Pandemi Günlerinde Çocukların Aşılarını İhmal Etmeyin, Özellikle "D" Vitamini İhtiyaçlarını Karşılayın
Ege’nin gözbebeği İzmir’de hizmet vermeye başlayan Medicana International İzmir Hastanesi’nde görevli, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı hekimler, pandemi günlerinde özellikle bebeklerin aşılarının aksatılmamasına vurgu yapmakta ve D vitamininin bağışıklığı güçlendirdiğine, Covid-19 enfeksiyonu olan bir annenin uygun tedbirleri alarak bebeğini emzirmekten asla vazgeçmemesi gerektiğine bir kez daha dikkat çekti.
Çocuklara yönelik olarak, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ana dalı, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, Çocuk Acil Servis Hizmeti, Çocuk Kardiyoloji yan dalları gibi pek çok alanda hizmet veren Medicana International İzmir Hastanesi, çocukların gelişiminin düzenli takip edilmesi, beslenmenin düzenlenmesi, yaş dönemine özgü rutin taramaların yapılması, çocuğun psikososyal ve bilişsel gelişiminin desteklenmesi, bulaşıcı hastalıklardan korunması, erken tanı ve tedavisi, özelikle bebeklerin rutin sağlık taramalarının yapılarak, aşılarının takibi gibi konularda da ailelere destek oluyor.
COVİD-19 Tanısı Emzirmeye Engel Değil
Medicana International İzmir Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Kartal, anne sütünün çeşitli enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğunu, bebeği uzun dönemde pek çok hastalıktan koruduğunu ifade ederek, Covid-19 tanısı almış ya da Covid-19 enfeksiyonu geçirdiğini düşünen annelerin ne yapması gerektiğini ise şöyle anlattı;
“Bugüne kadar, aktif Covid-19 hastalığının virüsünün anne sütü ve emzirme yoluyla bulaştığı tespit edilmemiştir ancak araştırmacılar anne sütü üzerinde çalışmalarına devam etmektedir. Salgın sırasında emzikli her anne, bebeğini emzirmeye devam etmeli, emzirmeyi asla kesmemelidir. Anne sütü, bebeklerin her anlamda sağlığını destekleyen ve onları birçok enfeksiyona karşı koruyan antikorlar sağlar. Anne sütündeki antikorlar ve biyoaktif bileşenler, bebeğin Covid-19’a yakalanması durumunda, bu enfeksiyona karşı savaşabilir. Covid-19 enfeksiyonu geçiren bir anne, kendi sağlık durumu elveriyorsa, uygun tedbirleri alarak emzirmeye devam etmelidir. Tedbir olarak maske takılmalı, emzirmeye başlanmadan önce anne ellerini sabun ve suyla yıkamalıdır. Bu şekilde her anne bebeğini güvenle emzirebilir.”
Aynı Önlemler Çocuklar için de Geçerli
Medicana International İzmir Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Çoban, erişkinlerde olduğu gibi temel önlemlerin çocuklar için de geçerli olduğunu ifade ederek, “Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF’in 12 yaş ve üstü çocukların yetişkinlerle aynı koşullarda maske takması gerektiğini, 6-11 yaş arası çocukların başkalarından en az 1 metre mesafeyi sağlayamadıkları durumlarda maske takmalarını tavsiye ettiğini hatırlattı. Uzm. Dr. Çoban, “Çocuklarda önemli olan maskenin doğru kullanılabilmesi ve bir yandan çocuğu korurken, diğer yandan çocuğa zarar vermemesidir. Beş yaş altı maske kullanımı DSÖ tarafından önerilmemekle birlikte 2-5 yaş arasında çocuğun algısı ve becerisi uygunsa, maske takmak istiyorsa ve el hijyenine dikkat edebiliyorsa maske takılabilir. İki yaş ve altındaki çocuklarımıza maske kullanımını olası komplikasyonlar nedeniyle önermiyoruz. Bu yaş grubunda ebeveynlerin sosyal mesafeyi korumasını ve gerekirse çocuklarına siperlik tarzı korumalar kullanmasını daha doğru bir yaklaşım olarak kabul ediyoruz” şeklinde konuştu.
Çocuklara da Grip Aşısı Yaptırın
Uzm. Dr. Ayşe Çoban, Covid-19 enfeksiyonunun grip, zatürre, boğmaca gibi diğer mikrobik hastalıklarla birlikte olduğunda daha ağır tabloya yol açtığının altını çizerek, “Bu nedenle çocukluk çağı rutin aşılamaları geciktirilmemeli, zamanına uygun yapılmalıdır. Normalde grip aşısı riskli hasta gruplarına önerilirken özellikle grip geçirenlerde Covid- 19 daha ağır seyrettiğinden bu dönemde, 6 ayın üzerindeki tüm çocuklara aşı ile ilgili her hangi bir engeli olmadığı müddetçe, aile fertleriyle eş zamanlı olarak aşılama öneriyoruz Ayrıca koza stratejisine uygun olarak yenidoğan bebekleri koruma amaçlı anne, baba, aynı ev içinde yaşayan 60 yaş üzeri büyükler ve bebeğe bakım verecek kişilere de erişkin tipi difteri-tetanoz-boğmaca aşısının (Tdap) yapılmasını hatırlatıyoruz” dedi.
D Vitamini Evet; ama Kimlere ve Ne Kadar?
Medicana International İzmir Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Mutlu ise D vitamininin koronavirüsle mücadelede yardımcı olup olmayacağı yönünde çeşitli görüşler olduğunu hatırlattı. Uzm. Dr. Mutlu, “D vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve enfeksiyonlara karşı savaşta vücudumuza yardımcı olduğu yönünde öneriler var. Benzer araştırmalar D vitamininin bağışıklık sistemi regülasyonunda etkili olarak, vücudun virüslere karşı oluşan bağışıklık tepkisini azaltabileceğini de öne sürmektedir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmakla birlikte, pek çok koronavirüs enfeksiyonunda sağlıklı beslenme ve yeterli D vitamini düzeylerinin koruyucu olabileceği daha genel bir düşüncedir. D vitamini takviyesi önemli olmakla birlikte her gün önerilen miktardan fazlasını almak uzun vadede tehlikeli olabilir. Günlük alınan D vitamini, bebeklerde ( 12 aydan küçük ) 25 mikrogram, 1-10 yaş arasında 50 mikrogram, yetişkinlerde ise 100 mikrogramdan fazla olmamalıdır” şeklinde konuştu.
Bebekler ve Çocuklar için Öneriyoruz
Yağlı balık, yumurta ve bazı margarinlerin D vitamini açısından zengin olduğunu ancak besinlerden ve güneşlenerek yeterli D vitamini alımının zor olduğunu belirten Uzman Dr. Kadir Mutlu, “İçinde bulunduğumuz dönemde bebekler, çocuklar, hamile ve emziren anneler için tavsiyemiz takviye D vitamini alması yönündedir. Doğumdan 1 yaşına kadar anne sütüyle beslenen bebeklere günlük 8.5-10 mikrogram D vitamini takviyesi verilmelidir. Formul mama ile beslenen bebeklerde ise günlük 500 ml'den ( yarım litre ) daha az bebek maması tüketiliyorsa aynı dozda D vitamini verilmelidir, daha fazla formul mama içen bebekler için mamanın içindeki D vitamini yeterli olacaktır. Aynı şekilde 1-4 yaş arası çocuklar, hamile ve emziren anneler için de günlük 10 mikrogram D vitamini takviyesi yeterli olacaktır” dedi.