KURUMSAL HABERLER


+A A-

Kadınlarda kapalı/laparoskopik endoskopi uygulamaları



Kadınlarda endoskopik uygulamalar laparoskopi ve histeroskopi olarak ikiye ayrılır. Laparoskopi karın içine bir kamera ile girilerek yapılan bir işlemdir. Laparoskopi eskiden sadece tanısal bir yöntem iken bugün neredeyse jinekolojik operasyonların çoğunluğu laparoskopiile yapılmaktadır.

Karın boşluğu içerisine bir iğne yardımı ile gaz verilerek bölge şişirilir. Göbek deliği hizasından karın içerisine girilerek bir kamera yerleştirilir. Karın duvarında 2-3 adet 5-10 mm genişliğinde delikler açılarak , karın boşluğuna işlem için kullanılan aletler yerleştirilir ve gerekli olan cerrahi müdahele bu aletler yardımı ile yapılır.

Laparoskopik cerrahi yöntemi en yaygın olarak yumurtalık ve rahim ameliyatlarında kullanılır. Myom ameliyatlarında myomun yerleşimine göre hem laparoskopi hem histeroskopi yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunların dışında rahim ameliyatları yani histerektomi operasyonlarında da giderek daha sık olarak laparoskopi yöntemi kullanılmaya başlanmıştır. Hastanın karnına kesi yapmadan rahim ve yumurtalıkların çıkartılması bu yolla mümkün olabilmektedir ve bu hastalara daha cazip gelen bir yöntemdir.

Rahim iç duvarı (endometriyum) kanseri ve erken evre rahim ağzı kanseri tanısı alan hastalarda laparoskopik olarak rahim ve yumurtalıkların çıkartılması ve laparoskopik lenfadenektomi de sık yapılabilir bir cerrahi yöntemdir. Jinekolojik kanser cerrahisinde laparoskopi kullanımı çok özel bir eğitim ve tecrübe gerektiren bir durumdur.

Kimler laparoskopi için uygundur?

Genel durumu operasyona elverişli olan herkeste laparoskopii yapılabilir. İşleme engel solunum veya kalp problemleri olanlarda işlem sırasında baş aşağı posizyon kullanıldığından laparoskopi tercih edilmeyebilir. Çok büyük ve çok sayıda myomu olanlar, yumurtalık kanseri olan kadınlarda açık ameliyat tercih edilmelidir.

Avantajları nedir?

Laparoskopi ile artık karın açılarak yapılan ameliyatların çoğu yapılabilmektedir,bunun için de laparroskopi çok tercih edilen daha az riskli bir yöntemdir.Avantajları cilt üzerindeki kesilerin çok daha küçük olmasından kaynaklanır. İçeride yapılan operasyonun boyutu açık cerrahi ile aynıdır. Hasta daha az ağrı hisseder, hastanede daha kısa süre kalır, işine daha erken döner ve estetik görünüm açısındanda oldukça avantajlıdır.

Laparoskopinin Üstünlükleri Nelerdir?

* Laparoskopi ile yapılan ameliyatlar dokulara ve organlara çok dahaaz zarar verir. Ve iyileşme süreci daha hızlı olur.Yani koruyucu bir cerrahi yöntemidir.

* Karın açılmadığı için enfeksiyon riski ve ameliyat sonu yapışıklık ihtimali çok daha azdır.

* Karın içi organları büyütülerek gözlemlendiği için cerrahi hakimiyeti daha iyidir.

* Karın duvarı kesilmediği için ameliyat sonrası ağrı çok azdır ve daha çabuk günlük yaşama dönülür.

* Ameliyat sonu hastanede kalış süresi çok kısadır. Hasta aynı gün veya bir gün sonra taburcu olur.

* Hasta çok kısa sürede normal yaşamına döner. Ortalama işe dönüş 7-15 gündür. böylelikle iş kaybı çok azdır.

* Karın duvarı kesilmediği için ameliyat izi kalmaz, karın fıtıkları olmaz ve estetik korunur.

Jinekolojik Laparoskopi En Sık Hangi Durumlarda Yapılır?

* Tubal Sterlizasyon

*Dış gebelik tedavisi (Salpenjektomide , Salpingostomide )

* Endometriozis kist eksizyonu

* Over kistlerinin eksizyonu

* Basit ve orta derecedeki adezyonların açılmasında

*Endometriozis implantlarının koagülasyonunda

* Uterus suspansiyonunda

* Yaygın adezyonların açılmasında

* Ooferktomide (yumurtalık alınması)

* Myomektomide (Myom çıkarılması)

* Tubalanastomozda (tüplerin açılması)

* Histerektomide (Rahim alma ameliyatı)

* Pelvik ve paraaortiklenf adenektomide


Oluşturma: 01.02.2018 12:00
Son Güncelleme: 01.02.2018 02:25
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu