UZMAN GÖRÜŞÜ


+A A-

Çocuklarda Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanmalıdır?




 

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. İsmail Gönen "Çocuklarda Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanmalıdır?" sorusunu sizler için yanıtlıyor:

Sevgili anneler ek gıdaya başlarken bilmeniz gerekenler, ek gıdaya başlama yaşı konusunda tartışmalar olsa da, bebeğinizde alerji öyküsü (süt proteinlerine veya diğer besinlere karşı) varsa, ek gıdaya daha erken başlanması veya tanıştırılması besin alerjisi toleransı açısından önemlidir. İdeal olan, ilk 6 ay anne sütüyle beslenmedir. Bebeğin gelişimine uygun olarak 6 aydan sonra ek gıdaya başlanabilir.

Ek gıdaya başlarken sabırla tek tek gıdaları denemek önemlidir. Her denemeden sonra 3 gün gibi bir süre yan etkileri (alerji, atopik dermatit, kaka değişikliği vb.) olup olmadığını izleyin. Yeni gıdalar başlarken de tek tek, önceki gıdanın yanına ilave olarak ekleyin.

Özellikle ilk başlanacak gıdalar, ülkemizde tahıl grubu (pirinç unu muhallebisi gibi) olabilir. Anne sütü yeterliyse pirinç unu muhallebisi anne sütüyle veya formül sütle yapılabilir. Meyveler (elma, armut gibi) parmak şeklinde tanıştırılır ve cam rendeden geçirilerek püre şeklinde verilebilir. Kaşıkla ve mümkün olduğunca en kısa sürede sebze çorbasına geçilmesi, tahılla karışık (pirinç ve bulgur gibi) ve kuzu etiyle (yağsız, kıyma makinesinden geçirilmiş) başlanabilir.

Genellikle 7 aya gelindiğinde kahvaltı eklenmesi önerilir. Kahvaltıda peynir (yağsız ve tuzsuz inek peyniri) ve yumurta sarısı (protein kaynağı olarak, günde yarım yumurta sarısına ulaşmak hedefiyle küçük küçük çay kaşığı ucuyla) eklenebilir. 8 aya gelindiğinde mutlaka balık ve tavuk gibi protein kaynakları (organik kaynaklardan ulaşılabiliyorsa) eklenebilir. 9 aydan sonra daha pütürlü ve kendi kendine yiyebileceği gıdalar verilebilir.

Unutulmaması gereken en önemli şey, 1 yaşından önce bal, yumurtanın beyazı, patlıcan, domates gibi alerji riski yüksek olan şeyler ve baharat gibi şeylerin verilmemesidir. 1 yaşından sonra da bu gıdalar yine teker teker denenebilir.

Detaylı Bilgi almak için bizimle iletişime geçin. 

Oluşturma: 31.03.2025 21:45
Son Güncelleme: 31.03.2025 21:47
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son İçerikler