Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Göğüs Cerrahisi bölümünden Op. Dr. Cem Emrah Kalafat "Pnömotoraks Nedir?" sorusunu sizler için yanıtlıyor:
Pnömotoraks, akciğer sönmesi hastalığıdır. Genellikle gençlerde herhangi bir nedene bağlı olmaksızın akciğerin üzerinde bulunan hava keseciklerinin kendiliğinden yırtılması veya zar bütünlüğünün bozulması sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır.
Kendini ani başlayan göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile gösterir. Cerrahi olarak acil müdahale edilmesi gereken ve takip edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Çalışmayan akciğer dokusunun büyüklüğüne göre sadece oksijenle takip etmekten, göğüs boşluğundaki serbest havanın iğne veya bir tüp yardımıyla boşaltılmasından ameliyata kadar giden bir yelpazede tedavi metotları mevcuttur. Çalışmayan akciğer dokusunun büyüklüğüne göre pnömotoraks tedavisinde farklı metotlar uygulanabilir:
- Sadece Oksijenle Takip: Küçük sönmelerde akciğerin kendiliğinden düzelmesi beklenebilir ve sadece oksijen desteğiyle takip yeterli olabilir.
- Hava Boşaltılması: Göğüs boşluğundaki serbest hava, iğne veya bir tüp (torakotomi tüpü) yardımıyla boşaltılabilir.
- Ameliyat: Tekrarlayan pnömotoraks vakalarında veya akciğerde büyük bir sönme olduğunda cerrahi müdahale gerekebilir. Ameliyatla yırtılan bölge onarılır veya hava kaçağı olan kısım alınır.
Bu rahatsızlığın en önemli özelliği, ilk atak geçirdikten sonra %22 oranında tekrar edebilmesidir. Yani pnömotoraks denilen akciğer sönmesi meydana gelmiş her beş hastadan bir tanesinin ikinci bir atakla karşımıza çıkması ve ameliyatla üçüncü atağın geçmemesinin sağlanması gerekmektedir. Bu yüzden önemli ve çeşitli durumlarda acil müdahale edilmesi gereken bir hastalıktır.