Medicana Bursa Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonrası ’derin beyin stimülasyonu’’(beyin pili ameliyatı) olması gerektiği tespit edildi ve titremesi olan, konuşmada ve yürümede zorluk yaşayan hasta uyutulmadan lokal anesteziyle yapılan teknik ile ameliyat ile sağlığına kavuştu.

Özel Medicana Bursa Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hakan Seçkin ve Doç.Dr. Kazım Yiğitkanlı,’’

54 yaşındaki Abdelkader Chıkhı isimli hastamızın ellerde titreme, konuşamama hatta yürüyememe gibi ciddi problemleri vardı. Bu nedenle ‘’derin beyin stimülasyonu ‘’(beyin pili ameliyatını ) epidural anestezi ile uyanık olarak gerçekleştirme kararı aldık.

Hastamızı uyutmadan beyin pili ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Çok az sayıda gelişmiş merkezde uygulanabilen beyin pili ameliyatı artık Medicana Bursa Hastanemizde yapılıyor. Bu yapılan ilk uyanık ameliyat." diye konuştu.

 

Hastamızı ‘uyanık kraniotomi’ olarak adlandırılan anestezi ve cerrahi yöntemiyle derin bir anestezi uygulamadan ancak ağrı duymasına engel olarak gerçekleştirdiğimiz bu operasyonda hastamız ile beyin fonksiyonlarını denetleyici sorular ve komutlar ile bol bol sohbet ettik. Ameliyatta beyinde hareketleri kontrol eden sağ ve sol merkeze elektrot yerleştirildi. Operasyon sayesinde yerleştirilen elektrotlar ile hastamızın titremeleri kalmadı, hareketlerinin daha düzenli ve kontrollü olması sağlandı” dedi.

‘DOKTORLARLA KONUŞARAK AMELİYAT OLDUM’

Hiç acı duymadan ve doktorlarla konuşarak ameliyatının gerçekleştirildiğini ifade eden  Abdelkader Chıkhı, “Başarılı bir ameliyatın ardından yeniden sağlıklı bir şekilde hayatıma dönüş yaptım. Şimdi daha iyiyim. Artık elimi kolumu kullanarak ihtiyacımı görmeye başladım, yürüyebiliyorum, konuşabiliyorum. Beyin pili ile hayata yeniden tutundum. Ameliyatımı gerçekleştiren doktorlarıma teşekkür ediyorum’’ dedi.

Parkinson gibi rahatsızlıklarda ilk Uyanık Parkinson ameliyatını gerçekleştirdiklerini belirten Doç. Dr. Hakan Seçkin ve Doç. Dr. Kazım Yiğitkanlı, Parkinson tedavisinde yapılan beyin pili ameliyatları konusunda şunları aktardı:

Parkinson hastalarına uyguladığımız beyin pili ameliyatlarını uyanık, hasta ameliyat masasında otura yakın bir pozisyonda ve bizimle konuşarak, sohbet ederek yapacak şekilde gerçekleştiriyoruz. Öncesinde hastanın başına bir çerçeve takıyoruz. Bu çerçeveyi taktıktan sonra hastaları BT ünitesine indiriyoruz ve hastaların başında çerçeve takılıyken ve onu referans alacak şekilde, BT filmlerini çekerek, beyinde ulaşmak istediğimiz noktaların teorik hedeflerini bilgisayar aracılığıyla hesaplıyoruz. Sonrasında hastayı ameliyathaneye alıyoruz, gene uyanık olan hastada, kafatasına birer küçük delik deliyoruz. Sonrasında ameliyat hastalarla sohbet ederek, beynin içerisine ilettiğimiz elektrotlarla hastalıktan sorumlu hücreleri bulup, doğru yeri bulduktan sonra beyin içerisine elektrotlar yerleştirilmesiyle, beyin ameliyatı kısmı sonlandırılmış oluyor. Bütün bu aşamalar beyin ameliyatı bitene kadar ve hastanın başındaki takılı çerçeveler çıkana kadar tamamen uyanık, hastalarla konuşarak, karşılıklı iletişim içerisinde ve hastalarında bize elde ettiğimiz bulgular konusunda yorum yapabildiği, destek olabileceği bir süreç içerisinde geçiyor. Ameliyat beyin kısmı bittikten sonra sadece beyin pilinin, pil kısmı takılırken göğüste cilt altına hastaların canı yanmasın diye hastalar ameliyatın son kırk beş dakikalık kısmında uyutuluyorlar ve sonrasında uyandıklarında kendi odalarına gidiyorlar.

Doç. Dr. Hakan Seçkin, kısa bir zaman dilimi içerisinde yapılan ameliyatla alınan başarılı sonuçları; harcanan yoğun emeğe, titiz çalışma prensiplerine, her detayı önceden planlamaya, hasta seçimindeki isabetli kararlara ve uyumlu bir ekip çalışmasına bağladı. Doç. Dr. Seçkin, bu ameliyatların bizim merkezimizde başlaması için yaptığımız hazırlıklar tamamlandı. Bu hastaların tedavisi noktasında birlikte çalıştığımız Nöroloji Uzmanlarımız gerek hasta seçimi, gerek ameliyat sırasındaki yönlendirici katkısı, gerekse ameliyat sonrası pil ve ilaç ayarlamaları konusundaki isabetli kararları ile bu sonuca büyük katkı sağlamıştır. Yine ameliyatların özellikle uyanık yapılan bölümünde, birlikte çalıştığımız Anestezi ve Reanimasyon Uzmanlarımızın da olumlu sonuçlara büyük katkıları olmuştur. Ayrıca hazırlıklarımız aşamasında, bizlerden yardımlarını esirgemeyen ve sürece büyük destek veren Nöroloji Uzmanı Dr. Duygu Aygün ve anestezi ekibinden Dr.Rıza Kuruefe ve Dr. Serkan Terkanlıoğlu, Dr. Gültekin Orhan ve ameliyathane ekibinin de katkılarını özellikle vurgulamak isterim. Kendilerine bu vesileyle teşekkür ediyorum” dedi.





Oluşturma: 26.12.2019 12:00
Son Güncelleme: 09.01.2020 10:46
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu