
Medicana International Ankara Hastanesi Romatoloji bölümünden Prof. Dr. Hakan Erdem "Romatizmal Hastalık Genetik midir?" sorusunu sizler için yanıtlıyor:
Romatizmal hastalıkları otoimmün hastalıkları olarak değerlendirebiliriz. Otoimmüte genetik olarak aktarılan bir durumdur. Baktığımızda bir sonraki kuşağa da aktarılan birçok otoimmün hastalıklar vardır.
Bunlardan bir kısmı romatoid artrit, haşimato troid, lupus gibi hastalıklardır. Burada baktığımızda hastaların tümünde birebir aynı hastalığın aktarılmadığını da görüyoruz. Annesi lupusken çocuğun romatoid artrit olduğunu görüyoruz.
Bunun dışında psoriasis gibi veya psöriyatik artrit gibi hastalıklarında birebir aktarıldığını görüyoruz. Burada ailede birinci derecede yakınında veya ikinci derece yakınında psoriasis veya psöriyatik artrit dediğimiz sedef veya sedef romatizması ile ilgili bir durum varsa bizim için tanıda çok önemlidir.
Bunun dışında yine ankilozan spondilit ve spondiloartrit gibi hastalıklarda birebir aktarıldığını burada özellikle genetik faktörlerin HLA B27 gibi genetik belirteçlerin pozitif çıkması bir sonraki kuşakta hastalığın ortaya çıkmasının sıklığını artırdığını biliyoruz.
Bunun dışında bizim Türkiye’de çok sık olarak görülen FMF, Behçet gibi hastalıklarda özellikle FMF’TE genetik faktörün çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle genetik testlerin bu hastalıklarda yapıldığını ve tanıda öenmli bir gösterge olduğunu biliyoruz.