Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri Nelerdir?
Genetik faktörler, yetersiz ağız hijyeni ve kötü beslenme alışkanlıkları gibi çeşitli sebeplerle dişlerde çürük oluşur. Çürük dişler için genellikle dolgu tedavisi uygulanır ancak çürük ilerlemişse ve dolgu tedavisi ile dişi kurtarmak mümkün değilse, kanal tedavisi yapılır. Tedaviyle dişteki enfeksiyonun ortadan kaldırılması ve bir daha tekrarlanmaması amaçlanır. Kanal tedavisinde genel olarak başarı oranı yüksektir ancak bazı durumlarda kanal tedavisi başarısız olabilir. Kanal tedavisinin başarısız olmasına sebep olan pek çok farklı etken bulunur.
Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi, aşırı çürümüş ya da enfeksiyonlu bir dişi onarmak için yapılan bir işlemdir. Prosedür, enfeksiyonla ilişkili ağrı ve tehlikeleri giderir. Kanal tedavisi sırasında diş eti bölgesi uyuşturulur ve diş hekimi tarafından enfekte olmuş pulpa çıkarılır. Enfekte pulpa tamamen çıkarıldıktan sonra dişin içi temizlenir ve dişin içi doldurulur. Diş aynı görünür ancak dişteki enfeksiyon tehlikesi ve hassasiyet ortadan kalkar.
Başarısız Kanal Tedavisinin Belirtileri Nelerdir?
Kanal tedavisinin ardından diş tekrar enfekte olursa, tedavi başarısız olarak nitelendirilir. Başarısız kanal tedavisinin ortaya çıkması haftalar, aylar hatta yıllar sürebilir. Daha önce kanal tedavisi yapılan dişteki renk değişiklikleri, diş etinde apse veya şişlik gibi enfeksiyon belirtileri hemen fark edilir. Bu belirtiler tedavi edilmediğinde enfeksiyon diğer dişlere yayılabilir.
- Ağrı: Başarılı bir kanal tedavisi sonrasında da diş ağrısı olur. Ancak bu ağrı kısa sürede geçer. Nitekim ağrı geçmiyor ve gittikçe artıyorsa bu durum, tedavide bir problem olduğu anlamına gelir. Eğer tedavi sonrasında ağrı azalmıyor aksine artıyorsa vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurulması önerilir.
- Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
- Diş ve çevresinde şişlik: Kanal tedavisinin ardından bir veya iki gün boyunca tedavi edilen dişin çevresinde veya yüz bölgesinde hafif bir şişlik hissedilir. Ancak iki günün ardından bu şişlik iner. Şişlik devam ediyorsa kanal tedavisi başarısız olmuş olabilir.
- İltihap: Tedavi edilen dişte veya çevresindeki diş etlerinde iltihap dolu bir akıntı gelmesi, yeni bir apse oluştuğu anlamına gelebilir. Apse oluşumuna genellikle ağrı eşlik eder. Böyle bir durumla karşılarsınız uzman hekime başvurmanız gerekir.
- Dişte renk değişikliği: Dişte ve etrafındaki dokuda renk değişikliği olması da başarısız kanal tedavisi belirtileri arasında yer alır. Dişin etrafındaki doku normalden daha kırmızıysa, uzman hekime başvurmanız gerekir.
- Dokunmaya ve basınca karşı duyarlılık: Kanal tedavisi sonrası yaşanan rahatsızlık hissi, göze çarpan belirtilerden biri. Dişleri kapatırken, bir şey ısırırken veya dişe dokunulduğunda baskı hissediliyorsa, kanal tedavisi başarısız olmuş olabilir.
- Sinüs problemleri: Bazı durumlarda kanal tedavisi sinüslere etki eder. Kanal tedavisinin ardından burun akıntısı, burun tıkanıklığı, sinüs bölgesinde ağrı ve ağızda kötü bir tat gibi problemler yaşanıyorsa bu belirtilerin takip edilmesi önerilir.
- Travmatik diş yaralanmaları: Etkilenen dişte bir kırık veya çatlak, kökte enfeksiyona neden olabilir.
- Kök kanal yapısı: Bazı hastalarda kavisli veya dar kanal gibi karmaşık kökler bulunur. Hatta diş hekiminin beklediğinden daha fazla kanalınız olabilir. Diş hekimi bu kanallardan birini kaçırırsa veya doğru temizlemezse enfeksiyon gelişebilir.
- Tıkanma: Etkilenen kanalda bir tıkanma meydana gelmiş olabilir. Bu tıkanma, dolgu malzemesi veya dolgu macunlarından kaynaklanabilir.
- Tükürük kontaminasyonu: Tükürük bakterilerin ağızda gelişimine sebep olabilir. Tedavi uygulanan diş, tükürük içerisindeki bakterilerle enfekte olursa kanal tedavisi başarısız olur.
- Diş kronunun yerleştirilmesi: Diş hekimi, kanal tedavisinin ardından diş kronunun yerleştirilmesini geciktirmiş olabilir, bu da bir enfeksiyonun gelişmesine sebep olabilir. Kuron gevşek veya kırılmışsa, dişi başka bir enfeksiyona maruz bırakabilir.
Kanal Tedavisi Başarısız Olursa Ne Yapılabilir?
Kanal tedavisi başarısız olduğunda, etkilenen diş için birkaç farklı seçenek bulunur. Yeniden kanal tedavisi uygulanabilir, diş çekilebilir veya apisektomi işlemi yapılır. Diş hekimi, vakaya uygun olarak aşağıdaki tedavi yöntemlerinden birini seçer ve uygular:
- Yeniden kanal tedavisi: Başarısız bir kanal tedavisinin ardından yeniden kanal tedavisi yaptırmak en yaygın seçenek olarak karşımıza çıkar. Bu prosedürde, orijinal doku çıkarılır enfekte bölge tedavi edilir ve yeniden enfekte olmaması için uygun şekilde kapatılır.
- Diş çekimi: Eğer diş kurtarılamayacak durumdaysa çekilebilir.
- Apisektomi: Yeniden tedavi de başarısız olursa, apisektomi uygulanır. Bu işlemde diş kökü hizasındaki diş dokusundan bir miktar alınır ve dolgu yapılarak kapatılır.
Kanal Tedavisinin Ardından Diş Bakımı Nasıl Olmalı?
Kanal tedavisinin ardından diş bakımı, tedavi yapılan dişte enfeksiyon oluşmaması için çok önemlidir. Bu nedenle tedavinin ardından diş bakımına ekstra özen göstermek gerekir. Diş bakımında önerilen başlıca noktalar ise aşağıda sıralanmıştır:
- Günde en az iki kere macunla dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak.
- Kanal tedavisinden sonraki ilk birkaç gün nazik, antiseptik bir gargara kullanmak.
- Dişleri genel olarak sağlıklı tutmak ve çürük veya enfeksiyonları önlemek için düzenli diş temizliği yaptırmak.
- Herhangi bir erken enfeksiyon belirtisi fark edildiğinde vakit kaybetmeden diş hekimine muayene olmak.
Başarısız Kanal Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Yeniden kanal tedavisi uygulanabilir, diş çekilebilir veya apisektomi işlemi yapılır