KURUMSAL HABERLER


+A A-

Sağlıklı Bir Kurban Bayramı için Dikkat Edilmesi Gerekenler



Sağlıklı Bir Kurban Bayramı için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bayramlar herkesin dört gözle beklediği, insanların birbiriyle görüşmek için sabırsızlandığı zamanlardır. Pandemi nedeniyle uzun süredir eskisi gibi kutlanamayan bayramlar, pandemi etkisinin azalmasıyla daha coşkulu geçebilir. Kurban bayramı; et kavurmalarını, ızgaraları akla getirse de bu besinler tüketilirken dikkatli olmak gerekir. Uzun süredir devam eden hareketsiz yaşam, bayramda yoğun bir et tüketimiyle birleştiğinde çeşitli problemlere yol açabilir. Medicana Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Maria Tanoğlu, Kurban Bayramında dikkat edilmesi gerekenleri sizler için açıkladı.Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?Uzm. Dyt. Maria Tanoğlu’na göre bayramda şunları yapmakta yarar var:1.Etleri Yağından Ayırarak PişirinDana ve özellikle koyun eti içerisinde önemli ölçüde doymuş yağ bulunur. Bayramda et pişirilirkenlezzetli olması için içerisine iç yağ atılır. Etin kendisinde bulunan yağa bu iç yağın da eklenmesi sağlık açısından risk oluşturabilir. Doymuş yağ oranı bu kadar yüksek yemeklerin tüketilmesi kalp damar sağlığını olumsuz etkileyeceği için etleri pişirirken yağından ayırmakta fayda var.2.Etle Birlikte Sebze PişirinSaç kavurma ve ızgara, Kurban Bayramının vazgeçilmezlerinden biri. Bayramda bu yemekleri yaparken etin yanına domates, soğan, biber gibi sebzelerin eklenmesi de yararlı olur. Sebzeler hem yemeğin tadını zenginleştirir hem de yüksek lif oranıyla sindirimi kolaylaştırır. Sebzeleri mangalda ızgara yapabileceğiniz gibi etin yanında salata şeklinde de tüketebilirsiniz.3.Bol Sıvı TüketinKurban Bayramının yaz aylarına denk gelmesi ile bayramda tüketilen içecek miktarı da artar. Sıcak havalarda serinlemek için sıvı tüketmek doğru bir davranış olsa da içilecek sıvının iyi seçilmesi gerekir. Gazlı veya şeker içeriği yüksek içecekler, kan şekerini artırır. Yağ oranı yüksek et ile şeker oranı yüksek içeceklerin birlikte tüketilmesi sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla Kurban Bayramında su ve ayran gibi içecekler tercih edilmelidir.4.Tatlıya DikkatRamazan Bayramını vazgeçilmezi olan tatlının, Kurban Bayramında da etten sonra servis edilmesi gelenek haline gelmiştir. Ancak yağlı bir yemeğin üzerine ağır bir tatlı yemek sağlık açısından pek yararlı değildir. Özellikle baklava, kadayıf, şekerpare, kalburabastı gibi şerbetli tatlılar; yüksek şeker içerikleri nedeniyle daha da tehlikelidir. Yemekten sonra tatlı tüketilmek isteniyorsa meyve tercih edilmelidir. Karpuz, kavun, çilek, kiraz, şeftali, armut gibi lezzetli yaz meyveleri kişinin hem tatlı ihtiyacını giderir hem de düşük şeker içerikleri sayesinde sağlıklı bir seçenek olur.5.Yemeklerinizi ÇeşitlendirinKurban Bayramında yemek denince akla ilk olarak et gelse de öğünlerde üst üste et yemek çok sağlıklı olmaz. Özellikle sabah kahvaltısından başlayarak gün boyu et yemek sindirim açısından sağlıklı değildir. Bu nedenle bayram süresince sadece et yemeklerine odaklanılmamalı, sebze ve bakliyat türlerinden de yemekler yapılmalıdır.Kurban Bayramı Öğün Önerileri Nasıldır?Kurban bayramında dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Uzm. Dyt. Maria Tanoğlu ‘’Bayram kahvaltısı vazgeçilmezlerimizden olsa da tüketilen porsiyonlara dikkat etmek gerekiyor. Kurban bayramında genellikle diğer öğünlerde et tüketildiğinden kahvaltıda hafif besinler tercih edilmeli. Ekmek, simit, pişi gibi hamur işi tüketiminin de sınırlandırılması gerekiyor.’’ ifadelerini kullandı. Kırmızı et tüketimi için en ideal öğünün öğle olduğunu belirten Uzm. Dyt. Maria Tanoğlu, ‘’Kavurma, ızgara gibi kırmızı et yemeklerini öğle öğününde; sebze, baklagil yemeklerini ise akşam öğününde tüketmek sindirim sağlığı açısından daha iyi.’’ dedi. Uzm. Dyt. Tanoğlu, ‘’Bayramda da normalde tavsiye ettiğimiz gibi yatmadan 2-3 saat önce yemek yeme işleminin kesilmesini öneriyoruz. Böylece kan şekeri uykuya yakın yükselmiyor ve sindirim sistemi dinlenmiş oluyor.’’ diyerek sözlerini noktaladı.

Oluşturma: 19.07.2021 12:00
Son Güncelleme: 04.08.2021 10:50
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu