Medicana International Ankara Hastanesi, hastalar için daha konforlu bir alternatif sunan CyberKnife teknolojisini bir eğitim programı kapsamında diğer hastanelere anlattı.
“Stereotaktik Radyocerrahi ve Stereotaktik Beden Radyoterapisi Uygulamaları Kursu”, 18 Ocak 2013 Cumartesi günü Medicana International Ankara Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Tüm gün süren eğitimde bu yeni tedavi konseptini uygulayan merkezlerle tecrübe alışverişi yapılırken, uygulamayanlara ise bilgi aktarımı sağlandı. Katılımın sınırlı tutulmasına rağmen eğitime, üniversite ve kamu hastaneleri ile özel hastanelerden yaklaşık 80 temsilci katıldı.
Program kapsamında Medicana International Ankara Hastanesi'nden Medikal Fizik Uzmanı Haluk Orhun'un açılış konuşmasıyla başlayan eğitimde, Hastanemiz CyberKnife Radyocerrahi Merkezi'nden Prof. Dr. Kaan Oysul ile Prof. Dr. Sait Şirin, “Stereotaktik Beden Radyoterapisi ile Stereotaktik Radyocerrahi Klinik Uygulamaları” konularında birer sunum yaptı.
CyberKnife teknolojisi neden önemli?
CyberKnife, konvansiyonel cerrahi ve radyoterapiye önemli bir alternatif oluşturuyor. Prof. Dr. Kaan Oysul, CyberKnife teknolojisi hakkında şu bilgileri verdi:
"Görüntüleme, bilgisayar ve robot teknolojilerinin ilerlemesi sonucunda geliştirilen Cyberknife Radyocerrahi sistemi artık kanser tedavisinde belli hastalıklarda cerrahi tedaviye bir alternatif veya tamamlayıcı yöntem olarak yüksek başarı ile kullanılmaktadır. Bu sistem radyasyonu milimetrenin altında bir hassasiyetle kullanarak vücuttaki tümörlü dokuya bir çeşit cerrahi işlem uygulamakta, tümör hücrelerini öldürmektedir. Tedavi tümörün büyüklüğü ve yerleşim yerine göre 1-5 günde tamamlanmaktadır ve hasta ertesi gün işine dönebilmektedir. Hasta tedaviyi hiçbir ağrı duymaksızın çok rahat tolere ederken, yoğun bakım sürecine ihtiyaç da duymamaktadır. Bu sistemle tedavi edilebilen hastalıklar arasında beynin iyi ve kötü huylu tümörleri, beynin damarsal hastalıkları, omurga, prostat, akciğer, karaciğer, böbrek tümörlerini saymak mümkündür.”