
Medicana Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünden Op. Dr. Gizem Akça "Dış Gebelik Nedir? Nasıl Anlaşılır?" sorusunu sizler için yanıtlıyor:
Normalde gebelik tüplerde oluştuktan sonra ilerleyerek rahmin iç dokusuna ulaşır ve rahmin içinde yerleşir ve tutunur. Dış gebelikte ise gebelik ürünü, gebelik kesesi rahmin iç dokusunun dışında bir yere yerleşir ve tutunur. En sık tüplerde görülür. Bunun haricinde rahim ağzında yumurtalarda eski sezaryen dokusu dikişlerinde veya karnın içinde herhangi bir yerde yerleşirse buna dış gebelik diyoruz. Anlaşılması biraz güçtür, kişi kendisi anlayamayabilir.
Gebelik gibi adet gecikmesi olur ve test pozitif çıkar. Fakat bunun tanısı hekim tarafından konulur. Bu yüzden gebe kaldığınızı anladıktan sonra hekime başvurmanızı öneriyoruz. Dış gebelikte gebelik değeri belli değerlerin üstüne çıkmış olmasına rağmen örneğin; binli değerlerin üstüne çıkmış olmasına rağmen ultrasonda normalde görülmesi gereken yerde rahmin iç dokusunun içerisinde gebelik kesesini görmüyor oluruz veya gebelik daha erken dönemde fark edildiyse henüz gebelik değeri daha düşükse normalde artış hızının dışında bir artış hızıyla gebelik değeri yükselir. Veya yükselmez daha yavaş bir artış olur.
Bunun haricinde dış gebelik geçiren kişilerde kanama görülebilir, karın ağrısı görülebilir ve acilen hastaneye başvurmak gerektirecek şekilde yüksek derecede karın ağrısı, baş dönmesi, baygınlık hissi durumu oluşabilir. Daha ilerleyen ve tehlikeli durumlarda dış gebelik tanısını koymak güçtür zaman içerisinde konulur ve eğer bize gelene kadar zaman geçtiyse aradan gebelik kesesi gelişip başka bir yerde tüplerde rahim ağzının içerisinde veya başka bir yerde artık gebelik kesesini net bir şekilde görüyor veya bebeği görüyor ve kalp atışını görüyor olabiliriz böyle bir durumda tanımı çok net olur.
Detaylı Bilgi almak için bizimle iletişime geçin.
Kadın Hastalıkları ve Doğum