SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

AIDS/HIV nedir? AIDS belirtileri nelerdir?



AIDS/HIV nedir? AIDS belirtileri nelerdir?

HIV, bağışıklık sisteminizin hücrelerini yok eden virüstür. AIDS, HIV enfeksiyonunun en ciddi aşamasıdır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bugüne kadar tahmini 42,3 milyon can kaybına yol açmıştır.

HIV, vücudun beyaz kan hücrelerini hedef alarak bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu, tüberküloz, enfeksiyonlar ve bazı kanserler gibi hastalıklara yakalanmayı kolaylaştırır.

HIV'e yakalandıktan sonra, virüs vücudunuzda ömür boyu kalır. HIV için bir tedavi yoktur, ancak ilaçlar sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.

AIDS/HIV nedir?

HIV (Human Immunodeficiency Virus), vücudun bağışıklık sistemine saldıran bir virüstür. HIV ve AIDS aynı şey değildir, HIV, AIDS'e neden olur.  AIDS'te, CD4 T hücre sayısı 200'ün altına düşer.

HIV'in evreleri nelerdir?

1. Evre (Akut HIV)

 Grip benzeri semptomlar gösterir.

2. Evre (Kronik HIV)

Belirtiler bu evrede azalır. HIV’de 2.  evre yıllarca sürebilir

3. Evre (AIDS)

Belirtiler en ciddi noktaya ulaşır. Bağışıklık sistemi tamamen zayıflar.

Anti HIV kaç olmalı?

Anti HIV testinin referans aralığı 0.9 ile 1.10 arasındadır. 0.90 değerinin altındaki değerler anti hiv negatif olarak kabul edilir.

AIDS nasıl bulaşır?

HIV, kan, anne sütü, meni ve vajinal sıvılar ile buluşabilir. Ayrıca hamilelik ve doğum sırasında çocuğa da bulaşabilir. Öpüşme, sarılma veya yemek paylaşımıyla yayılmaz.

AIDS neden olur?

HIV'i enfekte bir kişinin kanı, meni, vajinal sıvıları, anne sütü ve rektal sıvıları yoluyla bulaşabilir. HIV'e enfekte olan herkes hastalığı yayabilir.

AIDS belirtileri

HIV ile enfekte kişiler herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak genellikle HIV’in ilk evresinde şunları yaşayabilirsiniz;

Kas ağrıları

Ateş

Tükenmişlik

Titreme

Boğaz ağrısı

Gece terlemeleri

Döküntü

Şişmiş lenf düğümleri

Ağız yaraları

AIDS belirtileri vücudun neresinden başlar?

AIDS, HIV 3. aşamasında gerçekleşir. Bu aşamalara HIV'in tipik bir belirtisi bulunmayabilir. Başlangıçta soğuk algınlığı/grip vb durumlarda yaşanabilecek belirtiler gösterebilir.

HIV belirtileri ne kadar sürede ortaya çıkar?

HIV bulaşan biri ortalama 1-4 hafta sonra grip benzeri belirtiler gösterir. Bu süreç yaklaşık 2 hafta kadar sürer. Bu evre tamamlandıktan sonra yıllarca hiçbir belirti göstermeyebilirsiniz. Bu nedenle HIV şüpheniz varsa vakit kaybetmeden test yaptırmalısınız.

HIV nasıl teşhis edilir?

HIV, antikor, antijen ve nükleik asit testi ile teşhis edilebilir. Antikor testleri kanda ya da ağız sıvısında HIV karşıtı antikor arar. Nükleik asit testi ise kanda HIV virüsü arar.

HIV test sonuçları nasıl değerlendirilmeli?

Antikor testi sonrası pozitif sonuç alırsanız, sonuçlarınızı doğrulamak için bir takip testine ihtiyacınız olacaktır. Sonuç negatif çıkarsa, yaptırdığınız test türüne bağlı olarak bir süre bekledikten sonra tekrar test yaptırmanız faydalı olacaktır.

AIDS'in tedavisi var mı?

HIV'in şu anda bir tedavisi yok ama farklı tedavi yöntemleriyle, virüsün neden olduğu hasar yavaşlatılabilir. Antiretroviral ilaçlar HIV'i tedavi etmek için kullanılır. Tedavi sürecince virüsün vücutta çoğalmasını durdurarak, bağışıklık sisteminin kendini onarmasına ve daha fazla hasarın önlemesi sağlanır.

HIV pozitif ne demek?

HIV POZİTİF (HIV +) kanında HIV bulunan kişilere verilen addır.

HIV’e yakalananların yaptırması gereken rutin testler nelerdir?

CD4 Testi

Bağışıklık sisteminin yapı taşı olan CD4 hücrelerinin sayımının yapıldığı bu test, hastanın sağlık durumu hakkında fikir verir. Tedavinin ilk aşamalarında 3 ayda bir, ilerleyen zamanlarda da 6 ayda veya yılda bir bu testin yaptırılması gerekir. Hücre sayısı ne kadar yüksekse, bağışıklık sistemi o kadar güçlü demektir.

Viral Yük Testi (HIV RNA)

Kandaki virüs miktarını belirleyen testtir. Tedavi başlangıcı ve sonrasında tedavinin ilerleyişine yönelik bilgi verir.  Tedavinin temel amacı, kandaki virüs miktarını belirli bir sayıya indirmek ve bu sayıyı sabit tutmaktır. Bu test de üç ila altı ayda bir yapılması gereken bir testtir.

Biyokimya Testleri

Vücudunuzdaki değerlerin ve çeşitli fonksiyonların incelendiği testtir. HIV virüsüne sahip bireyin tedavi öncesinde ve sonrasında vücudun gösterdiği yan etkileri anlamak ve gerekli görülen durumlarda tedbir almak amacıyla böbrek ve karaciğer fonksiyonları düzenli olarak kontrol edilir.

Hemogram Testleri (Tam Kan Sayımı)

Kan hücrelerinin sayısı, yüzdesi ve şekillerine bakılan testtir.

Hormon Testleri

Hormon seviyelerinin incelendiği testlerdir. T3, T4, FT3 ve FT4 testleri, tiroid fonksiyonlarının takibinde, TSH testi tiroid fonksiyonlarının incelenmesinde ve tedavi takibinde, B12 testi ise B12 vitamin seviyesinin takibinde kullanılır.

Enfeksiyon Hastalıkları
Oluşturma: 05.12.2024 08:44
Son Güncelleme: 08.12.2024 04:21
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle